Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
28.06.2023, 06:48

Predsednik Vučić ponovio: do jeseni gas, do marta brza saobraćajnica, biće i nova bolnica i hala

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na otvaranju proizvodnog pogona nemačke kompanije "Hansgrohe" u Valjevu, najavio da će do jeseni ove godine stići gas do Privredne zone, Toplane i Krušika, da će do marta sledeće godine biti završena "brza saobraćajnica", da će Valjevo postati "železnički čvor".

 

"Do 15. oktobra stiže gas do privredne zone u Valjevu, potom gasovod produžava do Gradske toplane i Krušika, dok će u drugoj fazi na gas biti priključene sve veće javne institucije i stambeni objekti. Valjevo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a kada dobije gas od jeseni to više neće biti. Najkasnije do marta sledeće godine biće završena brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac kojom će Valjevo biti povezano na autoput "Miloš Veliki", tako da će se od Valjeva do Beograda konačno stizati za manje od sat vremena. Verujemo da ćemo imati snage da produžimo prugu Valjevo-Vrbnica, odnosno do crnogorske granice, što znači da će Valjevo postati železnički čvor", kazao je Vučić. 

 

Sve ovo predsednik je najavio i pre dva meseca kada je bio u Valjevu na otvaranju proizvodnog pogona nemačka kompanije "Bizerba". Tada je još rekao, a juče ponovio, da "nam još ostaje rekonstrukcija valjevske bolnice u koju će biti uloženo između 80 i 100 miliona evra i izgradnja sportske hale u koju će biti uloženo između 15 i 20 miliona evra".

 

"I kada sve to sagledamo samo ovo o čemu sam ja govorio danas, i Bizerbu, a posebno Hansgrohe dragulj valjevski, Valjevo će postati potpuno drugi grad, sve će biti potpuno drugačije. Kada sve ovo budemo završili moći ćemo da kažemo da smo za sedam, osam ili deset godina uradili više nego svi drugi, svi oni zajedno za prethodnih 60 ili 70 godina. Svidelo se to nekome ili ne. Ja sam na to ponosan i zbog toga ovo jeste veliki dan za mene i zbog toga sam veoma srećan i zadovoljan", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

 

A što se tiče "Krušika"

 

"Krušik je jedan od najvećih aerozagađivača u Valjevu, procene su da oko 25 posto ukupog aerozagađenja dolazi od Krušika koji je krajem prošle nedelje zbog toga kažnjen pred Privrednim sudom u Valjevu. Rukovodstvo fabrike je najavilo investiciju vrednu oko 10 miliona evra za promenu enregenta, da li će država pomoći da se ta investicija realizuje", glasilo je pitanje novinara.

 

Pre odgovora na konkretno pitanje, Aleksandar Vučić je rekao da je "mnogo srećan što je novinar postavio to pitanje, jer kad god bi dolazio u Valjevo, uvek su bila mi da li će Krušik da postoji, da li će doći put do Valjeva, a šta ćemo sa bolnicom...".

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Kolubarske.ra)

 

"Veoma je dobra vest Vaše pitanje. Dakle, razmišljamo o kvalitetu vazduha. Što se toga tiče, ne brinete, stiže gas i do Toplane i do Krušika, i to pre kraja ove godine. Tako da možete da računate, da ćete od proleća imati čistiji vazduh u Valjevu", glasio je odgovor na pitanje novinara.

 

A što se samog Krušika tiče, Vučić je naveo da fabrika danas zapošljava 2305 radnika, najveći dugovi su bili tokom 2019, "kada je zamalo srušen Krušik", a danas je sve mnogo bolje.

 

"Dugovi su pre četiri godine bili 35 miliona evra, kreditni dugovi preko deset miliona evra, a danas su ukupne obaveze prema dobavljačima 11,7 miliona, a dva miliona evra je po osnovu raznih zajmova i kredita, tako da je situacija neuporedivo bolja. Do kraja sledeće godine je dogovoreno 90 miliona evra posla... Nivo bolovanja je smanjen na nekih 10, 11 posto što je velika novost... Tako da Krušik polako, ali sigurno ide napred", zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aktuelno