Obeležen Dan pobede nad fašizmom (foto: www.valjevo.rs)
Obeležen Dan pobede nad fašizmom (foto: www.valjevo.rs)
09.05.2023, 13:37

U Valjevu obeležen Dan pobede nad fašizmom

č: | fb:

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, obeležen je u Valjevu polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje palim borcima u borbi protiv fašizma na Petom puku.

 

Na spomen obeležje palim borcima u Drugom svetskom ratu cveće su položili predstavnici Komande Garnizona u Valjevu koju je predvodio komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković, predstavnici grada Valjeva i predstavnici SUBNOR-a.

 

U ime grada Valjeva cveće su položili zamenik gradonačelnika grada Valjeva Nemanja Petrović i zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Viktor Mićić.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Obeležen Dan pobede nad fašizmom (Foto: www.valjevo.rs)

Nizom manifestacija u Srbiji i svetu obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. 

 

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

 

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

 

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

 

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

 

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

 

Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope, jer je na taj dan 1950. godine tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman postavio temelje za stvaranje ujedinjene Evrope.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 25 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 22 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara