Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
08.08.2023, 06:59

Gerontološki centar u Valjevu primiće prve korisnike do kraja septembra

č: | fb:

Gerontološki centar u Valjevu će do kraja septembra 2023. godine primiti prve korisnike, koji već podnose zahtev za smeštaj valjevskom Centru za socijalni rad, rečeno je Kolubarskim.rs u ovoj ustanovi.

 

Biće to najmoderniji državni licencirani dom za stare u Srbiji, kapaciteta 113 mesta, koji će korisnicima pružiti uslugu socijalne i zdravstvene zaštite. Pored smeštaja u nove, moderno opremljene jednokrevetne i dvokrevetne sobe, i apartmane, o korisnicima će brinuti lekar, koji će ordinirati u opremljenoj ambulanti, medicinske sestre, terapeuti, negovateljice, socijalni radnik..., a biće im dostupna i usluga frizera. Korisnicima doma će biti obezbeđeni i besplatni specijalistički pregledi, kao i besplatne laboratorijske analize.

 

Hol Gerontološki centar

Hol Gerontološki centar (Foto: Kolubarske.rs)

Cena smeštaja u valjevski Gerontološki centar biće od 25.000 do 47.000 dinara, zavisno od toga kojoj kategoriji korisnik pripada, kao i da li je smeštaj u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj sobi ili apartmanu. 

 

Cene smeštaja u državne domove određuje resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i za sada nema najava da će doći do promene cenovnika.

Gerontološki centar (soba)

Gerontološki centar (soba) (Foto: Kolubarske.rs)

Zahtev za prijem u Gerontološki centar, koji sadrži obimnu dokumentacju, budući korisnici podnose, najpre, valjevskom Centru za socijalni rad, koji zahtev dalje dostavlja Komisiji za prijem u Gerontološkom centru na razmatranje, u kojoj su socijalni radnik, lekar, medicinska sestra, radni terapeut i pravnik.

 

U zavisnosti od potreba korisnika, njegovog zdravstvenog stanja i slobodnih kapaciteta donosi se odluka o prijemu.

 

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Valjevo Marko Jevtić kaže da ne postoji samo jedan kriterijum, koji bi bio prioritet, poput materijalnog stanja ili stepena bolesti korisnika. Objašnjava da prednost neće imati, recimo, samo oni čija je penzija minimalna ili oni koji su bolesni i kojima je neophodna tuđa nega i pomoć, zatim oni koji nemaju srodnike, nego će se sve uzimati u obzir i na osnovu toga biće urađena lista prijema.

Marko Jevtić

Marko Jevtić (Foto: Kolubarske.rs)

Gerontološki centar u Valjevu trenutno ima petoro zaposlenih – socijalni radnik, pravnik, ekonomista i dva domara. Prema sistematizaciji radnih mesta biće ukupno 47-oro zaposlenih.

 

Pravilnikom o bližim uslovima za početak rada i obavljanje delatnosti ustanova socijalne zaštite za smeštaj penzionera i drugih starih lica, utvrđen je broj radnika i zanimanja potrebnih za početak rada i obavljanje delatnosti Gerontološkog centra u Valjevu.

 

"Prema tom Pravilniku, u našem Gerontološkom centru treba da bude jedan radni terapeut, šest medicinskih sestara, deset negovateljica, petoro angažovanih u kuhinji, dve kafe servirke, dva portira, dva domara... Takođe i jedan socijalni radnik, koji mora da ima licencu u oblasti socijalne zaštite. Na konkurs za socijalnog radnika bilo je tri prijave, mi smo se odličili za kandidatkinju koja radi u Centru za socijalni rad, ima desetak godina iskustva i ima licencu. Socijalni radnik je istovremeno i rukovodilac stručnog tima, tako da nam je važno da to bude neko sa većim radnim iskustvom. Svakako treba nam i lekar, ali se na konkurs za prijem lekara još uvek niko nije javio", kaže v. d. direktora Marko Jevtić.

 

Jevtić dodaje da je, prema Pravilniku, ovaj broj medicinskih sestara i negovateljica dovoljan u odnosu na broj korisnika Gerontološkog centra, ali, naglašava, ukoliko se vremenom ispostavi da nije dovoljan svakako će se obratiti Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa zahtevom za promenu sistematizacije radnih mesta kojom će biti povećan broj potrebnog kadra.

 

Dnevni boravak i prihvatilište

 

Dnevni boravak za lica starosti preko 65 godina, kapaciteta 20 mesta, i prihvatilište za beskućnike, kapaciteta 30 mesta, se nalaze u sklopu Gerontološkog centra, ali će poslovati u okviru Centra za socijalni rad. Dnevni boravak i prihvatiliše biće finansirani iz gradskog budžeta.

Prihvatilište (novembar 2022.)

Prihvatilište (novembar 2022.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Za sada nije planirana usluga "predah smeštaj" za odrasle, za koju postoji potreba. Svrha "predah smeštaja" je privremeni i povremeni smeštaj koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj za starije preko 65 godina. O pružanju usluge "predah smeštaj" treba da odluči rukovodstvo Valjeva.

 

Konačno završen

 

Podsetimo, izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao.

 

U septembru 2021. godine nastavljeni su radovi na objektu površine 6.200 kvadrata. Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, izgrađeni su prihvatilište, kotlarnice i portirnice.

 

Blizu 1,2 milijarde dinara sa PDV- om za završetak Gerontološkog centra i izgradnju novih objekata obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 17 sati 27 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara