Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2023, 07:05

Optužnica protiv bivšeg načelnika Gradske uprave i još devet lica ponovo vraćena na dopunu

č: | fb:

Još uvek nije potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Gradske uprave Valjevo Aleksandra Vujića Subotića i još devet lica, koje Više javno tužilaštvo u Valjevu tereti za različita krivična dela, a u junu će biti šest godina od hapšenja Vujića Subotića i većine okrivljenih.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu, kojim je predsedavala Biljana Savić, predsednica suda, ispitujući poslednju verziju optužnice iz decembra prošle godine, novom naredom je zatražilo od višeg javnog tužioca da dopuni istragu protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove i još devet lica koja se terete za različita krivična dela, od davanja i primanja mita, preko zloupotreba službenog položaja i trgovine uticajem, do zloupotreba u postupku javnih nabavki.

 

U ovoj naredbi za dopunu istrage utvrđeno je da je "potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice Višeg javnog tužilaštva iz decembra 2022. godine".

 

Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu je, pored ostalog, našlo da u dispozitivu optužnice nije jasno opisana radnja izvršenja krivičnog dela trgovina uticajem koja se stavlja na teret okrivljenom Aleksandru Vujiću Subotiću, niti su pruženi dovoljni dokazi koji se odnose na opis radnje posredovanja da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti i uticaju okrivljenog Vujića Subotića na svedoka Slobodana Gvozdenovića (bivšeg gradonačelnika Valjeva, prim. aut.).

 

"Više javno tužilaštvo nije pružilo dovoljne dokaze za opravdanu sumnju da je okrivljeni Vujić Subotić iskoristio službeni položaj i posredovao kod svedoka Gvozdenovića i izvršio uticaj da se raspiše javna nabavka fotokopir aparata na način kako je to navedeno u radnji izvršenja za koju se tereti u optužnom aktu...", navedeno je, pored ostalog, u naredbi.

 

U završnom delu naredbe Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu je konstatovalo da je "potrebno da u dispozitivu optužnice bude jasno opisana radnja izvršenja krivičnih dela posebno za svakog od okrivljenih, a sve shodno prikupljenim i predloženim dokazima od strane tužioca u pogledu postojanja opravdane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete, kao i da u obrazloženju optužnice bude opisano stanje stvari prema rezultatu istrage i navedeni dokazi kojima se utvrđuju činjenice koje su predmet dokazivanja".

 

Ovo je šesti put da je optužnica u ovom predmetu vraćena na dopunu. Prethodne naredbe za dopunu istrage bile su izdate u julu 2018, aprilu i decembru 2019. i oktobru 2021. godine. U međuvremenu je jednu od verzija optužnice Viši sud u Valjevu u januaru 2021. potvrdio, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu, posle žalbi, vratio.

 

Podsetimo, većina optuženih uhapšena je u junu 2017. godine u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Pored Aleksandra Vujića Subotića bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo optužnicom su obuhvaćeni radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više firmi iz Valjeva, Šapca i Novog Sada.

 

Tokom obimne i komplikovane istrage saslušano je 50 svedoka, veštačeno više od 50 računara, lap-topova i USB uređaja, kao i obimna dokumentacija. Spisi istrage u kojoj su uz Više javno tužilaštvo učestvovali Policijska uprava Valjevo i Bezbednosno-informativna agencija, sadrže preko 700 stranica i teški su nekoliko kilograma.

 

Aktuelno

Akcija
Akcija "Tvojih 15 minuta" Pre 29 minuta

Zašto Valjevci izlaze na predstojeće lokalne izbore?

Glasam jer je to moja dužnost, glasam jer je to obaveza. Glasam iz navike. Glasam jer hoću da podržim državu. Borim se za bolje sutra. Za budućnost mladih. Da ne odem u inostranstvo. Nisam...

Vučević i Gojković - otvaranje Gerontološkog centra (foto: )
Izbori 2024 - Politički marketing Pre 28 minuta

Pet razloga koji čine Valjevo još boljim

Da li ste znali da je napokon otvoren Gerontološki centar? Valjevo danas ima realizovane projekte kojima može da se pohvali, a građani mogu da budu sigurni da će data obećanja biti i ispunjena - za...

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 22 sati 15 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...  · 4 komentara

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 1 dan

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...  · 2 komentara