Skupština Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
Skupština Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
10.05.2023, 06:54

Odborniku Lokalnog fronta oduzeta reč dok je govorio o nasilju u Srbiji koje treba zaustaviti

č: | fb:

Na sednici Skupštine grada Valjeva, dok se vodila rasprava o tome da se stavi van snage Odluka o koncesiji zbog toga što nema zainteresovanih koncesionara za valjevsku Apotekarsku ustanovu jer nije pristigla nijedna ponuda na javni poziv, šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić je govorio o "legitimitetu" odbornika Lokalnog fronta Valjevo Željka Trifunovića i o neuspešnom protestu u Valjevu koji je, kako je rekao, organizovao Lokalni front.

 

Govoru šefa odborničke grupe naprednjaka prethodila je diskusija Željka Trifunovića koji je podsetio na to da je na sednici Skupštine grada u septembru prošle godine najavljeno da će se u budžet slivati milioni od koncesione naknade.

 

"Danas stavljamo van snage Odluku usvojenu na toj sednici, a obećanih miliona u budžet nema. Odluka o načinu i modelima rešavanja statusa Apotekarske ustanove doneta je u februaru 2020. godine. Sledila je odluka kojom je ova Skupština prihvatila izmirenje neizmirenih obaveza Apotekarske ustanove, koja je otišla pod led jer njen osnovač – Grad Valjevo nije na vreme rešavao probleme... Obaveze su premašile 100 miliona dinara, a neko nas je mesecima ubeđivao da je koncesija magična reč. Građani Valjeva od skupštinske većine očekuju kompletan i razumljiv izveštaj o trenutnom stanju u kome se nalazi Apotekarska ustanova, o stanju izmirenih i neizmirenih potraživanja, o broju i statusu zaposlenih, ako ih uopšte ima. Očekuju i objašnjenje zbog čega nije bilo zainteresovanih za ponuđenu koncesiju. Da li je vreme da priznate da nemate rešenje za jedan od brojnih problema građana Valjeva? I ovo je još jedan dokaz, kao i mnogo puta do sada, da sve što radi Srpska napredna stranka je sporo, nekvalitetno i skupo", zaključio je Trifunović.

 

Šef odboričke grupe SNS Radoica Rstić je poručio da rešenje za Apotekarsku ustanovu postoji jer će objekti biti ponuđeni u zakup nekoj farmaceutskoj kući. "Nadamo se da će to uspeti. Ako to ne uspe imamo i treće rešenje". Nije rekao koje, ali je poručio da će "problem sigurno rešiti, kao što smo rešili i mnoge druge probleme". A onda se obratio direktno Trifunoviću:

 

"Ja se često pitam kakav Vi uopšte imate legitimitet za ovom skupštinskom govornicom, s obzirom na Vašu političku grupaciju sa kojom ste išli na izbore, pa ste se posle toga podelili. I kome se Vi uopšte obraćate? Sinoć ste pozvali na proteste protiv nasilja, zloupotrebili ste osećanja građana Valjeva, ustavri pokušali ste da ih zloupotrebite i da pozovete na proteste, a 32 građana se odazvalo na protest. Toliko o tome. Tako da vodite računa na koji način se obraćate. Način na koji Vi ovde iznosite Vaše političke stavove, nama je samo u interesu, a Vaša organizacija je sve manja", kazao je Rstić.

 

Predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić je "zamolila šefa da vodi računa o vremenu, bliži se pet minuta", ali nije zamolila šefa da se vrati na tačku dnevnog reda -neuspela koncesija za Apotekarsku ustanovu, niti je Rstića opomenula da Lokalni front, a ni protest protiv nasilja nisu na dnevnom redu sednice Skupštine grada.

 

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović je replicirao Rstiću:

 

"Opšte je poznato da većina onoga što iznosi Srpska napredna stranka nije tačno, činjenice se zloupotrebljavaju, ne iznose se na pravi način, pa smo tako ovde čuli da smo se mi posle izbora podelili, što naravno nije tačno. Mi nismo pozivali na protest, na protest protiv nasilja su pozvali narodni poslanici Skupštine Srbije i protest je održan u Beogradu, a građani Valjeva koji nisu otišli u Beograd su došli na Gradski trg. Važno je i potrebno odati poštu svim žrtvama bezumnih pokolja. Te žrtve ne smemo zaboraviti, ali je mnogo važnije da počnemo da stvaramo društvo u kome će nasilje, primitivizam i  neznanje nestati ili biti svedeni na najmanju moguću meru. O tome moramo brinuti svi, ali ponajpre i ponajviše oni koje je volja građana dovela na najviše državne funkcije. Do  sada je samo jedan od njih, posle pet dana oklevanja, podneo ostavku na svoju funkciju. Šta je sa ostalima? Da li je nasilje kada dvadeset godina nema presude ubicama Slavka Ćuruvije...", Trifunović nije završio rečenicu jer ga je prekinula predsednica gradske Skupštine uz upozorenje da se "fokusira na repliku", a potom i oduzela reč "jer ističe vreme".

 

"Poenta ovog prekidanja je u tome što vi ne želite da građani Valjeva čuju ono što imam da kažem o nasilju koje treba zaustaviti", rekao je Željko Trifunović.

Skupština Valjeva

Skupština Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

Da nije prekinut, prema saopštenju za javnost Lokalnog fronta, Željko Trifunović bi još rekao: "...Da li je nasilje kada se ne sudi ružičastim inspiratorima ubistva Olivera Ivanovića? Kada Aleksandar Obradović godinama čeka da bude vraćen na svoj posao? Da li je nasilje nad građanima kada predsednik države prizna da je naredio i štitio izvršioce rušenja u Savamali? Kako je pre neki dan odgovorio na obično pitanje valjevske novinarke o sudbini radnika Krušika? Umesto odgovora, počeo je da je propituje o porastu plata i penzija u Evropi! Da li je i to nasilje? Zloupotreba položaja? O nasilju većine nad manjinom u ovoj sali govoriću drugi put…".

 

U saopštenju za javnost, koje je usledilo nakon sednice Skupštine grada, Lokalni front navodi da je ta sednica bila još jedan poligon za vežbanje bahatosti odbornika skupštinske većine.

 

"Odbornik Željko Trifunović je ponovo, pod besmislenim izgovorima, bio sprečen da iznese stav Lokalnog fronta o tragičnom početku meseca maja u Srbiji", navodi Lokalni front Valjevo u saopštenju za javnost u kome je dostavljen i tekst govora Željka Trifunovića koji nije uspeo da završi do kraja jer je prekinut za skupštinskom govornicom.

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 3 sati 56 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 3 sati 57 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 50 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara