Snežana Rakić i Žaljko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
Snežana Rakić i Žaljko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
17.03.2023, 07:54

Odbornici u Skupštini grada Valjeva nemaju isti tretman

č: | fb:

Valjevska Skupština nije mesto gde se sučeljavaju mišljenja, gde se uvažavaju kritike i predlozi opozicije, nego je mesto gde neprikosnoveno vlada predsednica Skupštine grada Snežana Rakić i SNS većina. To može zaključiti skupštinski izveštač, građani koji gledaju skupštinske prenose, a sadržano je i u zapisnicima i stenogramima sednica lokalnog parlamenta. 

 

Skupština Valjeva broji 51 odbornika, od toga je 31 sa liste "Aleksandar Vučić-za našu decu", 16 odbornika sa liste "Ivica Dačić- SPS-JS-Dragan Marković Palma", a u međuvremenu je pet odbornika napustilo tu odborničku grupu, tri odbornice su formirale "Valjevo u srcu", dok su dva odbornika samostalna. Među odbornicima vladajuće koalicije su dva sa liste "Aleksandar Šapić"-Pobeda za Valjevo. U Skupštini Valjeva je po jedan odbornik Lokalnog fronta Valjevo i sa liste Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). Naprednjaci i socijalisti, za razliku od republičke i većine lokalnih vlasti, u Valjevu nisu u koaliciji.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odbornici vladajuće koalicije podržavaju sve predložene tačke dnevnog reda, a njihova diskusija se svodi na pohvale lokalnog i državnog rukovodstva, a naročito predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i pohvale na rad direktora javnih preduzeća i ustanova, pa čak i onoh preduzeća koja su gubitaši. Te pohvale nisu uvek u vezi sa tačkama dnevnog reda, ali predsednica Skupštine grada Snežana Rakić (SNS) odbornike ne prekida, niti ih opominje da "moraju biti u tački dnevnog reda". Ali zato opominje i prekida odbornike opzicije svaki put kada kritički pomenu ime Aleksandar Vučić jer "Aleksandar Vučić nije tačka dnevnog reda".

 

Rakić ne negira da prekida i opominje odbornike opozicije kada kritikuju predsednika države. Naglašava da je na neosnovane i uvredljive kritike uvek reagovala, nikada ih nije tolerisala, bez obzira na to o kome se radi. 

 

"Smatram da svačiji doprinos i zalaganje, treba javno izneti za govornicom, pa čak i kad je reč o predsedniku države Aleksandru Vučiću. Podsećanja radi, zalaganjem predsednika i Vlade Republike Srbije, bogatiji smo za dve nemačke fabrike, Bizerbu i Hansgrohe u Industrijskoj zoni, koje će zapošljavati više stotina Valjevaca", navodi Rakić.

 

Odbornike opozicije, kada diskutuju o temi dnevnog reda kritikujući aktuelnu vlast, kada govore o korupciji i nenamenskom trošenju javnih sredstava, predsednica Skpštine opominje jer "nisu u temi, ne drže se dnevnog reda, vređaju nosioce vlasti, ne govore istinu", prekida ih i oduzima reč, a dešavalo se i da ih udalji sa sednice. Odbornici opozicije ukazuju i na to da predsednica Skupštine prekida svaku diskusiju koja nije "po njenom ukusu" i da uprkos visoko podignutoj ruci kojom se odbornici opozicije prijavljuju za diskusiju, ona zaključuje raspravu. Primer je sednica Skupštine grada od 13. februara:


Primer, koji ilustruje odnos predsednice Skupštine grada prema odbornicima opozicije, je i sednica Skupštine grada od 13. decembra 2021. godine na kojoj su bile samo dve tačke dnevnog reda, a odnosile su se na odluku o poklanjanju 13 hektara gradskog zemljišta Republici koja je potom to zemljište poklonila nemačkom investitoru. Opozicionom odborniku Lokalnog fronta Željku Trifunoviću, zbog toga što "nije u temi", a sve vreme je govorio o tački dnevnog reda, i zbog toga što, po mišljenju predsednice Skupštine Snežane Rakić, "ne govori istinu", izrečene su četiri opomena i dva puta mu je oduzeta reč za samo šest minuta govora.

 

Trifunović ne pamti koliko puta je opomenut za godinu dana. Kaže da "opomene dobija za skoro svaku tačku dnevnog reda, dok mu oduzimanje reči sleduje i desetak puta na svakoj sednici Skupštine". Dodaje da takav tretman nemaju odbornici vladajuće većine, njima se toleriše svaka diskusija, pa i "van teme", kao i prekoračenje vremena.

Snežana Rakić

Snežana Rakić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednica Skupštine grada pak tvrdi da odbornici imaju isti tretman bez obzira na to da li su pozicija ili opozicija. Umesto konkretnog odgovora na pitanje zbog čega odbornicima vladajuće partije, pre svega Srpske napredne stranke, dozvoljava da govore i "van teme", dok odbornicima opozicije ne dozvoljava da govore ni o tački dnevnog reda, ukoliko kritikuju vlast i predsednika Srbije, Rakić iznosi podatak da je u dosadašnjem mandatu dva puta primenila član 104. Poslovnika Skupštine grada - meru isključenja jednog opozicionog i jednog pozicionog odbornika. Rakić ne navodi koliko puta je, kome i zbog čega oduzela reč, niti navodi koga i zbog čega najčešće opominje. 

 

"Što se tiče skupštinskih zasedanja postoje jasna pravila koja podjednako važe za sve odbornike. Svaki odbornik je u prilici da iznese svoje mišljenje, predloge, sugestije, pohvale, kritike, u zavisnosti od tačke dnevnog reda. Odbornicima opozicije nikada nije izrečena opomena, niti oduzeta reč, kada se njihova diskusija odnosila na tačku nevnog reda", ističe Rakić.

 

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada, je jedan od najaktivnijih odbornika po broju javljanja, ali je i u vrhu po broju izrečenih opomena i oduzete reči jer "nije u temi".

 

"Najsigurniji način da utvrdite koliko je neko nedorastao javnoj funkciji koju obavlja je njegov odnos prema neistomišljenicima i neshvatanje da je na mestu na kom treba da radi u interesu apsolutno svih građana. Stavljajući u suštinski privilegovan položaj pojedine odbornike vladajuće većine i predstavnike vlasti predsednica Skupštine Snežana Rakić pokazuje koliko je nedostojna političke funkcije koju obnaša, koliko je njen politički sentiment skroman i uskogrud, za Skupštinu parališući, a za građane štetočinski, jer ih tera da slušaju beskrajne neargumentovane bajke vlasti i zamajavanje praznim pričama", kaže Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Opomene više i ne broji, "po javljanju bude ih bar tri na jednoj sednici". Na pitanje da li ga predsednica opominje zbog diskusije i kritike vlasti, ili zbog povrede Poslovnika, Pavlović kaže da je to pokušaj da se spreči da građani čuju istinu.

 

"Odsustvo takta kod predsednice Skupštine Snežane Rakić nesumnjivo je posledica tanke političke zaleđine koju ima, odnosno nema je uopšte. A sve to je posledica činjenice da nijedan, i slovima i brojem nijedan, lokalni funkcioner SNS vlasti nema nikakvu autentičnu političku volju niti pravu podršku koja dolazi odozdo, od građana, već politički legitimitet i uticaj crpe odozgo, od centara političke moći van Valjeva, koji im taj isti legitimitet i uticaj samo i jedino svojom milošću prenose. A onaj ko nešto milošću svojom daje to isto milošću svojom autoritativno i bez ikakvog objašnjenja može i da uzme", kaže odbonrik socijalista i dodaje:

 

"Imajući sve ovo u vidu predsednica Skupštine nema ni snage, a ni volje, da rizikuje svoju 'ugodnu' i lukrativnu poziciju, te bez ikakvog kriterijuma bezbroj puta opominje odbornike opozicije, a često u revnosti i pretera pa kažnjava i one postupke koji se nisu još ni dogodili, koji su u nastajanju, 'za svaki slučaj' da ne bi i sama došla na udar sopstvene stranke, kao što se već i desilo u nekoliko navrata", navodi Pavlović.

 

S druge strane, Ivan Ilić, zamenik šefa odborničke grupe SNS, smatra da je predsednica Skupštine izuzetno uviđajna i tolerantna prema odbornicima opozicije.

 

"Situacija sa primenom Poslovnika o radu Skupštine grada je takva da odbornici opozicije nebrojano mnogo puta krše Poslovnik i zloupotrebljavaju govornicu ne iznoseći stavove o tačkama dnevnog reda, već pričaju ono što smatraju da će kod građana izazvati negativne impresije u odnosu na vladajuću većinu. Upravo zato što su u pitanju opozicioni odbornici koji su u manjini, predsednica Skupštine je uviđajna i često ne koristi sve mogućnosti primene Poslovnika, a posebno one koji dozvoljavaju oduzimanje reči govorniku ili udaljavanje sa Skupštine", kaže Ilić i nastavlja:

 

"S druge strane, odbornici opozicije izbegavaju obavezu da navedu po kom članu Poslovnika traže reč, ispravku navoda, repliku, jer realno se i ne mogu pozvati na bilo koji član Poslovnika koji bi opravdao njihove govore usmerene na propagandu sopstvene političke organizacije, a ne na temu koja je na dnevnom redu. Kada su u pitanju odbornici vlasti, predsednica Skupštine je opravdano dosledna u insistiranju da se ispoštuje Poslovnik. Stalno ukazuje na činjenicu da je Poslovnik o radu Skupštine isti za sve i da se isto primenjuje za sve odbornike bez obzira na to da li pripadaju vlasti ili su iz opozicije. Jasno je da odbornici opozicije ne prihvataju postupanje u skladu sa Poslovnikom, zamenjuju teze i pokušavaju da svoj nasilan pristup pripišu svima drugima", kaže Ilić.

 

Na pitanje da li su i odbornici vladajuće koalicije, nebrojano mnogo puta kršili Poslovnik i zloupotrebljavali govornicu ne iznoseći stavove o tačkama dnevnog reda, već su pričali ono što smatraju da će kod građana izazvati negativne impresije u odnosu na opoziciju, a pozitivne impresije u odosu na vlast, kao i da li je i govor odbornika vladajuće koalicije propaganda sopstvene političke organizacije i da li zamenju teze i pokušavaju da svoj nasilan pristup pripišu svima drugima, Ilić nije želeo da odgovori smatrajući da je već odgovorio.

 

"Za svakog ko želi da razume, moj odgovor je bio dovoljno jasan, a ko ne želi odgovor, nijedan drugi ga neće učiniti zadovoljnim", rekao je Ivan Ilić, zamenik šefa odborničke grupe SNS.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

Opozicioni odbornik Željko Trifunović, koji je prema rečima Ilića među onima koji "izbegavaju obavezu da navedu po kom članu Poslovnika traže reč", demantuje tu tvrdnju.

 

"U arhivi Lokalnog fronta sačuvane su desetine tekstova sa sednica Skupštine grada, mogu ih svima dostaviti na uvid, koji počinju rečima "kršenje Poslovnika". Na brzinu sam pregledao neke od njih i izdvojio članove koji se najčešće pominju: 171 stav 3, 168 stav 3, član 86 i član 69, 170 stav 3...Toliko o poštovanju Poslovnika od strane predsednice Rakić", kaže Trifunović.

 

Uvek je tema - bivši su nas upropastili

 

Odbornici vladajuće koalicije, naročito zamenik šrefa odborničke grupe SNS Ivan Ilić, svaki put kada je na dnevnom redu izveštaj o poslovanju ili program poslovanja JKP Vodovod, pa čak i izveštaji drugih javnih preduzeća, proziva Đorđa Pavlovića, šefa odborničke grupe SPS-JS.

 

Ilić u svom višeminutnom govoru, i to po nekoliko puta izlazi za govornicu, optužuje Pavlovića za nenamensko trošenje novca u Vodovodu, u vreme kada je bio direktor tog javnog preduzeća, navodi ga kao krivca za gubitke uz poruku da će za to odgovarati. I pored toga što direktorovanje Pavlovića od pre osam godina nije na dnevnom redu ili "nije tema", nego je tema poslovanje i program Vodovoda, recimo za 2021, predsednica Skupštine Ilića ne prekida, niti opominje, niti oduzima reč.

 

"Ivan Ilić, zamenik šefa Odborničke grupe SNS, vrlo je aktivan i uvek argumentovano diskutuje po tačkama dnevnog reda. Analizirajući Izveštaj o poslovanju Vodovoda, za 2021. godinu, odbornik je poredio tekuće sa rezultatima poslovanja tog javnog preduzeća iz prethodnih perioda, kada su na čelu bili direktori SPS", objašnjava Rakić odgovarajući na pitanje zbog čega toleriše optužbe koje Ilić iznosi za skupštinskom govornicom i diskusiju van dnevnog reda.

Ivan Ilić

Ivan Ilić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li ima dokaze o korupciji i malverzacijama u JKP Vodovod u vreme dok je Đorđe Pavlović bio direktor, i da li je podneo krivičnu prijavu, a ukoliko nije zbog čega to nije učinio i da li će podneti, Ilić nije konkretno odgovorio. 

