Zgrada u Ulici Vlade Danilovića (foto: Kolubarske.rs)
Zgrada u Ulici Vlade Danilovića (foto: Kolubarske.rs)
11.04.2023, 07:04

Energetska efikasnost za tri zgrade u Valjevu

č: | fb:

"U Valjevu smo kako bismo pomogli građanima da smanje svoje mesečne račune za utrošenu energiji i da pomognemo Srbiji da se više energetski osamostali, da ne bude zavisna samo od jednog izvora", rekao je američki ambasador Kristofer Hil, koji je posetio Valjevo zajedno sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović.

 

Direktan povod njihove posete je završetak radova, u okviru projekta sufinansiranje mera energetske efikasnosti "Bolja energija", na tri stambene zgrade u ulicama Vlade Danilovića i Vladike Nikolaja i Naselju Sretena Dudića, na kojima je postavljena termo izolacija i zamenjena ulazna vrata. Radovi na sanaciji zgrada, koji treba da povećaju energetsku efikasnost, izvode se na još dve zgrade - u Karađorđevoj ulici 101 i u Ulici vojvode Mišića.

 

"Ovaj projekat je primer kako za kratko da unapredimo energetsku efikasnost u gradovima Srbije, da smanjimo zagađenje vazduha i potrošnju električne energije, a da građani istovremeno dobiju toplije domove i zgrade sa lepšom fasadom", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Ministarka Đedović i građani

Ministarka Đedović i građani (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ministarka Dubravka Đedović je navela da su stanari ove tri zgrade u januaru ove godine u odnosu na isti mesec lane imali niže račune za struju za oko 25 posto. Stanari prezadovoljni kažu da je termo izolacija donela značajnu uštedu, ali još uvek ne znaju tačno koliku s obzirom na to da je, kako su rekli, ovogodišnji januar bio topliji od prošlogodišnjeg. Dodaju da bez pomoći Grada i Ministarstva "svoju zgradu nikada ne bi uspeli da izoluju jer su u pitanju značajna sredstva".

 

Radove na termoizolaciji i zameni ulaznih vrata na stambenim zgradama su sufinansirali sa po 25 posto Ministarstvo energetike i grad Valjevo, dok su polovinu novca obezbedili stanari, čije su zgrade izabrane na javnom konkursu za dodelu subvencija. Prema rečima stanara zgrade u Ulici Vlade Danilovića broj 1, koja ima 24 stana, oni su za termo izolaciju i ulazna vrata izdvojili po 400 evra.

 

Gradonačelnik Valjeva je podsetio da je Grad u 2021. godini, u okviru mera enregetske efikasnosti, u budžetu opredelio 10 miliona dinara i isto toliko novca je obezbedilo Ministarstvo energetike i rudarstva, dok su prošle godine, zbog velikog broja prijava i interesovanja građana, Ministarstvo i Grad izdvojili po 30 miliona dinara.

 

Ambasador, ministarka i gradonačelnik

Ambasador, ministarka i gradonačelnik (Foto: Kolubarske.rs)

"Zahvaljujući američkoj ambasadi i Agenciji SAD za međunarodni razvoj (USAID) uspeli smo da završimo pet stambenih zgrada, jer da nije bilo te donacije kada su prošle godine cene materijala na tržištu porasle, verovatno radovi ne bi mogli ni da se završe tako brzo, zato zahvalnost američkoj ambasadi na tome", rekla je ministarka Đedović.

 

Američki ambasador Kristofer Hil je kazao da je veliko zadovoljstvo sarađivati sa Vladom Srbije kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, u ovom slučaju sa građanima Valjeva. On se zahvalio svima koji su učestvovali na projektu, pre svega gradonačelniku Gojkoviću i ministarki Đedović, kao i na tome "što su omogućili ovu posetu, kako bi se uverili u rezultate i razgovarali sa običnim ljudima koji su se suočavali sa konkretnim problemima, koje smo uspeli da rešimo".

 

"Često se o energetici govori kao globalnom problemu, koji uključuje globalne odnose, ali na kraju svega, energetika je odnos između potrošača i iznosa njegovog računa. Energetika se često opisuje terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali se sve svodi na to da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate u vidu znatno manjih računa koje građani dobijaju na kraju meseca, što je slučaj i sa ovom zgradom", rekao je Hil.

Zgrada u Ulici Vlade Danilovića

Zgrada u Ulici Vlade Danilovića (Foto: Kolubarske.rs)

 

Uskoro novi javni pozivi

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je najavila da će Ministarstvo ubrzo posle uskršnjih praznika raspisati novi javni poziv za stambene zgrade u gradovima i opštinama u Srbiji, i pozvala lokalne samouprave da se prijave.

 

"Vrlo brzo ćemo raspisati poziv za opštine gde mogu da učestvuju domaćinstva. Planiramo da sufinansiramo 80 hiljada domaćinstava u okviru projekta energetska efikasnost i za to je u republičkom budžetu izdvojeno 70 miliona evra. Prioritet za subvencije imaće one lokalne jedinice koje su u vrhu po aerozagađenju, kao i građani koji su energetski ugroženi kupci, koji imaju niža primanja", rekla Đedović. 

 

Na novinarsko pitanje da li Vlada Srbije ima rešenje za najvećeg zagađivača u Valjevu, a to je fabrika "Krušik" koja dnevno troši oko 50 tona lignita, ministarka kaže da će "raditi na tome", ali nije navela šta će konkretno raditi. Prema njenim rečima bitno je to da sve javne ustanove i preduzeća koji mogu da se priključe na centralni sistem grejanja, to i učine.

 

Na pitanje u vezi sa istraživanjima kompanije "Eurolitijum" u valjevskom kraju, ministarka Đedović je odgovorila: "Kao što znate projekat je zaustavljen, nije doneta drugačija odluka Vlade, a kako će Vlada odlučivati u tom smislu i da li će odlučivati, ostaje da vidimo".

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 41 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara