Kolubara kod Pećine (foto: Kolubarske.rs)
Kolubara kod Pećine (foto: Kolubarske.rs)
12.06.2023, 10:49

Vodostaj reka u porastu, očekuje se stagnacija

č: | fb:

Na teritoriji grada Valjeva za 28 časova palo je 19,5 litara kiše po metru kvadratnom, zbog čega je vodostaj na većini reka u valjevskom kraju u porastu, ali se u toku dana očekuje stagnacija.

 

"Situacija je za sada stabilna, nemamo čak ni kriterijume za proglašenje redovne odbrane od poplava na vodama valjevskog kraja, koje su u našoj nadležnosti. Trenutni vodostaj Kolubare iznosi 100 centimetara, na pojedinim mestima je nešto malo preko, ali je još uvek u forlandu, nije došlo do izlivanja i plavljenja. Za proglašenje redovne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude preko 150 centimetara na merodavnoj vodomernoj stanici ili drugom mernom mestu, a za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara", rekao je za Kolubarske.rs šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u "Eroziji" Đorđe Malešević.

 

Dodaje da je moguće izlivanje pojedinih lokalnih, bujičnih potoka u slivu Obnice. Juče se izlila Ljubostinja i to u gornjem delu u Rađevom selu, u regulisanom delu Ljubostinja beleži porast, ali nema bojazni od izlivanja.

Kolubara kod Pećine

Kolubara kod Pećine (Foto: Kolubarske.rs)

 

Šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica Đorđe Malešević kaže da za sada nema opasnosti od poplava zahvaljujući, pre svega, radovima na regulaciji korita Kolubare koji su izvedeni u prethodnom periodu, kao i zahvaljujući brani Stubo-Rovni kojom se reguliše nivo Jablanice koja utiče na vodostaj Kolubare.  

 

"Sve nadležne službe prate situaciju na rekama valjevskog kraja, ekipe su u pripravnosti i na terenu. Ne očekujemo veće probleme", kaže Đorđe Malešević. 

 

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji će u utorak i sredu uslediti dvodnevna kratkotrajna stabilizacija vremena, samo će u sredu posle podne na jugu i jugozapadu uz dnevni razvoj oblačnosti biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

 

Od četvrtka ponovo u svim krajevima kiša, pljuskovi i grmljavina, koji će mestimično biti veoma obilni, uz grad.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 13 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...