Uz reku Gradac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Uz reku Gradac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
28.08.2023, 07:43

Treba zabraniti saobraćaj pored reke Gradac

č: | fb:

Rezultati ankete, koju je sproveo Lokalni front Valjevo na temu rešavanja problema saobraćaja pored reke Gadac, pokazuju da najveći broj Valjevaca smatra da treba zabraniti saobraćaj duž desne obale reke, osim za žitelje tog dela grada.

 

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta Valjevo navodi da je "istorijski" budžet grada, skrojen negde iza kulisa u Karađorđevoj 64, potpuno zanemario probleme jednog od najomiljenijih izletišta Valjevaca i sve brojnijih gostiju sa strane. Prema njegovim rečima ova ocena zasniva se pre svega na potpunom izostanku pokušaja da se reguliše saobraćaj duž obala reke, što, samo nekim čudom nije dovelo do posledica mnogo tragičnijih od fatalnog pada sa neuređene pešačke staze.

 

U nameri da pomogne u rešavanju ovog problema, Lokalni front je sastavio upitnik sa četiri moguća rešenja i prostorom otvorenim i za nove predloge građana. Posetioci na Gradcu su za prva četiri predloga mogli davati ocene od 1 do 5, i, naravno, dopisivati svoje primedbe i predlagati nova rešenja.

 

Aktivisti su u nedelju, 13. avgusta, od podneva, delili anketne listove na štandu Lokalnog fronta postavljenog neposredno iza gradskog parkinga ispred Mejine česme, a zatim i kupačima na plažama sve do Konjičkog kluba. Do sredine prethodne sedmice obrađeno je 18 upitnika. Ljubomir Radović je na konferenciji za novinare saopštio prve rezultate.

 

- Predlog broj 1, potpuna zabrana motornog saobraćaja na delu puta od gradskog parkinga do kraja puta duž desne obale Gradca, dobio je najveću prosečnu ocenu 4,19. Svi predlozi podrazumevaju da  zabrana ne bi važila za stalne stanovnike ovog dela grada. Postavljanje montažnog parkinga većeg kapaciteta, na mestu gde je sada gradski parking, predlog broj2, ocenjen je sa 3,84; dok je sličan predlog, uređivanje i obeležavanje nekoliko manjih parkinga duž Gradca, dobio ocenu 3,09. Poslednji predlog, da se iz budžeta grada, u dogovoru sa taksi prevoznicima, u letnjem periodu dotira, u punoj meri ili delimično, prevoz građana do odredišta na reci Gradac iznad gradskog parkinga ocenjen je najniže 2,59 – naveo je Radović i dodao:

 

- Raduje nas relativno veliko učešće obrazovanih ljudi u anketi, njih 27 sa visokom; 5 sa višom i 40 sa srednjom stručnom spremom, dok ostali anketirani nisu popunili deo upitnika o školskoj spremi. Starosna struktura takođe je zanimljiva: 18 anketiranih je iz starosne grupe od 20 do 29 godina, 9 u grupi 30-39, najviše, 24 je u grupi između 40 i 49 godina starosti. Nije zanemarljiv ni broj onih nastarijih: po 13 u grupama između 50 i 59 i 60 do 69 godina starosti. Imali smo i 6 građana starijih od 70, dok se preostali nisu izjasnili o svojima godinama – rekao je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Lokalni front Va)

 

Prema njegovim rečima, osim varijacija na četiri već predložena rešenja, dobili su mnogo zanimljivih i veoma maštovitih predloga. Radović je na konferenciji za novinare izdvojio samo one koji su posebno privukli pažnju.

 

- Jedino dopušteno sredstvo da budu bicikli i električni trotineti koji bi mogli da se iznajme posetiocima, da se uredi pešačka staza duž leve obale, izgradi staza za bicikle, zatim predlog da posebni autobusi prevoze posetioce duž reke, i, nama bar, neobično zanimljiv predlog da se uvedu turistički vozići, koji bi se van letnje sezone koristili i na drugim turističkim atrakcijama u gradu. Bilo je, naravno, i predloga koji nisu imali direktne veze sa problemom saobraćaja, ali ih svakako treba navesti: bolja kontrola saobraćajne policije i gradskih inspekcijskih službi, bolji rad "Vidraka", bolje održavanje zelenila na bankinama…- naveo je aktivista Lokalnog fronta.

 

Kada anketa bude završena, "frontovci" će rezultate ponuditi pre svega Savetu mesne zajednice Gradac.

 

- Prema informacijama koje imamo, pobednici u novembarskom takmičenju sa senkama posle konstitutivne nisu održali nijednu drugu sednicu, pa se sav njihov rad, čini nam se, sveo na predsednicu Saveta. Na stranu činjenica da je prema Odluci o mesnim zajednicama ovaj savet, a verovatno i mnogi drugi, već dva puta ispunio uslov da bude raspušten zato što se ne sastaje duže od tri meseca. Ukoliko Savet MZ Gradac ne izvrši svoje obaveze iz člana 13 Odluke o mesnim zajednicama, da "prikuplja i dostavlja nadležnim organima Grada inicijative i predloge građana za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa", Lokalni front potražiće druge puteve kojima se, možda, može doći bar do odluke da pre naredne letnje sezone započne postupak na rešavanju problema saobraćaja duž Gradca. Nadamo se pre nego što se dogodi još jedna tragedija za koju ponovo niko neće biti odgovoran! – kazao je Ljubomir Radović.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...