Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2023, 06:51

Kvalitet vode Gradca u četvrtoj klasi, "najčistija reka" sadrži fekalne bakterije

č: | fb:

Kvalitet vode reke Gradac pripada četvrtoj klasi, što odgovara slabom ekološkom statusu, pokazuju ovogodišnja ispitivanja kvaliteta vode na valjevskoj reci, dok je prošle godine kvalitet vode bio u trećoj klasi.

 

Ove rezultate ispitivanja kvaliteta vode na Gradcu, saopštio je Ivan Manić na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Valjevo.

 

Manić je, kao uvod u ove podatke koji su znak za uzbunu, a o kojima malo ko govori, pročitao deo teksta o reci Gradac sa zvanične stranice Turističke organizacije Valjeva: "Jedna od najčistijih reka u Srbiji, dragocen izvor pijaće vode za Valjevo, predstavlja resurs koji je pod posebnim režimom zaštite…"!

 

- Kako u praksi dična nam Gradska uprava sprovodi posebni režim zaštite dragocenog izvora pijaće vode? Pred vama su rezultati ispitivanja kvaliteta vode na Gradcu koje je 19. jula prošle godine izvršio Zavod za javno zdravlje iz Šapca. Izveštaj se završava stručnim mišljenjem koje tvrdi da kvalitet vode odgovara umerenom ekološkom statusu, a da voda Gradca pripada trećoj klasi. Treća klasa za "jednu od najčistijih reka u Srbiji"? – upitao je Manić i nastavio:

 

- Na nesreću, ni ovaj status službenici grada zaduženi i plaćeni da štite životnu sredinu nisu uspeli da održe. Za merenja izvršena pre oko mesec dana, 17. jula ove godine, stručno mišljenje, verovali ili ne, glasi: "Kvalitet vode pripada četvrtoj klasi, što odgovara slabom ekološkom statusu". Zatim dolazi ono najgore: "ocena je data zbog blagog odstupanja mikrobiološkog parametra koji se zove broj fekalnih koliformnih bakterija" – navodi Ivan Manić.

Ivan Manić i Ljubomir Radović

Ivan Manić i Ljubomir Radović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Za godinu dana Gradac je iz treće spao u četvrtu klasu kvaliteta vode, a ukoliko se nastavi nebriga nadležnih u Karađorđevoj 64, kroz godinu dana Gradac se može naći u sledećoj nižoj kategoriji: u petoj klasi gde će zauzeti počasno mesto pored Ljubostinje!

 

- Obaveza Lokalnog fronta bila je da na ovo podseti najpre javnost, a potom i Aleksandra Purića, koga građani Valjeva plaćaju da radi kao rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine. Ne bi trebalo da prođe mnogo vremena pre nego što ovaj vrsni stručnjak otkrije izvore zagađenja fekalnim koliformnim bakterijama. Odeljenju gospodina Purića, međutim, izvori nisu jača strana; podsećamo da naš grad već godinama nema Lokalni registar izvora zagađivanja. Podsećamo takođe da je, na predlog Lokalnog fronta, u budžet za ovu godinu odbornik Željko Trifunović uspeo nekako da progura iznos od pola miliona dinara, sa namenom da se konačno sačini taj čuveni registar. Koga još nema – rekao je aktivista Lokalnog fronta i dodao da se i bez toga odavno zna kojim putem je Gradac od prve stigao do četvrte klase.

 

- Dovoljno je pogledati odeljak 3.4. na strani 18 "Plana upravljanja predelom izuzetnih odlika klisure reke Gradac za period od 2020.do 2029. godine", koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici Grada Valjeva. Jedna rečenica iz ovog dokumenta je dovoljna: "Donji deo toka Gradca-od vodozahvata Ploče do ušća u Kolubaru je, na žalost, važećom odlukom opštine Valjevo u potpunosti stavljen van zaštite". Tu su nabrojane i neke posledice ovakvog čina, bolje rečeno zločina, gradskih vlasti: intenzivna i neplanska urbanizacija, intenzivan saobraćaj, pogoršanje kvaliteta vode, devastacija zelenih površina, zagađenje zemljišta, vazduha, buka... - navodi Ivan Manić i zaključuje:

 

- Kako stvari stoje, biće ovo još jedan istorijski uspeh Srpske napredne stranke u našem gradu: a zvaće se, verovatno, "Kako smo sledeći politiku Aleksandra Vučića pretvorili Gradac u Ljubostinju!".

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 32 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 11 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara