Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
31.07.2023, 14:14

Valjevo "zatvoren" i netransparentan grad

č: | fb:

I pored zakonske obaveze da na sajtu Grada budu objavljena akta i dokumenta, mnoga nisu dostupna građanima, tačnije nije objavljena na zvaničnoj stranici Valjeva.

 

U Statutu grada Valjeva i Poslovniku Skupštine grada Valjeva piše "da gradonačelnik i Gradsko veće redovno izveštavaju Skupštinu grada, po sopstvenoj inicijativi ili na njen zahtev, a najmanje jednom godišnje o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada". Međutim, za skoro tri godine, od kada je na čelu Valjeva, Lazar Gojković nije podneo izveštaj Skupštini grada o svom radu, niti je održao ijednu konferenciju za novinare.

 

- Lokalnu samoupravu vrše organi jedinica lokalne samouprave i građani. Ponavljam i građani! Da bi građani mogli da vrše lokalnu samoupravu, kroz ustavom zagarantovana predstavnička i neposredna demokratska prava, grad Valjevo mora da im obezbedi dostupnost svih informacija od javnog značaja i mehnizme za aktivnu građansku participaciju. Imajući u vidu višegodišnje stanje, rekao bih da je u Valjevu na delu otuđenje lokalne vlasti od demokratije odnosno od samih građana – kaže dr Slobodan Ilić, profesor i finansijski konsultant, i član Panela grada Valjeva – neformalnog građanskog tela za monitoring gradskog budžeta.

 

Prema njegovim rečima otvorenost lokalne samouprave meri se primenom četiri principa: transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti.

 

- Iako bih voleo da grešim, sklon sam da verujem da većina odbornika, ni najveći broj lokalnih službenika, a ni najviši predstavnici lokalne vlasti, ne znaju, niti ih zanima da znaju, sve ono što bi morali o otvorenosti i navedenim principima – navodi Ilić i u kratkim crtama objašnjava značaj otvorenosti lokalne vlasti za dobrobit i blagostanje Valjevki i Valjevaca.

 

- Otvorenost je ključni uslov demokratizacije lokalne zajednice. Politika otvorenosti lokalne vlasti je značajna javna politika koja mora biti jasno definisana i potpuno nezavisna od (ne)raspoloženja aktuelne vlasti za njeno sprovođenje. Otvorenost se ne sme posmatrati na način da lokalna vlast nešto, kao što su informacije od javnog značaja i izveštaje o radu, daje ili, daleko bilo, „poklanja“ građanima kad hoće i koliko hoće, već je to imperativ demokratskog društva. Zato je za građane jako bitno da razumeju šta u praksi predstavlja otvorenost lokalne vlasti i primena svakog od navedena četiri principa. Tim pre, što mnogi ne znaju da otvorenost i transparentnost nisu isto. Transparentnost (podrazumeva da su građanima pravovremeno dostupne sve značajne informacije, razumljive i u prilagođenom formatu) je osnovni princip na kojem se zasniva otvorenost, ali on sam, bez ispunjenja i ostala tri principa, nije dovoljan da bi se jedna lokalna samouprava mogla smatrati otvorenom. Potrebno je da lokalna vlast upravlja gradom na građanima "vidljiv" način koji predstavlja bazični preduslov za uspostavljanje partnerskog, a ne neprijateljskog odnosa sa svojim građanima – smatra dr Slobodan Ilić.

Slobodan Ilić

Slobodan Ilić (Foto: Kolubarske.rs)

Kada je reč o principu "pristupačnosti", on se odnosi na neposrednu participaciju građana ispoljenu kroz interakciju nadležnih iz lokalne adminstracije i građana, kao što su građanska inicijativa ili sloboda pristupa informacijama, i praktično je uslovljena uspešnom primenom principa transparentnosti.

 

- Integritet u Valjevu podrazumeva da su uspostavljeni i da se primenjuju određeni antikorupcijski mehanizmi, (sprečavanje sukoba interesa lokalnih službenika ili većnika, usvojen i primenjen u praksi lokalni antikorupcijski plan), kao i mehanizmi kontrole, kako spoljne (građani), tako i unutrašnje  (striktna i puna primena FUK – finansijskog upravljanja i kontrole). Princip "učinkovitosti" u našem Gradu podrazumeva da su u skladu sa zakonskim obavezama uspostavljene i poštuju se procedure godišnjeg pisanog izveštavanja nadležnih lica i gradonačelnika o rezultatima njihovog rada o ostvarenim učincima, a to znači ne o onome šta je rađeno iz godišnjeg plana rada, već šta je urađeno. Potrebno je da građani znaju šta je i koliko iz Programa kapitalnih ulaganja - projekata urađeno, a ne šta je rađeno! Potrebno je da građani znaju ne samo koliko je njihovog - budžetskog novca potrošeno, već kakvi su efekti te potrošnje, koji i koliko su planirani dugoročni i godišnji ciljevi ostvareni, (a Valjevo ih nema), koji su najveći problemi građana Valjeva i u kojoj meri rešeni u budžetskoj godini, a koje su prioritetne potrebe ispunjene. I sve to treba da bude, u skladu sa principom transparentnosti, objavljeno na zvaničnoj internet stranici Grada – kaže dr Ilić.

 

On navodi da je Transparentnost Srbija osmislila instrument za merenje i ocenjivanje nivoa transparentnosti opština i gradova, i njihovo rangiranje – Indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI), koji se primenjuje od 2015. godine. LTI se izračunava kao zbir poena dobijenih na osnovu odgovora na 95 indikatorskih pitanja, i kreće se u rasponu od 0 do 100.

 

U donjoj tabeli dati su podaci koji se odnose na grad Valjevo (LTI i rang u RS za 145 JLS) u periodu 2015 – 2022. godina.

 

 

U posmatranom periodu grad Valjevo je pao za 50 mesta u RS (sa 26. na 76.), a LTI se smanjio za 4 poena u poslednjoj u odnosu početnu godinu posmatranog perioda i za 2 poena je manji od proseka u Srbiji (49), odnosno za 40 poena lošiji od najbolje ocenjene JLS (87). Od 9 ocenjivanih kategorija grad Valjevo je u 2022. godini najlošije rezultate ostvario u kategorijama: "Slobodan pristup informacijama od javnog značaja" (1 od 6 mogućih poena) i "Skupština i Veće" (3 od 16 mogućih poena).

 

Stepen (ne)otvorenosti Valjeva, posebno ispoljen nedostatkom transparentnosti, Valjevkama i Valjevcima značajno otežava pozivanja lokalne uprave na odgovornost.

 

Ilić pita koji interes gradska vlast ima da demokratizuje društvo, da izgradi zajednicu u kojoj će građani biti kvalitetno informisani i aktivno uključeni u proces donošenja odluka, za koju možemo reći da je otvorena i demokratska zajednica?

 

- U patološkim, zarobljenim, društvima gde gradski odbornici ne odgovaraju građanima, a gradonačelnik i članovi Gradskog veća ne odgovaraju odbornicima i građanima, već i jedni i drugi odgovaraju okružnim i prestoničkim partijskim gaulajterima, gde dominira partijska pripadnost naspram stručnosti, gde je putokaz – princip nasilja i bahatosti, manifestovan u različitim formatima i pojavama, stilizovan u rečenici "Pa šta, može mi se!", nameće se kao suštinsko pitanje: "Šta je svako od nas, pojedinačno i zajedno sa drugim Valjevkama i Valjevcima, i kada, spreman da preduzme da se postojeće stanje promeni?" – pita dr Ilić i nastavlja:

 

- Šta je to što će preliti čašu i dovesti do toga da od individue postanemo ličnost sa imenom i prezimenom, a ne internet "nikom", spremna da se suprostavi uspostavljenom principu nasilja i bahatosti? Koliko još treba da ode mladih koji neće živeti i podizati porodice u Valjevu? Koliko još sugrađana treba da prerano umre od aerozagađenja? Koliko treba da nas bude (ostane) u Valjevu, po popisu stanovništva, pa da kažemo "dalje neće moći"? Koliko još treba da bude višestruko preplaćenih kilometara puteva i koliko još kilometara nerehabilitovanih puteva, neizgrađenih vodovoda i kanalizacija da bi rekli "dosta više"?!? Koliko još treba da bude usmereno novca iz gradskog, našeg, budžeta i budžeta javnih komunalnih preduzeća i ustanova, kroz rođačko kumovske kanale, da ustanemo i kažemo "Gotovo! Ne može više!"? Na kraju ostaje jedno pitanje za sve nas u ovom gradu: koje mesto u Republici Srbiji, od 145 jedinica lokalne samouprave, grad Valjevo po Indeksu transparentnosti lokalne samouprave (LTI) treba da zauzme da bi nam se upalila crvena lampica?

 

Gradonačelnik: Sve je transparentno

 

Gradonačelik Valjeva Lazar Gojković negira da na sajtu Grada nisu objavljena brojna akata i dokumenata koja razmatra Gradsko veće, a usvaja Skupština grada, kao i izveštaji sa javnih rasprava, mesečni ili dvomesečni izveštaji o izvršenju budžeta, o onome šta je urađeno, a ne šta je rađeno. On ne navodi precizno, kada i koja dokumenta i akta su objavljena na sajtu Grada.

 

- Organi grada Valjeva izvršavaju svoje obaveze u pogledu objavljivanja donetih akata za koje je propisana obaveza objavljivanja, sprovodi javne rasprave u slučajevima u kojima je ta obaveza propisana zakonima i Statutom grada Valjeva i objavljuje izveštaje o sprovedenim javnim raspravama koji čine sastavni deo predloga akata za koje se javna rasprava sprovodi. Gradska uprava u skladu sa članom 76. Zakona o budžetskom sistemu dva puta godišnje, po isteku šestomesečnog i  devetomesečnog perioda, priprema izveštaje o izvršenju budžeta u skladu sa budžetskom klasifikacijom i dostavlja Gradskom veću. Navedni izveštaji objavljuju se na internet stranici grada Valjeva – navodi gradonačelnik.

 

Recimo, na sajtu Grada nikada nije objavljen izveštaj o izvršenju budžeta Valjeva za devet meseci 2020. godine, nije objavljen izveštaj sa javne rasprave o budžetu za 2023. godinu...Sagovornici Kolubarskih.rs, kažu da je suština u tome da se dokumenta i akta ne objavljuju pravovremeno, nego tek onda kada je upotrebna vrednost tih dokumenata nikakva!

 

Odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada Željko Trifunović navodi da je, kao i njegov prethodnik bivši odbornik LF Ljubomir Radović, postavljao na desetine odborničkih pitanja o radu praktično svih organa grada, iako bi, zapravo, sve ono što se događa u Karađordevoj 64 moralo biti potpuno transparentno i dostupno građanima na lak i razumljiv način.

 

 - Razvoj informatike stvorio je uslove da se i rad  organa grada Valjeva učini dostupnim u gotovo svim detaljima. Kakav je problem da se na zvaničnoj stranici grada objavljuju nacrti dokumenata koji će jednog dana postati predlozi za odlučivanje odbornika? Ili je mnogo jednostavnije neke od tih dokumenata zbrziti u dnevnom redu od trideset ili pedeset tačaka – kaže Trifunović i zaključuje:

 

- Javnost rada, ukratko, nije potrebna. Bolje rečeno javnost ovakvog "rada" je opasna po Srpsku naprednu stranku koja vrlo opširno govori o onome što će, možda, jednog dana učiniti, a ponaša se kao zavezana vreća kada se, na primer, postavljaju pitanja o izvršenju programa "Čista Srbija" u Valjevu!

 

Nisu potrebne konferencije za novinare, vesti su objavljene na sajtu Lepa reč Valjeva

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, za skoro tri godine od kada je na vlasti, nije podneo Skupštini grada izveštaj o svom i radu izvršne vlasti, uprkos tome što ga na to obavezuje Poslovnik Skupštine grada. Takođe, za skoro tri godine nije održao nijednu konferenciju za novinare.

 

Gojković smatra da nije potrebno da podnosi izveštaj Skupštini grada, niti ima potrebe za konferencijama za novinare, jer je sve objavljeno na sajtu Grada, osim toga postoje brojni drugi načini da se javnost informiše.

 

- Izveštavanje građana o aktivnostima organa grada u svim oblastima iz nadležnosti lokalne samouprave vrši se redovnim objavljivanjima na sajtu grada, davanjem izjava medijima i gostovanjima u lokalnim i nacionalnim medijima. Na navedeni način javnost je u potpunosti informisana o svim značajnim pitanjima iz nadležnosti lokalne samouprave i bez organizovanja konferencija za štampu koje su samo jedan od vidova informisanja javnosti – kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada Željko Trifunović kaže da je u više navrata insistirao na obavezi izvršnih organa, gradonačelnika pa i obavezi predsednice Skupštine Snežane Rakić da govori o svom radu i radu najvišeg organa lokalne samouprave.

 

- Izvršni organi grada, posebno gradonačelnik i Gradsko veće, ignorišu i zakonske i statutarne odredbe koje ih obavezuju da odbornike i javnost grada izveštavaju o svom radu, ne odgovarajući pritom ni na pismene zahteve da se takvi izveštaji podnose na način kako to propisuje Poslovnik. Pomenuću još jednom da sam tražio čak i razrešenje predsednice Skupštine zbog nepoštovanja Statuta i Poslovnika. Odgovor znate… – kaže Trifunović.

 

Samostalni odbornik Đorđe Pavlović, donedavno član SPS, kaže da bi Lazar Gojković trebao da razmisli da li je on taj format koji može nešto da ostavi iza sebe i kakvo će to njegovo političko nasleđe biti.

 

- Jer kao što sam to već ranije i rekao, čoveka njegovog zvanja i znanja može da zameni bukvalno bilo ko!Uporno hvalisanje sa otvaranjem dve fabrike, vrtića, brze saobracajnice nema ama baš nikakve veze sa sposobnošću lokalne vlasti, i pre bi se moglo reći da je sve to ostvareno ne zahvaljujući njima već baš uprkos njima, lokalnoj SNS vlasti. Sve to je dobijeno od strane države, na kašičicu, da bi se prikrila totalna nesposobnost vlasti na lokalu. I sada neko očekuje da na nenameštena i na unapred već nepripremljena pitanja odgovaraju nosiocli lokalne vlasti, Lazar Gojković i Snežana Rakić, da vam, recimo, odgovore kako su dozvolili da se dodeli, i kasnije ne oduzme, nagrada grada Valjeva optuženom za seksualno nasilje? Zar još ima da iko od nas građana u tako nešto veruje? – upitao je Đorđe Pavlović.

 

Interes javnosti kao prioritet

 

-Iako to nije regulisano nikakvim posebnim propisima, moje je duboko uverenje da su nosioci javnih funkcija, prema tome i gradonačelnik Valjeva, dužni da redovno komuniciraju sa novinarima, da se redovno obraćaju javnosti i odgovaraju na sva novinarska pitanja, bez obzira na to da li im ta obaveza predstavlja teret i da li im se neka novinarska pitanja sviđaju ili ne - smatra novinar Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS.

 

Slobodan Ćirić

Slobodan Ćirić (Foto: Đorđe Đoković)

Dodaje da takav stav brani potrebom, obavezom, nužnošću da i političarima i novinarima interes javnosti mora biti iznad bilo kakvih drugih interesa.

 

- Ne znam zašto gradonačelnik Valjeva za svog mandata koji traje već tri godine nije održavao konferencije za novinare i odgovarao na pitanja "sedme sile", jedna od logičnih pretpostavki može biti da nije želeo da dođe u situaciju da mu budu postavljena izvesna neprijatna pitanja. Uveren sam, međutim, da je za političara jedina gora stvar od neprijatnog novinarskog pitanja, neprijatno pitanje koje ostane bez odgovora. Mislim da je ovde umesno i da citiram jednu od, kažu crnohumornih, ali može biti i debelo istinitih i tačnih definicija novinarske vesti, koja glasi: Vest je samo ono što je neko želeo da sakrije, sve ostalo je reklama - kaže Ćirić.

 

Novinarka Milena Kuzmanović, dopisnica televizije N1 kaže da bi bilo zaočekivati da se gradonačelnik Valjeva  Lazar Gojković obrati novinarima, bar, jednom mesečno.

 

- To bi značilo kontinuitet u komunikaciji, na obostrano zadovoljstvo, a za dobro građana Valjeva. Međutim, to u praksi nije tako. Konferencije za novinare, na kojima je prisutan i gradonačelnik, organizuju se uglavnom kada u Valjevu gostuju predstavnici Vlade i ministarstva ili strane delegacije. Priznaćete da to nisu prilike da pitamo gradonačelnika za mnoge "naše" teme. Recimo, pitali bismo ga šta će Valjevu tolike kamere i koliko su plaćene, kao i zbog čega većina nije u funkciji. Pitali bismo i zašto je kanadska kompanija Euro Litijum sponzor manifestacija čiji je pokrovitelj grad Valjevo. Imali bismo još mnogo pitanja za gradonačelnika... Ali, izgleda da su baš ta pitanja razlog zašto konferencije za novinare izostaju - zaključuje Milena Kuzmanović.

Milena Kuzmanović

Milena Kuzmanović (Foto: A.K.)

 

Umesto zaključka novinar i potpredsednik UNS Slobodan Ćirić citira, kako reče, i nešto što je zakonska odredba, a to je član 8 Zakona o javnom informisanju i medijima i on glasi:

 

"Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije, bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja".  

 

******

"This article is produced within the project Back to Basics - Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of Kolubarske d.o.o. and may in no way be taken to reflect the views of the European Union".

 
"Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak - Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo su odgovorne Kolubarske d.o.o i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije". 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...