Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
30.06.2023, 06:57

Bez pozitivnog mišljenja revizora o završnom računu budžeta za 2022.

č: | fb:

Na današnjoj sednici Skupštine grada na dnevnom redu biće i Odluka o završnom računu budžeta grada Valjeva za 2022. godinu, koju je usvojilo Gradsko veće. Uz materijal o završnom računu budžeta, dostavljeni su i finansijski izveštaji konsolidovanog završnog računa budžeta Valjeva za 2022. godinu sa izveštajem nezavisnog revizora.

 

Mišljenje revizora nije pozitivno već je sa rezevom, a ono se odnosi, pre svega, na evidenciju imovine i potraživanja Grada od fizičkih i pravnih lica, naročito onih iz ranijih godina. 

 

"U postupku ove revizije uočili smo određene propuste u postojećim internim kontrolama koji mogu imati potencijalne efekte na konsolidovni završni račun budžeta. Takođe, nismo se u potpunosti uverili da su ispoštovane preporuke koje su date od interne revizije, a koje imaju za cilj unapređenje određenih segmenata vezanih za finansijsko poslovanje i izveštavanje, i imaju uticaja na kvalitet informacija u finansijskim izveštajima kao celine", piše pored ostalog u izveštaju nezavisnog revizora.

 

Naglašeno je da "u postupku ove revizije nisu bili u mogućnosti da utvrde potencijalni uticaj nedostatka sistema finansijskog upravljanja i kontrole, kao i nesprovođenja preporuka interne revizije na priloženi konsolidovani završni račun budžeta Valjeva".

 

U izveštaju nezavisnog revizora navodi se i da "popisu imovine i obaveza sa stanjem na dan 31.12.2022. nisu prisustvovali jer je angažovanje za reviziju bilo nakon dana vršenja popisa".

 

"Uvidom u izveštaj o popisu nismo se uverili da je popis u potpunosti sačinjen u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem, a nismo bili u mogućnosti da se, primenom alternativnih revizijskih postupaka, uverimo u stanje, količinu i vrednost imovine i obaveza na taj dan, kao ni da utvrdimo potencijalne korekcije", piše u izveštaju.

 

Revizor u izveštaju ukazuje i na evidenciju imovine i potraživanja Grada od fizičkih i pravnih lica, naročito onih iz ranijih godina. Navodi da kratkoročna potraživanja na dan 31.12.2022. iznose 1.728.180 dinara.

 

"U postupku revizije utvrdili smo da se navedena potraživanja jednim delom odnose na potraživanja od fizičkih lica, dok se preostali deo odnosi na pravna lica i preuzetnike... Na osnovu kontrole usaglašenosti, nismo se uverili da su potraživanja usaglašena u potpunosti, dok smo na osnovu analize starosne strukture utvrdili da navedene pozicije potiču iz ranijih godina i nisu realizivana do dana revizije. Takođe, nismo bili u mogućnosti da izvršimo kontrolu naplate ovih potraživanja i analizu starosne strukture".

 

U finansijskim izveštajima konsolidovanog završnog računa budžeta Valjeva za 2022. godinu nezavisni revizor je skrenuo pažnju da "grad Valjevo do dana sastavljanja konsolidovanog završnog računa budžeta Valjeva nije okončao aktivnosti u skladu sa Zakonom o javnoj svojini".

 

Rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević je članove Gradskog veća kratko informisao da je revizor dao mišljenje sa rezervom, "iznete su određene primedbe i date određene preporuke, tako da će nadležne službe sve uočene nepravilnosti u narednom periodu ispraiti". Tabašević nije naveo na šta se konkretno odnose preporuke niti koje primedbe je izneo revizor zbog kojih je mišljenje sa rezervom.

 

Prema Zakonu o reviziji pored mišljenja sa rezervom postoje još pozitivno mišljenje i negativno mišljenje revizora.

 

Inače, mišljenje revizora sa rezervom se ponavlja već nekoliko godina sa manje više istim ili sličnim primedbama, ali Gradska uprava do sada nije ništa preduzela kako bi te primedbe otklonila.

 

******

Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: "Budžet grada Valjeva u fokusu" koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Grb Valjeva

Grb Valjeva

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 39 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara