Svečanost u Domu zdravlja (foto: dzvaljevo.rs)
Svečanost u Domu zdravlja (foto: dzvaljevo.rs)
07.06.2023, 09:54

Valjevski Dom zdravlja obeležio 70 godina postojanja

č: | fb:

Postoji jedna uloga ujedno i misija Doma zdravlja, koja je konstanta od 1953. godine do danas, a to je zdravstveno prosvećivanje naroda i preventivno delovanje, čulo se na svečanosti povodom obeležavanja 70 godina postojanja valjevske primarne zdravstvene ustanove.

 

Direktorka dr Jasmina Jevtić je podsetila da je Dom zdravlja osnovan 1953. godine kao Dom narodnog zdravlja kada je, osim brige o opštem zdravlju odraslog stanovništva i dece, imao značajnu ulogu u borbi protiv tuberkuloze i kožnih bolesti, kao i poboljšanju higijenskih uslova života.

 

Jasmina Jevtić

Jasmina Jevtić (Foto: dzvaljevo.rs)

- Dom zdravlja Valjevo danas je savremeno organizovana ustanova primarne zdravstvene zaštite, koja građanima obezbeđuje dostupne i kvalitetne medicinske usluge. Radimo u nedavno rekonstruisanom objektu, raspolažemo adekvatnom opremom, imamo stručan i obučen kadar, akreditovani smo. Naše aktivnosti su usmerene na promociju zdravlja i prevenciju bolesti, unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kontinuiranu medicinsku edukaciju, nabavku savremene opreme, jačanje postojećih i ostvarivanje novih partnerstava sa svim segmentima društva koji mogu imati uticaj na zdravlje – kazala je dr Jevtić i dodala:

 

- Prilika je da se osvrnemo na verovatno najveći izazov s kojim se Dom zdravlja u stručnom domenu suočio za 70 godina postojanja, a to je suzbijanje pandemije KOVIDA-19, kada smo pokazali maksimalnu profesionalnost, odgovornost i požrtvovanost. Sada je sledeći, takođe važan zadatak pred nama, a to je sanirati posledice trogodišnje pandemije,  što se ogleda u aktivnijem lečenju osnovnih bolesti i ublažavanju posttraumatskih stanja. A pre svega treba imati dobru komunikaciju sa pacijentima, pokazati empatiju i razumevanje, pružiti im podršku. Dom zdravlja će nastaviti da sprovodi svoju misiju kroz promociju zdravih stilova života, preventivne i sistematske preglede, organizaciju akcija poput Medicinskog sela, redovne preglede, rad brojnih savetovališta, kućnu negu, patronažne posete – rekla je dr Jasmina Jevtić.

 

Prema njenim rečima, u 70 godina Doma zdravlja utkalo je svoj rad i život hiljade i hiljade lekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja. Mnogi od njih još uvek se pamte po svojoj posvećenosti i odnosu prema pacijentima, neki od njih su i danas sa nama, u ovoj sali.

 

- Svima im dugujemo veliku zahvalnost za način na koji su predstavljali profesiju i ustanovu, kao i na znanju koje su nam prenosili. Lekari, sestre i ostali zaposleni bili su i ostali ono najznačajnije što naša ustanova ima – zaključila je.

Marija Krstivojević Mirković

Marija Krstivojević Mirković (Foto: dzvaljevo.rs)

Dom zdravlja Valjevo je nakon 12 godina samostalnog delovanja, kada je bio u nadležnosti lokalne samouprave, od 1. juna ponovo u sastavu novoosnovanog Zdravstvenog centra Valjevo. Vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra dr Marija Krstivojević Mirković najavila je tri prioriteta u narednom period.

 

- Prvi je podmlađivanje kadra, i visokog i srednjeg medicinskog kasra. Moramo zajedničkim snagama i zadržati mlade lekare i tehničare u našoj ustanovi, da im omogućimo stručno usavršavaju, da stiču iskustvo uz starije kolege i da nastave svetlu tradiciju najveće zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu. Drugi naš zadatak je nabavka nove medicinske opreme i uvođenje novih tehnologija u skladu sa savremenim tokovima medicine. Treći zadatak je završetak rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, koju smo započeli 2022. godine. Pred završetkom smo urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem, tako da ćemo krajem juna ući u sledeću fazu rekonstrukcije. Praktično će biti rekonstruisani svi objekti valjevske bolnice, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, čime će se biti stvoreni mnogo bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, kao i za smeštaj i lečenje bolesnika iz Kolubarskog okruga – rekla je dr Krstivojević Mirković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: dzvaljevo.rs)

Gradonačelnik Lazar Gojković čestitao je jubilej i podsetio na značajna ulaganja grada Valjeva u Dom zdravlja.

 

- Ovo je zdravstvena ustanova kojoj se prvo obrati svaki Valjevac koji ima problem. Zbog toga smo u proteklih 12 godina, koliko je Dom zdravlja bio u nadležnosti lokalne samouprave, uradili dosta toga. Spomenuto je, od nabavke kvalitetne opreme, preko novih saniteta za Hitnu pomoć i za kraj rekonstrukcija zgarde Doma zdravlja kojom se svi ponosimo i koja je realizovana uz pomoć Vlade Srbije, odnosno države. Želim vam puno uspeha i da u narednom periodu imate što manje posla u lečenju naših sugrađana, a da se što više bavite preventivom i zdravim stilovima života – rekao je Gojković.

Muzički program

Muzički program (Foto: dzvaljevo.rs)

U program obeležavanja jubileja 70 godina Doma zdravlja učestvovali su Omladinski hor Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević", Gudački orkestar osnovaca i Ansambl violončelista Muzičke škole "Živorad Grbić" i recitatori Medicinske škole.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 18 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...