 

"Meni kao i svakom drugom odborniku pravo je, ali i obaveza, da ukažem na svaku, apsolutnu svaku zloupotrebu ili kršenje zakona. To sam radio i nastaviću da radim. Očekujem to i od drugih odbornika. Istovremeno očekujem od pravosudnih organa da reaguju u skladu sa zakonom. Da provere sve moje navode i da podignu optužnicu protiv mene ako sam izneo neistinu ili uhapse one koji su zloupotrebljavali položaj i svojim delovanjem na bilo koji način kršili zakon ili oštetili državu i građane", glasio je Ilićev odovor.

 

Đorđe Pavlović kaže da nije važno samo šta se govori već i ko govori, i dodaje da se u Skupštini čuju razne priče i to od ljudi koji su i svojim delovanjem i svojom "ostavštinom" izgubili svaki kredibilitet.

 

"Zamislite da o vama govori neko ko je deset godina studirao na nekom privatnom fakultetu i isti završio sa prosekom jedva preko šest, a o čijim profesionalnim dostignućima niko ništa ne zna, a po svoj prilici ni ne postoje. Neretko se dešava čak i to da o meni govore pojedinci protiv kojih se vode krivični postupci za teška krivična dela. U svakom slučaju, sve ono što se priča će jednom doći na proveru i to tamo gde se traže dokazi, a ne gde se mogu ispaljivati neproverene i zlonamerne glasine, pa će mnogi biti iznenađeni kad istine izađu na videlo", kaže Pavlović.

 

Opozicioni odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović ukazuje na to da je na sednicama Skupštine grada, bez ikakve intervencije predsednice Snežane Rakić, Ivan Ilić govorio isključivo o "liku i delu" odbornika Pavlovića u vreme dok je bio direktor javnog preduzeća.

 

"Ovu temu Ilić često poteže. Verujem da će se zamenik šefa odborničke grupe SNS setiti i mog pitanja zašto se o mogućim kršenjima zakona govori u Skupštini, a ne podnose se krivične prijave, pre svega zbog Ilićeve ponude da on i ja zajednički podnesemo takvu prijavu. Koliko znam, nikada nije podneta", kaže Trifunović.

 

Gradski službenici kritikuju i prozivaju odbornike, predsednica i to toleriše

 

Izvršna vlast, gradski službenici i direktori javnih preduzeća, na sednicama lkalnog parlamenta prozivaju, preslišavaju i kritikuju odbornike opozicije. Na primer, u nekoliko navrata Željko Tabašević (SNS), rukovodilac Odeljenja za finansije, i Zoran Mitrović (SNS), direktor JP "Kolubara", su se direktno obraćali odbornicima Trifunoviću i Pavloviću, komentarišući njihovo znanje, odbornički rad i partiju iz koje dolaze. Naročito je Mitrović, poput Ivana Ilića, zamenika šefa odborničke grupe SNS, za Pavlovića rekao da je nenamenski trošio novac i Vodovod doveo do velikih gubitaka pre osam godina u vreme kada je bio direktor tog javnog preduzeća.

 

Đorđe Pavlović kaže da građani od direktora javnih preduzeća i gradskih službenika zahtevaju da rade svoj posao i da ispostavljaju rezultate, a ne da drže mitinge i političke govore u Skupštini.

 

"Odbornike, a i građane, ne zanimaju njihove prazne političke fraze i opšta mesta, već samo rezultati. Kupljene i falsifikovane diplome, prljave ulice, rupe na putevima, zapuštene pijace, psi lutalice, duplirane cene vode i grejanja..., ne mogu se zatrpati političkim parolama i govorancijama. Zbog toga nemo odobravanje takvih beskrajnih i ispraznih govora od strane predsednice Skupštine Snežane Rakić neće nikome pomoći već samo dodatno ističe političku istrošenost takvih priča, a kod građana izaziva gnev i ogorčenje", zaključuje Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS.

 

Grad

Grad (Foto: Kolubarske.rs)

Većina građana sa kojima sam razovarala kaže da ne prate sednice Skupštine grada jer "ništa dobro ni pametno ne mogu čuti", dok oni malobrojni, koji gledaju skupštinska zasedanja, na pitanje da li odbornici pozicije i opozicije imaju isti tretman, kratko odgovaraju: "Svi su oni isti!".

 

******

"This article is produced within the project Back to Basics - Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Kolubarske d.o.o. and may in no way be taken to reflect the views of the European Union".

 
"Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak - Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo su odgovorne Kolubarske d.o.o i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije". 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 3 sati 15 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 4 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.