Lazar Gojković - Uvodna konferencija (foto: www.leparecvaljeva)
Lazar Gojković - Uvodna konferencija (foto: www.leparecvaljeva)
01.08.2023, 06:55

Da li će Valjevo dobiti 2,1 milion evra za električne punjače ili za rekonstrukciju ulica ili za...?

č: | fb:

Republika Srbija će do 30. novembra 2028. godine bespovratnim sredstvima u iznosu od 265,2 miliona evra pomoći 145 opština i gradova za realizaciju projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Srbiji.

 

Sredstva su obezbeđena iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj, a nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

U danu kada je održana Uvodna konferencija projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Republici Srbiji (projekat LIID), kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, 21. jula, na sajtu "Lepa reč" objavljena je informacija o tom događaju, a PR služba Grada je informaciju poslala i valjevskim redakcijama.

 

Pored ostaog je navedeno da je "Valjevo u okviru ovog projekta dobilo 2.132.926 evra i imaće pravo da konkuriše za realizaciju projekta u oblasti rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačavanje obala, aktivne mobilnosti, poput ozelenjavanja i rešavanja problema nasleđenog zagađenja, javne rasvete, unapređenja sistema za upravljanje saobraćajem, regulisanja parkiranja i slično, e-mobilnosti, instalacijom stanica za električno punjenje i drugo. Nakon što grad Valjevo dostavi predloge Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, imaće pravo da relizuje više projekata u okviru raspoloživih sredstava".

Aleksandar Vučić - Uvodna konferencija

Aleksandar Vučić - Uvodna konferencija (Foto: www.leparecvaljeva)

 

Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Republici Srbiji prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsednicima i gradonačelnicima 145 opština i gradova poručio: "Molim vas da pokažete ozbiljnost i odgovornost, ovo je veliki novac. Ovo će biti značajna finansijska injekcija za vaše opštine. Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte". 

 

Da li Valjevo već ima spremne projekte i za koje oblasti? Ukoliko tek treba da se rade projekti, za koje oblasti će se rukovodstvo opredeliti i sa kojima projektima će Grad konkurisati? U kom roku će Grad konkurisati za sredstva, u kom roku će Ministarstvo razmatrati i odobriti projekte i kada će sredsva moći da se koriste? Ova pitanja postavili smo gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću.

 

"Grad Valjevo već ima spremne brojne projekte iz svih oblasti koje su predviđene sporazumom. Rukovodstvo Grada će u saradnji sa nadležnim Ministarstvom izabrati prioritetne projekte", odgovorio je Gojković, ali od tih "brojnih projekata" nijedan nije naveo, a malo je verovatno da Grad ima iz svih oblasti spremne projekte, te nije jasno da li će Valjevo konkurisati za recimo električne punjače ili za rekonstrukciju ulica?  

 

"U okviru Komponente 1 Projekta LIID, grad Valjevo će Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostaviti predloge projekata za finansiranje lokalne infrastrukture. Sredstva koja će dobiti kroz Komponentu 1 Projekta LIID predstavljaće dodatna finansijska sredstva sopstvenim kapitalnim investicijama", navodi gradonačelnik i dodaje:

 

"Pre početka izvođenja radova, Strane će potpisati ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za svaki projekat lokalne samouprave iz Komponente 1 Projekta LIID, kako bi se regulisala međusobna prava i obaveze".

 

Gojković nije odgovorio na pitanje Kolubarskih.rs u kom roku će Grad konkurisati za sredstva, u kom roku će Ministarstvo razmatrati i odobriti projekte, kada će sredsva moći da se koriste?

 

"O svim detaljima sprovođenja ovog projekta bićete obavešteni u dogovoru sa nadležnim Ministarstvom", naveo je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...