Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
30.03.2023, 07:00

Odbornici pitaju, vlast ne odgovara

č: | fb:

Šta je razlog što još uvek nema odgovora na odborničko pitanje….? Odbornik je skrenuo pažnju na odborničko pitanje, postavljeno 19. marta 2021. godine, na koje odgovor još uvek nije dobio i zatražio da mu se isti dostavi što pre… Još uvek čekam odgovor na pitanje za gradonačelnika Valjeva, vezano za Eurolitijum… Podsetio je na pitanje završetka puta kroz industrijsku zonu… Odbornik je zatražio da mu se odgovori na pitanje, koje je već nekoliko puta postavljao, kada će dobiti struju u selu…?

 

Ovako su, prema zapisnicima sa sednica Skupštine grada u 2021. godini, reagovali pojedini odbornici skoro na svakoj sednici lokalnog parlamenta, tražeći da im se konačno odgovori na pitanja.

 

Poslovnikom o radu Skupštine grada regulisano je kada i kako odbornici postavljaju pitanja, kao i ko je odgovoran za "blagovremeno dostavljanje obaveštenja, traženih podataka, spisa, uputstava".

 

Uprkos tome, odbornici ne dobijaju "blagovremeno" i konkretne odgovore. Retko dobiju odgovor na sednici Skpštine, uz obećanje da će dobiti pisanim putem, ali i to izostaje, te su pojedini odbornici, kako kažu,"primorani da odgovore i dokumentaciju traže pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja".

 

Sudeći prema zapisnicima sa sednica Skupštine grada održanih u 2021. godini, pitanja su najviše i najčešće postavljali opozicioni odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović, odbornik sa liste SPS-JS Đorđe Pavlović, kao i nekoliko njegovih partijskih kolega, zatim samostalni odbornik Dragan Popović Pop, odbornici vladajuće SNS koalicije Dragomir Vitorović i Nebojša Tadić.

 

Odbornik opozicionog Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović kaže da je na svakoj sednici iskoristio mogućnost da postavi pitanja i to su uglavnom ona za koja se interesuju građani koji su ga kontaktirali upavo zbog tih pitanja.

 

Navodi da je na zasedanju 13. decembra 2021. godine pokušao da podseti na pitanja, koja je pisanim putem uputio predsednici Skupštine grada Snežani Rakić, i da postavi još nekoliko za koja se interesuju građani, međutim predsednica mu je oduzela reč u trenutku kada je pomenuo prvo pitanje u vezi sa litijumom. Dodaje da stenogram sa te sednice, i pored toga što je nekoliko puta tražio, nikad nije dobio.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Trifunović je odbornik od kraja jula 2021. godine i za pet meseci svog mandata postavio je, što na sednicama što pisanim putem, 26 pitanja. 

 

- Mimo zasedanja Skupštine obratio sam se pisanim putem predsednici parlamenta šest puta i postavio sedam odborničkih pitanja. Takođe, pisanim putem, te 2021. godine sam se obraćao načelniku Gradske uprave, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika i glavnoj urbanistkinji. Što se tiče odgovora tokom 2021. godine dobio sam potpune odgovore na dva, na pet sam dobio delimične ili nepotpune odgovore, dok na ostala pitanja ili većinu nisam dobio odgovore - kaže Trifunović i dodaje:

 

- Jedno od pitanja, na koje nisam dobio odgovor, postavljeno je pisanim putem još 31. avgusta 2021. i odnosilo se na isplate omiljenim medijima bivšeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića koji je, kao komandant Štaba za vanredne situacije, isplatio milionske sume po ugovorima čiji brojevi, ko zna zašto, nose prefiks POV. Na drugo karakteristično pitanje odgovor duguje načelnik Gradske uprave. U septembru 2021. tražio sam kopije prijava za lokalni registar izvora zagađivanja koje privredni subjekti po zakonu dostavljaju Gradskoj upravi. Odgovor nije stigao, ali je zato načelnik Nebojša Petronić pokazao mnogo više otvorenosti prema službenicima CIP-a koji su radili na nacrtu plana kvaliteta vazduha i koristili upravo podatke koje sam tražio.

 

Prema Trifunoviću zanimljivo je i to da je neke odgovore izbegao i Mladen Simović, sekretar Skupštine grada, do nedavno lice ovlašćeno za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

 

"S obzirom na to da on, kao odgovorno lice izdavača, potpisuje i gradski Službeni glasnik, pitao sam zbog čega u ovom listu u 2022. godini nedostaju akti sa rednim brojevima 114, 115, 116 i od 214 do 231. Odgovor nisam dobio", navodi Trifunović.  

 

Naglašava da predsednica Skupštine grada Snežana Rakić već godinama ne odgovara na pitanja o "Eurolitijumu", takođe ni o imenovanju gradskog ombudsmana ili sprovođenju Lokalnog antikorupcijskog plana.

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarsih.rs zbog čega su odborici, odnosno građani, uskraćeni za odgovore, Trifunović kaže zato što bi iskren odgovor otkrio neku od učestalih brljotina i promašaja garniture koja tvrdi da upravlja gradom.

 

- Najviše sam razočaran ponašanjem gradonačelnika Lazara Gojkovića koji je pre izbora 2020. obećavao potpunu javnost u radu, a da podsetim gradonačelnik je taj koji po Statutu "usmerava i usklađuje rad Gradske uprave", što se na kraju svelo na otvaranje za javnost sednica Gradskog veća, koje je njegov prethodnik zatvorio za novinare - zaključuje odbornik Željko Trifunović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Brojna pitanja odbornika SPS, donedavno šefa odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada, Đorđa Pavlovića su takođe ostale baz odgovora. I on naglašava da time gradska vlast zapravo nije odgovorila građanima.

 

- U toku 2021. i 2022. godine podneo sam 15-ak odborničkih pitanja. Od toga mi je na nešto preko polovine odgovoreno, na drugu polovinu je ili nepotpuno i neadekvatno odgovoreno, tačnije odgovara se na ono što nije ni pitano, ili se daju nekakva "uputstva" i postavljaju dodatni uslovi da bi se odgovori dobili, ili su podaci morali biti traženi preko institucije poverenika. S obzirom na to da se radi o lokalnom povereniku i ta komunikacija je išla teško, predugo trajala i dobijali su se neretko, blago rečeno, nepristojni odgovori – kaže Pavlović.

 

Dodaje da je reakcija rukovodstva Skupštine grada, inače slaba i spora, naglo opala u poslednjih godinu dana što koincidira sa promenom na mestu sekretara lokalnog parlamenta.

 

- U svakom slučaju, odnos skupštinskog rukovodstva prema postavljenim odborničkim pitanjima je neodgovoran, bahat i često grubijanski, a sve u loše prikrivenoj želji da se sakrije strah od istine. Istine o trošenju narodnih para, nekompetenosti lokalnih SNS kadrova, njihovoj nedoraslosti i nedostojnosti funkcijama koje obavljaju, kao i strah od istine o šteti koju svakog dana nanose građanima Valjeva. Ali treba da znaju, kompletna SNS vlast u Valjevu, da ih od istine ne mogu sačuvati čitave kohorte "čuvara", plaćenika i ucenjenih branitelja, istina se sazna, a ja na sednicama Skupštine grada dajem i davaću svoj doprinos tome – poručuje Pavlović.

 

Među odbornicima koji su često postavljali pitanja je i Nebojša Tadić, odornik sa liste "Aleksandar Vučić-za našu decu". Prema zapisnicima sa skupštinskih zasedanja, Tadić je na sednici u aprilu 2021. postavio nekoliko odborničkih pitanja: Da li trafike i maloprodaje imaju pravo da hlade piće? Da li mesare mogu da peku meso kao da su ćevabdžinice? Smeju li trafike da prodaju sladoled? Da li pekare imaju pravo da imaju stolove? Po kom zakonu je sahranjen Ljuba Popović u blizini škole u Brđanima? Po kom zakonu JKP Vidrak drži po pet i više kontejnera na jednom mestu? Ko je dozvolio udruženjima građana da prisvajaju imovinu grada i da se upišu u List nepokretnosti?

 

Odbornik Nebojša Tadić, i pored obećanja da će učestvovati u ovoj temi, nije odgovorio na naša pitanja.

 

Jedno od često postavljanih pitanja, na koja više od tri godine nema odgovora, a koje građane naročito interesuje, je ono koje se odnosi na ispitivanja i pripreme za eksploataciju litijuma i borata na teritoriji grada Valjeva, kao i stav rukovodstva na ovu temu.

 

Odbornik Lokalnog fronta je na sednici 25. marta 2021. ponovio to pitanje i zamolio predsednicu Skupštine grada da što pre dostavi odgovor. Ona je tada rekla da odgovor još uvek nije stigao iz nadležnog ministarstva i da onog trenutka kad stigne biće prosleđen. Do danas odgovor nije "prosleđen" verovatno jer "iz nadležnog ministarstva još uvek nije stigao", a možda nije ni tražen!?

 

Snežana Rakić

Snežana Rakić (Foto: Kolubarske.rs)

Za razliku od odbornika, sagovornika Kolubarskih.rs, koji kažu da nadležni ne odgovaraju "blagovremeno" i da na veliki broj pitanja nisu dobili odgovore, što se može videti i u zapisnicima sednica gradskog parlamenta, predsednica Skupštine grada Snežana Rakić tvrdi da odbornici redovno dobijaju odgovore i navodi da je u 2021. godini postavljeno 118 odborničkih pitanja, a da je dostavljeno 113 odgovora.

 

- Svim odbornicima u Skupštini grada Valjeva se odgovara na odbornička pitanja koja su u nadležnosti svih organa javne vlasti Valjeva. Odgovore na odbornička pitanja koja su u nadležnosti Skupštine grada, stručne službe šalju čim dobiju odgovore na ista - glasio je odgovor Snežane Rakić na pitanje kako komentariše to što se odbrnicima, a samim i tim građanima, ne odgovara na pitanja?

 

Prema nezvaničnim informacijama, odbornici ne dobijaju odgovare na pitanja zbog toga što gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i gradske službe odbijaju da dostave odgovore. Na naše pitanje da li je to tačno, Snežana Rakić kaže da "gradonačelnik i drugi organi Valjeva dostavljaju blagovremeno odgovore na sva odbornička pitanja, koja su iz nadležnosti organa Grada kojima su postavljena". Dodaje da gradonačelnik i drugi organi Grada, u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada, ne mogu odgovoriti na odbornička pitanja koja nisu u nadležnosti tih organa.

 

Šta je tačno, navodi odbornika ili tvrdnja predsednice Skupštine?

 

Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile da nam se dostave sva odbornička pitanja u 2021, kao i odgovori na ta pitanja. Ni nakon zakonskog roka od 15 dana sekretar Skupštine grada Mladen Simović, koji je do nedavno bio i ovlašćeno lice za postupanje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nije odgovorio na naš zahtev.

 

Prema nezvaničnim informacijama odbornici Skupštine grada su u 2021. godini postavili preko 200 odborničkih pitanja, a odgovore su dobili tek na desetak, i to nepotpunih odgovora. 

 

Kako bismo dobili zvanične podatke kao i informacije koje smo tražili od lokalnog poverenika, što nam je bilo neophodno za ovaj tekst, dopisom smo se obratili gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću i predsednici Skupštine grada Snežani Rakić. Zamolili smo za informacije koje smo tražili od lokalnog poverenika i odgovore u vezi sa odborničkim pitanjima. Gradonačelnik Valjeva ni nakon sedam dana nije odgovorio, dok je predsednica Skupštine odgovorila na deo naših pitanja.

 

"Na deo Vašeg pitanja koji se odnosi na koja odbornička pitanja je odgovoreno, odgovor ćete dobiti od sekretara Skupštine grada Valjeva u skladu sa Vašim zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji ste postavili sekretaru", navodi Rakić.

 

Zanimljivo je to da sekretar Skupštine grada Mladen Simović na naš zahtev nije odgovorio sve dok nismo poslali mejl predsednici Skupštine grada i gradonačelniku Valjeva. Samo dan nakon toga, pozvana sam da preuzmem odgovore.

 

Međutim, sekretar Skupštine je pripremio 118 odborničkih pitanja, ali ne i odgovre. Naime, uz svako odborničko pitanje priloženi su i papiri na kojima piše da je odgovoreno, ali nije dostavljen nijedan od 113 odgovra na odbornička pitanja, koliko je navela Snežana Rakić da je bilo u 2021.

 

Na pitanje zbog čega nisu dostvljeni i odgovori, sekretar Skupštine grada Mladen Simović kaže da je razumeo da se naš zahtev odnosi na broj postavljenih pitanja i na broj datih odgovora. Međutim u našem zahtevu jasno piše da tražimo odbornička pitanja u 2021. i odgovore koja su na ta pitanja dobili odbornici. Tako nepotpunu dokumentaciju nisam preuzela, a Simović je "obećao da će uskoro, uz odbornička pitanja, dostaviti i odgovore!".

 

******

"This article is produced within the project Back to Basics - Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Kolubarske d.o.o. and may in no way be taken to reflect the views of the European Union".

 
"Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak - Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo su odgovorne Kolubarske d.o.o i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije". 

Aktuelno