Viši sud i Više tužilaštvo u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
Viši sud i Više tužilaštvo u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
07.07.2023, 12:48

Tužilaštvo traži sedam meseci zatvora za policajku Petrović

č: | fb:

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv policijske službenice u Policijskoj upravi u Valjevu Katarine Petrović (41), zbog sumnje da je izvršila krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka, jer je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti "poverljivo" iz pomenutog zakona, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo u Beogradu, prenose beogradski mediji.

 

- Prethodno je ovo tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Katarine P. za krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz Krivičnog zakonika Srbije. Tužilaštvo je takodje predložilo Višem sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim i da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu. Postoji opravdana sumnja da je Katarina P. 14. juna ove godine, u radno vreme, najpre preko svoje pristupne šifre, pristupila JIS MUP RS, aplikaciji "Dnevnik događaja", koji sadrži podatke označene oznakon tajnosti "POVERLJIVO" prema Zakonu o tajnosti podataka i Obaveznoj instrukciji o pravilima i postupcima u korišćenju informacionog sistema MUP-a i izvršila pregled evidentiranog događaja - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

 

Dalje navode da je osumnjičena zatim isti odštampala i fotografisala svojim mobilnim telefonom i te fotografije izvoda iz JIS MUP RS, putem društvene mreže "Twitter", prosledila M.T, koja ih je 18. juna objavila na svom "Twitter" nalogu.

 

- Na ovaj način je, kako se sumnja, Кatarina P. poverljive podatke učinila dostupnim neovlašćenom licu M.T. (Marinika Tepić) Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenu oglasi krivom i da joj izrekne uslovnu osudu od sedam meseci zatvora sa rokom proveravanja od dve godine. Ranije danas, tužilaštvo je predložilo sudu da Katarini P. ukine pritvor jer je otpao razlog iz kojeg joj je pritvor bio odredjen, a to je da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu, budući da je PU Valjevo protiv nje pokrenula disciplinski postupak i da je okrivljena suspendovana, te nema više pristuo poverljivim informacijama. Sud je ovaj predlog usvojio i okrivljenoj ukinuo pritvor - navodi tužilaštvo.

 

Podsetimo, policajka iz Valjeva Katarina Petrović uhapšena je u ponedeljak zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, a zapravo joj se na teret stavlja da je odala informaciju od nesumnjivog javnog značaja koju je MUP krio - da je predsednikov kum Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene.

 

Saobraćajna nezgoda koju je izazvao Petrović dogodila se 7. marta, u Užičkoj ulici na Dedinju. On je tada skupocenim automobilom "meklaren" išao sporednom ulicom, a kada je došao do raskrsnice sa Užičkom, saobraćajnicom sa prvenstvom prolaza, nije se zaustavio na znak, već je nastavio.

 

Tada je udario automobilom u "opel korsu" u kojoj su bile dve žene, nakon čega su oba vozila udarila u ogradu Doma Patrijaršije. Protiv Vučićevog kuma ubrzo je podneta je krivična prijava za ugrožavanje javnog saobraćaja, zbog čega mu preti zatvorska kazna.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 22 sati 56 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 57 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...