Divčibarska kanalizacija (foto: Kolubarske.rs)
Divčibarska kanalizacija (foto: Kolubarske.rs)
27.07.2023, 09:16

Lokalni front podneo prijavu protiv zagađivača voda na Divčibarama

č: | fb:

Lokalni front Valjevo je podneo prijavu protiv zagađivača voda na Divčibarama Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUPa Republike Srbije. Lokalni front se nada da će njihova prijava stići "do čuvara zakona, a ne čuvara nesposobne vlasti!".

 

Aktivista Ljubomor Radović podseća da je o ovoj temi Lokalni front počeo da govori još početkom 2018. godine, odmah po zaključenju ugovora o javnoj nabavci za sanaciju kanalizacije sanitarnih otpadnih voda u zoni centra Divčibara. Navodi da je ugovor dodeljen najpovoljnijem ponuđaču, preduzeću "Ingrap-Omni", po ceni od 31,64 miliona dinara, bez PDV-a.

 

- Podsećamo da je projekt za ovaj posao sačinio Institut CIP. Vrednost radova po projektu iznosila je 90,67 miliona dinara, bez PDV-a. Lokalni front je tada postavio pitanje da li je radno telo za javne nabavke, u skladu sa članom 92 važećeg Zakona o javnim nabavkama, pozvala ponuđača da obrazloži strukturu cena koja u tolikoj meri odudara od projekta. Zvanični odgovor nikada nismo dobili. Predsednik radnog tela za praćenje javnih nabavki i potpredsednik skupštine grada, tada ugledni član Srpske napredne stranke, Mihailo Milutinović se čudio i iznenađeno pitao "kako to, zaboga, nekome smeta što je grad uštedeo 89 miliona dinara na javnim nabavkama". Zbog toga, a i nekih drugih stvari, Milutinović je čak zapretio da će zbog izjava Lokalnog fronta zaštitu potražiti od suda – kaže Radović i podseća da se tadašnji gradonačelnik i predsednik GrO SNS Slobodan Gvozdenović hvalio kako je Valjevo uštedelo 89 miliona evra u budžetu.

 

Radović navodi da je po ugovoru posao trebalo obaviti u roku od 120 dana počev od 15. januara 2018.

 

- Po običaju Srpske napredne stranke, ni rokovi ni obim radova nisu bili ispoštovani, pa je u junu 2019, više od godinu dana posle roka predviđenog za završetak projekta, raspisana nova javna nabavka za uvek popularne dodatne radove na sanaciji kanalizacije u centru Divčibara. Verovali ili ne, posao je ponovo dobio isti izvođač, što bi moglo da znači da je tadašnja gradska vrhuška prećutno priznala svoju krivicu za raznorazna kašnjenja i "pošteno" platila svoje greške sa novih ukupno 5,8 miliona dinara iz džepova građana Valjeva. Ako mislite da je ovde kraj priče o divčibarskoj kanalizaciji, varate se. Gotovo istovremeno sa javnom nabavkom za dodatne radove, raspisuje se još jedna, ali ovoga puta za rekonstrukciju ne više kanalizacije sanitarnih otpadnih voda, već fekalne kanalizacije. Ugovor o radovima vrednosti 4,165 miliona dinara zaključen je 25. jula te 2019.godine. Da li je potrebno da vam navedem ime preduzeća kome je ovaj poslić pripao? - upitao je Radović.

 

Trifunović i Radović

Trifunović i Radović (Foto: Lokalni front)

Aktivista Lokalnog fronta i odbornik u Skupštini grada Željko Trifunović, kaže da smo za sve utrošene milione zapravo dobili situaciju u kojoj kanalizaciona mreža u turističkom mestu Divčibare, koje se hvali fantastičnim investitorima, doslovno ne postoji.

 

- Ko god tvrdi da to nije tačno treba samo da pogleda lokacijske uslove koje izdaje valjevski "Vodovod" kao nadležna institucija. Naići će na rečenicu koja glasi da će "objekt biti priključen na kanalizaciju-kada ona bude izgrađena". Šta na to kaže naša vrla gradska uprava? Pošto se nahvali kako ima najbolji budžet u istoriji grada, Srpska napredna stranka mudro izbegava temu kanalizacije na Divčibarama. Da li nema novca za projekt koji će, ako ne bude izveden u narednih nekoliko meseci, dovesti Divčibare u konkurenciju za neslavnu titulu najsmrdljivijeg turističkog mesta na planeti? – upitao je Trifunović.

 

On ne veruje da u budžetu Republike nije bilo para za Divčibare s obzirom na to da je u februaru 2022. godine predsednik gradskog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao ugovor o izgradnji skoro dve stotine kilometara kanalizacione mreže na području Valjeva. Ovaj posao trebalo je da bude završen, po najavi ministra Tiomislava Momirovića, do avgusta ove godine.

 

- Završen nije do danas ni metar kanalizacije. Predsednik Gradskog odbora SNS  gradonačenik Valjeva Lazar Gojković je na poslednjoj sednici Skupštine grada između redova priznao da Gradska uprava nije uspela da obavi potrebne poslove koji su bili preduslov za ovako obiman poduhvat – kaže Trifunović.

 

On pita da li je divčibarska kanalizacija ikada bila deo projekta "Čista Srbija"? Podseća da je u maju, po pravu koje mu daje Poslovnik, zatražio od gradonačelnika Gojkovića da mu dostavi relevantnu dokumentaciju za projekt "Čista Srbija".

 

- Jul ističe, dokumentaciju još uvek nisam dobio. Ne zna se da li su Divčibare ikada i bile, ironično, u "Čistoj Srbiji". Postavlja se logično pitanje: ako jesu, zašto se projekt krije? Ako nisu, zašto nisu? Kada se sve ove činjenice saberu dolazimo do onoga što Lokalni front bez ustručavanja naziva "ekološki kriminal". Da, gradnja smeštajnih kapaciteta za nove hiljade i hiljade posetilaca Divčibara, pre nego što je izgrađena kanalizacija odgovarajućih kapaciteta, jeste ekološki kriminal – kategoričan je Željko Trifunović.

 

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...