Vodovodna mreža radovi na Divčibarama (maj 2023.) (foto: Kolubarske.rs)
Vodovodna mreža radovi na Divčibarama (maj 2023.) (foto: Kolubarske.rs)
25.07.2023, 06:42

Otegli se radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na Divčibarama

č: | fb:

Na Divčibarama su u toku radovi na rekonstrukciji i proširenju primarne vodovodne mreže, za koje je javna nabavka raspisana pre dve godine, a još uvek nije poznato kada će biti okončani.

 

Odgovarajući na pitanja Kolubarskih.rs o radovima, vrednim oko 239 miliona dinara, koji su se značajno otegli, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković navodi da su razlozi kašnjenja radova izmena i dopuna plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare i loše vreme, što su, kako je rekao, opravdani razlozi.

 

Javna nabavka za rekonstrukciju i proširenje primarne vodovodne mreže na Divčibarama raspisana je u junu 2021. godine, a u avgustu je potpisan ugovor sa grupom ponuđača: valjevskim firmama Kompresor ing i Erozija, Beoexpert, Geo-projekt, Sloboda građevinar 1947, Vodoprivredno Morava, Čačak, Energy construction i Bulevar coop. 

 

Izvođač je u roku od 510 dana od dana potpisivanja ugovora trebao da izvrši ugovornu obavezu po dinamici koja je sastavni deo ugovora i to: 30 kalendarskih dana za izradu idejnog rešenja; 90 kalendarskih dana za izradu projekta za građevinsku dozvolu; 90 kalendarskih dana za izradu projekta za izvođenje; 270 kalendarskih dana za izvođenje građevinskih radova od dana uvođenja u posao i 30 dana za izradu projekta izvedenog objekta. Međutim, izvođač radova nije ispunio ugovorne obaveze, a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković objašnjava zbog čega:

 

- Nakon potpisivanja ugovora pokrenuta je procedura izmene i dopune plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare, treća izmena, a upravo iz razloga kvalitetnog projektovanja, ovaj put kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i poboljšanja urbanističkih parametara. Iz tog razloga nije bilo moguće izdati lokacijske uslove sve do usvajanja plana odnosno izdati su 10. maja 2022. godine, a građevinska dozvola je izdata je 12. avgusta - navodi gradonačelnik.


Međutim, Skupština grada je treću izmenu i dopunu Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare usvojila 14. septembra 2022. godine, što znači da izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole nije zavisilo od usvajanja izmene i dopune tog Plana. Nejasno je zbog čega je javna nabavka za rekonstrukciju i proširenje primarne vodovodne mreže na Divčibarama raspisana godinu dana pre usvajanja treće izmene Plana generalne regulacije, koja je, kako je rekao gradonačenik, urađena upravo iz razloga kvalitetnog projektovanja?

 

- Nakon izdavanja građevinske dozvole i izrade projekta za izvođenje omogućeno je da se izvođač radova uvede u posao što je i učinjeno 7. novembra 2022. godine - kaže Gojković.

 

Drugim rečima, izvođač radova je uveden u posao tek nakon tri meseca od izdavanja građevinske dozvole i pred prvi sneg. 

 

- Zbog loših vremenskih uslova radovi su prekinuti nakon mesec dana, tačnije 13. decmbra 2022. godine i nastavljeni 21. marta 2023. godine. Iz svega navedenog može se zaključiti da radovi nisu kasnili iz neopravdanih razloga i da su radovi u toku – tvrdi Gojković.

 

Precizira da su u toku radovi na izgradnji potisnih cevovoda i rezervoara, te da ceo posao finansira Ministarstvo za javna ulaganja Republike Srbije.

 

- Rekonstrukcijom i proširenjem primarne distributivne mreže vodovoda u okviru lokalnog vodosistema Divčibare projektovana su dva potisna cevovoda, dve crpne stanice i rezervoar. Projektovana je crpna stanica na bušotini kod hotela "Pepa", potisni cevovod koji ide trasom Valjevske ulice, ulicama Poručnika Savičića i Radića i Ulicom Stari Grad do rezervoara zapremine 2x300 metara kubnih. Druga crpna stanica će se graditi kod odmarališta "Stevan Filipović" i potisni cevovod koji ide Gođevačkom do Valjevske ulice i spaja sa potisnim cevovodom koji ide od crpne stanice kod hotela "Pepa" – kaže Gojković.

 

Naglašava da će izgradnjom ovog sistema crpnih stanica, potisnih cevovoda i rezervoara količina vode biti povećana za 6-8 litara u sekundi, a trenutno je iz postrojenja za preradu vode raspoloživo 10 litara u sekundi. Dodaje da će se voda iz novoizgrađenog rezervoara priključiti u već postojeću vodovodnu mrežu.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković nije rekao kada će radovi biti okončani i kada će konačno vodosnabdevanje Divčibara biti normalizovano. Sudeći prema ugovoru, uključujući i odlaganja, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja novembra ove godine.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...