Željko Ostojić (foto: Kolubarske.rs)
Željko Ostojić (foto: Kolubarske.rs)
02.08.2023, 06:58

Funkcioneri misle da su novinari krivi za sva zla, za promašaje, za sve!

č: | fb:

Većina funkcionera u Srbiji smatra da novinari treba da rade u njihovom, a ne u interesu javnosti. Ubeđeni su da je posao novinara da hvale njihove uspehe, ali ne i da kritikuju njihove neuspehe. Većina svoju funkciju doživljava kao nasleđe, nešto što im pripada rođenjem, a novac građana kao svoj. Ulaganja javih sredstava u javno doživljavaju kao davanje iz svojih džepova i zbog toga građani treba da su im beskrajno zahvalni. 

 

Većina funkcionera danas novinare omalovažava i doživljava ih kao džak za udaranje, kao krivce za sva zla, promašaje... Jedan događaj od juče na najbolji način odslikava današnji odnos funkcionera prema novinarima, uslove u kojima radimo i kako dolazimo do informacija od interesa za javnost.

 

Ustanova za fizičku kulturu (UFK) "Valis" je prošlog četvrtka u SRC Petnica organizvala koncert Edite Aradinović i noćno kupanje. Prema pisanju lokalnih medija bilo je preko 500 posetilaca, a cena ulaznice je iznosila 800 dinara.

 

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj koncert je koštao preko milion dinara, a prodato je tek nešto više od 300 ulaznica.

 

Kako bismo imali zvaničnu informaciju o ovom koncertu, kao i o tome čija je ideja da Ustanova za fizičku kulturu bude organizator i koji su kriterijumi za izbor izvođača, pozvala sam direktora UFK "Valis" Željka Ostojića.

 

I pored toga što je na "nekom sastančiću" pristao je da razgovara i odgovori na pitanja u vezi sa koncertom "neke Edite". Nije mu se svidelo to "neke", ali je ipak pristao na razgovor. Pre nego što je čuo pitanja Ostojić je ispalio rafal nerazumljivih rečenica:

 

"Sad zovete da me nešto pitate, a onda će da me rešetaju ovi vaši. Ja sam Vas primio kao čovek, a Vi ste mi tako fino..., poturili ste mi, elegantno ste me navukli..., a ja sam iz dobre namere, iz verovanja..., znači izbombardovali ste me i isekli u komentarima, znači...", zastao je, a ja sam iskoristila tu pauzu da ga pitam: "Ja Vas komentarisala?".

 

"Dajte, nismo mali. Poginuo sam da uradim nešto dobro, a Vi ste me izbacili na livadu da me komentarišu kao..., katastrofa", opet je napravio pauzu.

 

Shvatila sam da govori o komentarima na vest o SRC Petnica u Kolubarskim.rs "Valis je zreo da bude javno preduzeće".

 

"Je l trebalo svi da Vas hvale? U čemu je problem? Pa ne možete ljudima zapušiti usta i zabraniti im da komentarišu. Ali, 'ajte da se vratimo na temu zbog koje sam Vas zvala".

 

"Vi ste namestili ekipu da me roštilja", drži se svoje teme Ostojić.

 

Ignorisala sam to sa ekipom i roštiljanjem, i ponovo upitala Ostojića da li možemo da se vratimo na koncert Edite koji je bio u Petnici. "Pretpostavljam da postoji odluka Upravnog odbora da se organizuje koncert...", započela sam pitanje.

 

"Naravno da postoji. Dobićete tu odluku i odluku o ceni karte, doneta je pre dva meseca. A, šta ste Vi? Čime se Vi bavite? Vi ste po struci šta, inspektor, poreska, BIA..., šta ste Vi po struci? Pošto ste me i prošli put roštiljali sa dozvolama, bolje da radite u Ministarstvu građevine, u nekoj inspekcij. Ne razumem, čime se Vi bavite i šta hoćete? Dobićete odluke. Molim Vas, pošaljite mi policiju, pošaljite mi Službu, pošaljite mi profesionalce, samo nemojte Vi raditi njihov posao. Ko ste Vi? Pišite objektivno, i to je to!", zaključi povišenim tonom direktor UFK "Valis".

 

I to sam ignorisala, i upitala da li će mi poslati ugovore i odluke ili treba da dosavim zvaničan zahtev?

 

"Naravno da Vam neću poslati. Pošaljite zvaničan zahtev, imenom i prezimenom, i da napišete koja Vam je namera, zbog čega sve to tražite i da obrazložite. A uz to, pošaljite mi i UKP (Upravu kriminalističke policije, prim.aut.) da jednom dođu i da vide da je sve regularno. A onda se nadam da će ti Vaši botovi i da će te Vaše novine na kraju biti objektivne. Tako ste me razočarali, da je to strašno. Ne želim više da pričam sa Vama, pošaljite zvaničo. Prijatno!", reče Ostojić i prekide vezu.

 

S obzirom na to da je UFK "Valis" javna ustanova i da gazduje imovinom građana Valjeva velike vrednosti, postoji opravdani javni interes za njihove poslovne aktivnosti. U ovoj godini UFK "Valis" se iz gradskog budžeta finansira sa 132 miliona dinara, dok sopstveni prihodi iznose 18,6 miliona dinara.

 

Nakon razgovora sa direktorom UFK "Valis" uputila sam Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. U zahtevu sam tražila da se dostavi:

 

Odluka Upravnog odbora UFK "Valis" o organizaciji koncerta koji je održan u SRC Petnica, 27.07.2023. godine, kao i odluka o ceni karte za taj koncert. Poziv za podnošenje ponuda za organizaciju koncerta, ugovor koji je Ustanova potpisala sa organizatrom ili izvođačem koncerta, kao i ostale ugovore ili fakture, ukoliko nema potpisanih ugovora, a odnose se na organizaciju koncerta i broj prodatih karata za koncert koji je održan u SRC Petnica, 27.07.2023. godine. 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 18 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 2 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara