Željko Trifunović i Ivan Manić (foto: Lokalni front)
Željko Trifunović i Ivan Manić (foto: Lokalni front)
26.06.2023, 06:46

Lokalni front o "Čistoj Srbiji": Obmana od 102 kilometra i 163 metra

č: | fb:

Valjevo ima Regionalni centar "Čista Srbija", sudeći prema onome što je objavljeno na zvaničnoj stranici "Čista Srbija", ali nema ni kilometar izgrađene kanalizacione mreže u okivru tog projekta, rečeno je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Valjevo.

 

Aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović, odbornik u Skupštini grada, podsetio je na početak realizacije projekta "Čista Srbija" koji je najavljen prošle godine u kabinetu gradonačelnika Valjeva, ali do danas nije realizovan.

 

- Početak projekta "Sad ga vidiš-sad ga ne vidiš", koji se u rečniku Srpske napredne stranke naziva "Čista Srbija", deluje impresivno: pompezno je najavljen slikom na kojoj Tomislav Momirović, tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, i gradonačelnik Lazar Gojković 24. februara prošle godine potpisuju nešto što je najavljeno kao ugovor za radove na prvoj fazi projekta u Valjevu. U ovoj svečanoj prilici Momirović je najavio da radovi počinju odmah, i da će biti završeni u roku od godinu i po dana. U međuvremenu, 12. maja ove godine, potpisan je i ugovor o drugoj fazi radova. Sve cveta i sve divno, kao i uvek kada naprednjaci govore o trošenju para iz budžeta – kaže Trifunović i dodaje:

 

- Na zvaničnoj stranici projekta "Čista Srbija" najavljena je gradnja 102,163 kilometra kanalizacione mreže na području našeg grada. Pored ovoga postoje još dva projekta i to za 66,351 kilometara mreže u Divcima i 13,801 kilometara u Leliću. To beše, dakle, 24. februara 2022. godine – precizira Trifunović.

 

On navodi da je Lokalni front pažljivo proučio rubriku "Aktuelnosti" na zvaničnoj internet stranici "Čista Srbija". Jedna od najsvežijih vesti objavljena je 5. juna ove godine pod naslovom "Jabučje dobija 20 kilometara kanalizacione mreže" što je, kako je rekao, dobra vest za susednu opštinu Lajkovac.

 

- Idemo unazad prema početku projekta, ne bismo li doznali kako napreduje gradnja 102,163 kilometra kanalizacione mreže u našem gradu. U prolazu nailazimo na vest od 4. marta da se "Mionica menja na bolje". Malo ranije, 16. februara, ispod divne slike Taorskih vrela nalazi se tekst koji nas ispravno poučava da od kvaliteta vode zavisi kvalitet naših života. Valjeva, međutim, nigde nema u vestima o projektu "Čista Srbija". Ponovo Mionica, 13. decembar 2022. Malo pre toga, 10. decembra, lista od 16 mesta u kojima se izvode radovi na kanalizacionoj mreži. Ni tu Valjeva nema -  zaključuje Željko Trufunović.

Željko Trifunović i Ivan Manić

Željko Trifunović i Ivan Manić (Foto: Lokalni front)

 

Ivan Manić ukazuje na to da je 10. novembra prošle godine objavljena dugo očekivana video vest sa naslovom "Regionalni centar Valjevo-Radovi u šest Opština".

 

- Pogledali smo video i ostali razočarani. Nije nas utešio ni tekst koji prati sliku, jer glasi: "Regionalni centar Valjevo projekta Čista Srbija prati izvođenje radova u čak šest opština: Lajkovac, Lazarevac, Obrenovac, Krupanj, Mionica, Veliki Crljeni". Baš je lepo biti u regionalnom centru, zar ne? Pratite sve što se događa oko vas, a pritom ne morate da prljate ruke kopanjem kanalizacije. Uzgred, Veliki Crljeni nisu "Opština", a ni opština. A to, izgleda, nije više ni Valjevo, jer ponosni "Regionalni centar projekta Čista Srbija" naš grad ne pominje ni kao opštinu – kaže Manić.

 

Pre mesec dana odbornik Željko Trifunović, po pravu koje mu garantuje Poslovnik Skupštine grada, zamolio je gradonačelnika Gojkovića za kopije relevantnih dokumenata iz projekta "Čista Srbija", koji se odnose na kanalizaciju planiranu za Valjevo, ali odgovora nije bilo.

 

- Imamo sva prava da zaključimo kako je projekt "Čista Srbija" u delu koji se odnosi na naš grad obična obmana. Možda i ne tako obična; recimo, obmana duga 102 kilometra i 163 metra… Za ovu tvrdnju dobili smo potvrdu sa najvišeg mesta u gradu, sa prvog sprata zgrade u Karađorđevoj 64, iz kabineta mladog gradonačelnika Gojkovića koji je, setimo se, na to mesto dospeo kao nestranačka ličnost. Naravno, veoma brzo se kvalifikovao za člana, a potom i za mesto predsednika gradskog odbora Srpske napredne stranke. Hteo-ne hteo, gradonačelnik je morao priznati da Valjeva nije bilo u prvoj fazi izvođenja projekta, pa se naš grad i dalje nalazi u onom drugom delu države koji s punim pravom možemo nazvati "Prljava Srbija" – kazao je Manić i upitao:

 

- Zašto? Ko je odgovoran što nismo dobili ni tri metra kanalizacije od obećanih stotinu kilometara? Ministar Momirović? Gradonačelnik Gojković? Neki gradski službenici koji nisu radili posao za koji uredno primaju platu? Čija odluka je da se od odbornika Skupštine grada krije dokumentacija o projektu "Čista Srbija" u Valjevu? Gde se u našem gradu nalazi fantomski regionalni centar projekta?

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Lokalni front će u danima koji dolaze učiniti sve da dođe do odgovora na ova pitanja. Baš zato što je odgovor reč u korenu reči odgovornost…

 

Aktuelno

Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
U Naselju Kolubara 2 Pre 20 sati 54 minuta

Samovolja na delu - zauzeta mesta na javnom parkingu

Početkom godine završeni su radovi na rekonstrukciji parkinga u Naselju Kolubara 2, koji su koštali preko 5,7 miliona dinara sa PDV-om. Ubrzo nakon završetka radova, desetak parking mesta "zauzeli"...  · 8 komentara

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...