Ljubomir Radović i Željko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
Ljubomir Radović i Željko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
16.03.2023, 07:46

Lokalni front traži razrešenje predsednice Skupštine grada Snežane Rakić

č: | fb:

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo u Skupštini grada, Željko Trifunović podneo je predlog za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine grada.

 

Prvi i osnovni razlog za njeno razrešenje jeste kršenje člana 99 stav 1 Poslovnika koji od odbornika zahteva da poštuje dostojanstvo Skupštine, navodi Trifunović i podseća na "skaredne izraze, koji su zgrozili široku javnost, a koje je na početku sednice 13. februara upotrebila osoba čija funkcija zahteva da bude prva koja će štititi ugled najvišeg organa grada".

 

"Pored toga gospođa Rakić je u nekoliko navrata pokazala da njen odnos prema odbornicima nije u skladu sa Poslovnikom. Ne samo odbornicima skupštinske većine, već i direktorima javnih preduzeća, mnogo puta je dopušteno da govore o temama koje u tom trenutku nisu bile na dnevnom redu Skupštine, a da pritom nisu na to ni upozoreni, ni opomenuti, niti im je oduzeta reč kako propisuju odredbe člana 97 Poslovnika. Najdrastičniji primer je gotovo polučasovni ekspoze direktora javnog preduzeća koji se isključivo bavio "likom  i delom" jednog od odbornika", navodi Trifunović u predlogu za razrešenje Snežane Rakić i dodaje:

 

"Snežanu Rakić treba razrešiti funkcije predsednice i zbog činjenice da nije poštovala obaveze utvrđene Zakonom, Statutom i Poslovnikom, kako joj nalaže član 36 Poslovnika. Ona, konkretno, nije na dnevni red skupštine postavila teme propisane članom 37 Statuta: nije izabran lokalni ombudsman, nije obrazovano radno telo za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana. Nije izvršila ni obavezu propisanu članom 135 Statuta, da Skupština donese plan razvoja grada najkasnije do 1. januara 2021. godine".

 

Prema navodima Trifunovića, posebna krivica Snežane Rakić sastoji se u tome što je pod njenim rukovođenjem potpuno zanemarena i isključena jedna od najvažnijih funkcija Skupštine grada - kontrolna funkcija.

 

"Član 169 Poslovnika veoma precizno propisuje da se na dnevni red Skupštine najmanje jednom godišnje stave izveštaji gradonačelnika i Gradskog veća. Gospođa Rakić, štaviše, nije uslišila ni pismene zahteve odbornika da Skupština bude obaveštena o pojedinim pitanjima iz nadležnosti ova dva organa grada Valjeva. Jedno od tih pitanja ticalo se, na primer, informacija o trošenju sredstava kroz isplate iz tekuće budžetske rezerve", piše u predlogu za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine grada, koji je odbornik Lokalnog fronta podneo 22. februara.

 

Trifunović kaže da će pre početka današnje sednice Skupštine grada svakom od odbornika pojedinačno, ili preko šefa odborničke grupe, dostaviti pismenu inicijativu za razrešenje Snežane Rakić sa funkcije predsednice Skupštine.

 

"Procedura razrešenja, po članu 38 Poslovnika iz decembra prošle godine, ista je kao i procedura izbora predsednika, propisana članovima 16 i 17 istog akta. Autori Poslovnika očevidno nisu ozbiljno razmišljali o ovoj mogućnosti, jer im je u poslednjem stavu člana 17 promakao detalj da je za izbor predsednika neophodna i pismena saglasnost kandidata za tu funkciju. Striktnim tumačenjem ove odredbe moglo bi se otvoriti i pitanje pismene saglasnosti g-đe Rakić za njeno razrešenje! Šalu na stranu, ne očekujem da će moja inicijativa dobiti potpise bar trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi ona kao predlog dospela na dnevni red jedne od narednih sednica. Nas u Lokalnom frontu zapravo više od svega zanima reakcija ostalih odbornika na argumente navedene u obrazloženju predloga za razrešenje", kaže Trifunović.

 

Prema njegovim rečima, od svega navedenog za Lokalni front najteža je greška "spuštanje najvišeg zakonodavnog tela grada na nivo protočnog bojlera za odluke smišljene i skovane negde daleko od očiju javnosti".

 

"Skupština je sada potpuno potčinjena izvršnim organima, umesto da ona kontroliše njih. Dogodilo se ono na šta smo upozoravali prilikom javne rasprave o Statutu usvojenom u martu 2019, uz brojne amandmane koje je Skupštini podneo naš Ljuba Radović: ovlašćenja gradonačelnika, kao predsednika gradske vlade, postavljena su toliko široko da Skupština, čak kada bi to i želela, ne može efikasno da kontroliše rad izvršnih organa. Ovo je  posebno važno kada se postavlja pitanje trošenja sredstava građana, pa, recimo i rad gradske budžetske inspekcije kojoj je nalogodavac gradonačelnik, onaj koga bi ona, po prirodi stvari, takođe morala da kontroliše kod isplata iz tekuće budžetske rezerve", kaže Trifunović i zaključuje:

 

"Jako je važno vratiti Skupštini ugled i poštovanje građana, vratiti joj sve kontrolne funkcije propisane Zakonom, Statutom i Poslovnikom. Na tom putu prvi mali korak jeste razrešenje predsednice koja je svojim činjenjem i nečinjenjem urušila ugled najvišeg tela lokalne samouprave. Odbornici Skupštine grada, naravno, mogu da je ostave na toj funkciji do kraja mandata. Time će uputiti jasnu poruku svim našim sugrađanima".

 

Na novinarsko pitanje da li je razgovarao sa odbornicima, Trifunović kaže da je kontaktirao dvoje šefova odborničkih grupa, koji nisu zvanično u vlasti.

 

"Od jedne sam dobio informaciju da njena grupa nije za ovu inicijativu, dok mi šef veće odborničke grupe još uvek nije odgovorio. Postoji još četvoro odbornika koji nisu u vladajućoj većini, ali još uvek mi nije poznat njihov stav, to ću znati danas", kaže i dodaje da je razgovarao i sa nekoliko odbornika vladajuće partije.

 

"Ono što mogu da kažem je vrlo zanimljivo. Naime, i oni vide da gospođa Rakić ne radi dobro svoj posao. Međutim, kada sam im postavio konkretno pitanje da li bi potpisali predlog za njeno razrešenje, prvo što su me pitali bilo je: A, ko će biti novi predsednik? Čini mi se da SNS, kao najveća stranka, nema boljeg kandidata za predsednika Skupštine grada", kaže Trifunović.   

Ljubomir Radović i Željko Trifunović

Ljubomir Radović i Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nekadašnji odbornik Lokalnog fronta Valjevo Ljubomir Radović navodi da se izraz koji je bez pardona koristila Snežana Rakić, predsednica Skupštine grada, na sednici 13. februara, može naći samo u postojećim rečnicima skarednih reči našeg jezika. Dodaje da je taj gest Snežane Rakić samo sitan detalj u sada već jasnoj slici nervoze koja se zapaža među perjanicama valjevskih naprednjaka.

 

"Postoji mnogo razloga za takvu nervozu, Lokalni front već dosta dugo upozorava na značaj rezultata poslednjih izbora u Valjevu. Nedavno su na videlo izašla i istraživanja same Srpske napredne stranke koja otkrivaju da ona najlošije stoji u Valjevu i Čačku. Ovih dana saznajemo da je, s razlogom nezadovoljni predsednik SNS-a, spreman da dobar deo SNS kadrova pusti niz vodu i zameni ih nestranačkim ličnostima u nekom novom pokretu. Oni koji ostanu u vladi uskoro će morati da potpisuju neke veoma neprijatne dokumente i da, prirodno, preuzmu odgovornost za to. Uostalom, to i jeste posao vlade, a ne posao predsednika države", kaže Radović.

 

On podseća da je pred izbore 2020. obećavano da se neće ponavljati gvozdenovićevsko ponašanje u Karađorđevoj.

 

"Nakon izbora za gradonačelnika je izabran mlad čovek koji nije bio član nijedne stranke. Ova idilična slika, čemu svedočimo, nije dugo potrajala. Za to se, pored ostalih, pobrinula i Snežana Rakić čiji je glavni posao u skupštinskoj sali da na sve dopuštene i nedopuštene načine spreči da do građana dođu i neki drugi tonovi osim horskih hvalospeva jednom od počasnih građana Valjeva i njegovoj, po svemu sudeći uskoro bivšoj, partiji. Usuđujem se da kažem 'partiji u stečaju'. Kao odbornik, bio sam u prilici da sve ovo mnogo puta i na razne načine osetim na svojoj koži. Ono kroz šta sada prolazi Željko Trifunović jasno pokazuje da je nervoza u međuvremenu veoma primetno porasla. Predsednica Skupštine je na poslednjoj skupštinskoj sednici dodala poslednju kap u već punu čašu i dovela sebe u priliku da je zahtev za njenim razrešenjem jedini častan i moralan čin", zaključuje Ljubomir Radović.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara