Pomen stradalima (foto: Đorđe Đoković)
Pomen stradalima (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2023, 13:24

Episkop Isihije: Da se svako od nas zapita gde smo zastranili, kuda idemo, i da se vratimo svetosavskom putu

č: | fb:

Pomen stradalim učenicima i čuvaru beogradske osnovne škole "Vladislav Ribnikar", kao i stradalim u noćašnjem masakru kod Mladenovca, u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, služio je Episkop valjevski Isihije.

 

Pomenu su prisustvovali nastavnici i učenici valjevskih osnovnih i srednjih škola, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, rukovodilac Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić, kao i veliki broj građana.

Pomen stradalima

Pomen stradalima (Foto: Đorđe Đoković)

"Stojeći pred ovim nepojmivim ubistvima koja nam se događaju, stojimo sa starhom i trepetom. I kao što je rekao naš patrijarh, najbolje je ćutati u ovom trenutku, ćutati dubokom molitvom. Mi smo se ovde okupili da učestvujemo u bolu i u patnji roditelja i najbližih srodnika ubijenih i na Vračaru, i u Mladenovcu i u Šumadiji.... Učimo se ljubavi koja afirmiše život i koja ga neguje i koja ga podstiče. Kada gledamo ove strašne događaje, shvatamo da je odricanje od Boga, najstrašnije što čovek može da uradi, i da to odricanje dovodi do odricanja od ljudskosti, dovodi do prezira prema bližnjem i dovodi, ako se ne leči, do ubistva...

 

Kada stojimo pred ovim strašnim činom mi možemo da se potrudimo, koliko god je moguće ljudskoj prirodi, da sastradavamo, da ne izmišljamo velike reči, da ne pokušavamo da shvatimo ljudskom logikom šta se dešava, nego da zagrlimo jedni druge i da se od srca pomolimo za spasenje duša onih koji su pobijeni, verujući čvrsto da su ušli u život večnih kao nevino postradale žrtve i da su u zagraljaju Gospoda. Ali da se molimo još više za sve one koji su ostali bez deteta, bez brata i sestre, bez voljene ličnosti... Uvek, iza stradanja dolazi vaskrsenje. Pomolimo se za postradale, a nama da u bolu ne padnemo u očajanje, da ne budemo kao oni koji ne veruju i nemaju nade... Da se svako od nas lično zapita gde smo zastranili, kuda idemo, i da se vratimo svetosavskom putu i da umnožimo ljubav prema bližnjima", poručio je Episkop valjevski Isihije.

Pomen stradalima

Pomen stradalima (Foto: Đorđe Đoković)

Pomen stradalima

Pomen stradalima (Foto: Đorđe Đoković)

Pomenu su prisustvovali nastavnici i učenici valjevskih osnovnih i srednjih škola u kojima danas nije bilo nastave, a na obustavu nastave je pozvala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. "Odlučili smo da zabrinutost za stanje u obrazovanju, kao i za opšte stanje u društvu, izrazimo potpunom obustavom rada u školama članicama Unije".

 

Vesna Andrić, predsednica valjevskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, podsetila je da su prosvetni sindikati više puta organizovali proteste i imali zahteve kako da ne dođe do tragedije poput ove u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

 

"Sada, kada se desilo, teško je bilo šta reći. Ovo je način da pokažemo da saosećamo sa roditeljima i porodicom onih koji su ubijeni u osnovnoj školi u Beogradu. Ništa se ne menja u sistemu, ne pratimo tehnološki razvoj, ne pratimo gde nam se deca obrazuju, nismo se zapitali zbog čega roditelji moraju da rade dva posla, gde deca provode vreme. Sa decom treba pričati i decu treba spremati za situaciju kako da se sačuvaju, treba da ih vaspitavamo, učimo i zaštitimo", rekla je Vesna Andrić.

Pomen stradalima

Pomen stradalima (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Velika je tišina i veliki je muk, i svi smo previše zbunjeni. Istovremeno smo beskrajno tužni, ljuti i depresivni, ali smo pre svega zabrinuti. Zabrinuti šta dalje. Ono što mene lično brine, jeste to što su ovo situacije koje mogu biti okidači za još veće nasilje. Vrlo je ozbiljna situacija i trebalo bi da se svi zajedno i u miru dogovorimo kako i šta dalje. Ja sam ovde i kao roditelj, moje dete ide u srednju školu. Vrlo sam zabrinuta jer na roditeljske sastanke dolazi malo roditelja. Ako ne mogu da odvoje taj dan za roditeljski sastanak, gde smo i šta smo. Škola i roditelji moraju da sarađuju. I ono što godinama primećujem, jeste to da škole sve više gube vaspitnu ulogu, nekako je nastavnicima onemogućeno da budu vaspitači, oduzima im se to pravo. Bez vaspitanja, obrazovanje samo po sebi ne znači ništa. Pozivm sve roditelje da podrže profesore jer smo na istom zadatku da zaštitimo, vaspitavamo i obrazujemo našu decu", kazala je Vesna Marković, porodični psihoterapeut.

Pomen stradalima

Pomen stradalima (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tokom pomena u Hramu Vaskrsenja Hristovog, zbog velikog broja ljudi i zapare, ali i zbog aktuelnih okolnosti, kolabiralo je dvadesetak učenika, kojima su ekipe Hitne pomoći pružile pomoć, neke od njih prevezle u Urgentni centar Opšte bolnice.

Ispred Hrama

Ispred Hrama (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 26 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara