Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
04.05.2023, 12:50

Obeležena godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića

č: | fb:

Na današnji dan 1999. godine na nebu iznad Valjeva poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, braneći otadžbinu od NATO agresora.

 

Tačno četiri minuta posle podneva, "Mig 29" Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, u čijem kokpitu se nalazio major Danijel Batočanin, preleteo je iznad Valjeva "pozdravaljajući hrabrog kolegu" i podsećajući sve nas na hrabro delo pilota Pavlovića.

 

Pred spomenikom Milenku Pavloviću u Ulici vladike Nikalaja Velimirovića, pomen u čast pukovnika pilota održao je njegovo preosveštenstvo episkop valjevski Isihije sa eparhijskim sveštenstvom. Vence na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve i druge delegacije.

 

Obeležena godišnjica pogibije pilota

Obeležena godišnjica pogibije pilota (Foto: Kolubarske.rs)

- Dan sećanja koji danas obeležavamo u čast pilota pukovnika Milenka Pavlovića već se duboko urezao u kolektivno sećanje generacija koje žive ne samo u Valjevu nego i u čitavoj Srbiji - rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i dodao:

 

- Ponosan sam na činjenicu da je Valjevo, čije je nebo hrabro branio Milenko Pavlović, sačuvalo uspomenu na njega, njegov život i herojski čin. To je i obaveza svih generacija koje će doći posle nas. Odajemo počast pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, ali i svim znanim i neznanim junacima koji su svoje živote dali za ovu zemlju i obavezujemo se da ćemo u miru svojim znanjem i radom graditi Valjevo i Srbiju – poručio je Gojković.  

 

I ove godine položeni su venci i cveće i na spomen obeležje u selu Bujačić kod Valjeva, na mestu gde je 4. maja 1999. pao avion Milenka Pavlovića. Položeni su i venci na spomenik stradalim u ratovima od 1991. do 1999. godine na uglu ulica Pasterove i Pilota Milenka Pavlovića, nedaleko od spomenika Milenku Pavloviću.

Obeležena godišnjica pogibije pilota

Obeležena godišnjica pogibije pilota (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

 

Osim spomenika u Valjevu, u čast pilota Milenka Pavlovića podignut je spomen kompleks u rodnom Gornjem Crniljevu kod Osečine.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 13 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 50 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar