Polaganje venaca i cveća (foto: www.valjevo.rs)
Polaganje venaca i cveća (foto: www.valjevo.rs)
24.03.2023, 17:20

Godišnjica NATO bombardovanja

č: | fb:

Vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 24 godine, za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. 

 

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, delegacije Vojske Srbije, Kolubarskog upravnog okruga, grada Valjeva, SUBNOR-a Valjevo i Udruzenja boraca rata od 1990. godine Valjeva, svake godine polože vence i cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine, a na ovaj događaj svake godine budu pozvani i mediji. I ove godine je obeležena godišnjica od početka NATO agresije, ali bez medija jer na ovaj događaj nisu pozvani. Informaciju za medije je dostavila PR služba grada Valjeva.

 

(Foto: www.valjevo.rs)

"Valjevo, valjevski kraj, kao i cela naša zemlja, punih 78 dana i noći, od 24. marta do 10. juna 1999. godine bili su meta za razaranje i ubijanje od strane NATO-a, koji je okupio oko sebe 19 zemalja, sa 800 miliona stanovnika", navodi se u informaciji za medije PR službe grada Valjeva i dodaje:

 

"Danas, na godišnjicu početka bombradovanja Savezne Republike Jugoslavije, na spomenike pilotu Milenku Pavloviću i poginulim borcima u ratovima od 1990. godine, cveće su položili predstavnici grada Valjeva, Vojske Srbije i SUBNOR-a. Za razliku od prethodnih godina kada su mediji bivali zvani na ovaj događaj - obeležavanje godišnjice početka NATO bombardovanja 

 

Uz počasni vod Vojske Srbije cveće su položili i poklonili se senima poginulih, predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić, zamenik predsednika Viktor Mićić i sekretar Skupštine grada Mladen Simović. Delegaciju 2. Centra za obuku i kasarne "Vojvoda Živojin Mišić" predvodio je komandant pukovnik Saša Stojiljković. Rajko Milinković i Sreten Marinković su položili cveće u ime SUBNOR-a Valjevo.

(Foto: www.valjevo.rs)

 

Na Valjevo su tokom NATO bombardovanja izvedena 32 napada NATO avijacije, bačeno 215 razornih projektila, težine i do 1000 kilograma eksploziva. Sve je to sručeno na četiri lokacije: HK Krušik i okolinu, Pričević, Divčibare i zgradu valjevskog MUP-a. Prvi napad na valjevski kraj dogodio se 27. marta, kada je gađan širi rejon Divčibara – "Kraljev sto", a prvi napad na Valjevo 14. aprila, kada je sa pet raketa gađan valjevski Krušik.

 

U ovim napadima i bombardovanjima je poginulo troje građana - Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37), a 48 teže povređeno. Na Divčibarama su 6. aprila poginula dvojica vojnih starešina potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić. Hrabri pilot pukovnik Milenko Pavlović je u vazdušnoj borbi sa nadmoćnijim neprijateljem, poginuo 4. maja 1999. godine.

 

Valjevo i okolina su pretrpeli velika razaranja i štete, čije posledice i danas osećamo", navodi se u informaciji za medije PR službe grada Valjeva.

Aktuelno

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara