Ministarka u poseti valjevskoj bolnici (foto: Opšta bolnica Valjevo)
Ministarka u poseti valjevskoj bolnici (foto: Opšta bolnica Valjevo)
03.09.2023, 07:08

Prva faza rekonstrukcije valjevske bolnice sledeće godine, nadaju se u Ministarstvu zdravlja

č: | fb:

Za rekonstrukciju i dogradnju Opšte bolnice Valjevo postoji "mapa puta" i nju su prezentovali prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja u vladi Republike Srbije i Aleksandar Milošević, državni sekretar zadužen za investicije u Ministarstvu zdravlja, koji su u petak posetili blnicu. Radiće se fazno, nije poznato kada će početi radovi, u Ministarstvu zdravlja se nadaju da će prva faza radova početi sledeće godine.

 

- U rekonstrukciju Opšte bolnice Valjevo se ulazi, a sa Ministarstvom za javna ulaganja ćemo se dogovoriti kada će krenuti građevinski radovi, mislim da se čeka urbanistički projekat. Dogovor je da opremu nabavi Ministarstvo zdravlja, a da građevinski radovi idu preko Ministarstva za javna ulaganja – rekla je ministarka.

Krstivojević Mirković, Milošević, Grujičić

Krstivojević Mirković, Milošević, Grujičić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Više detalja o rekonstrukciji Opšte bolnice, o početku gradnje i rokovima, nije saopštio ni Aleksandar Milošević, državni sekretar zadužen za investicije u Ministarstvu zdravlja. Prema njegovim rečima trenutno se radi urbanistički projekat ili "mini planski akt cele bolnice".

 

- Urbanistički projekat definiše šta se kada radi i u kojim fazama. Postojeći broj kvadrata je oko 50 hiljada, a novim urbanističkim projektom nakon rekonstrukcije to bi bilo oko 60 hiljada kvadrata. Morate da znate da nemamo novca da sve istovremeno krenemo, niti ćemo moći logistički da damo nalog da odjednom krene sve što se tiče gradnje. Nakon usvajanja urbanističkog projekta i potvrđivanja u lokalnoj samoupravi, grad Valjevo obezbeđuje novac za izradu projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje za prvu fazu. Nakon dobijanja građevinske dozvole završetka projekta za izvođenje, Ministarstvo za javna ulaganja ide u tender za izvođenje. Ako sve bude kako planiramo, u toku sledeće godine kreće izgradnja prve faze u okviru ovog kompleksa. Šta je prva faza, to je upravo tema današnjeg sastanka u Valjevu, tek treba da utvrdimo okvirne rokove kao i to šta će se graditi u prvoj fazi, nadamo se, sledeće godine - rekao je Aleksandar Milošević.

Krstivojević Mirković, Grujičić

Krstivojević Mirković, Grujičić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ministarka dr Danica Grujičić je rekla da je cela bolnica rađena sedamdesetih i osamdesetih godina te da zahteva apsolutnu rekonstrukciju, tako da sobe za bolesnike izgledaju poput onih u novom Kliničkom centru Srbije. Prema njenim rečima, nakon rekonstrukcije bolnice, u planu je nabavka novih aparata.

 

- Sobzirom na to da Opšta bolica Valjevo pokriva veliko područje, nakon rekonstrukcije bolnice ići ćemo na to da ovde budu dva magneta i dva skenera. Vi već imate dva skenera, ali ovaj jedan nema takvu propusnu moć kao ovaj drugi, a što se tiče magnetne rezonance, ono što bismo morali da uradimo pre rekonstrukcije, to je zamena ove stare koja je iz 2007. godine, što znači da se koristi 16 godina. Imajući u vidu ovaj projekat koji radimo sa Svetskom bankom vrlo je moguće da ćemo nabaviti 15 do 17 novih magnetnih rezonanci i da će jedna sigurno doći u Valjevo – najavila je u Valjevu ministarka zdravlja dr Danica Grujičić.

 

Najava rekonstrukcije valjevske bolnice duga šest godina...

 

Vlada Srbije je još 2017. godine za obnovu objekata obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite izdvojila 5,3 milijardi dinara. Na spisku za rekonstrukciju bile su dve valjevske zdravstvene ustanove - Opšta bolnica, koju je predložilo Ministarstvo zdravlja, i Dom zdravlja na predlog valjevskog rukovodstva. Novac za radove je obezbedila Republika, a jedina obaveza lokalne samouprave je bila da finansira izradu projektno-tehničke dokumentacije.

 

Grad Valjevo je krajem novembra 2018, nakon javne nabavke, posao izrade projekta rekonstrukcije bolnice, vredan oko 50 miliona dinara, poverio firmi "Mašinoprojekt kopring" iz Beograda. Međutim, ugovor je u martu prošle godine raskinut, i pored toga što je veći deo projekta bio završen. Za deo završeng projekta, tačnije dve od tri faze, a koji najverovatnije neće biti iskorišćen jer je "promenjen koncept razvoja Opšte bolnice" iz budžeta Valjeva je beogradskoj firmi plaćeno blizu 26 miliona  dinara.

 

Novu javnu nabaku Izrade projekta rekonstrukcije valjevske bolnice nije raspisao Grad, nego je taj zadatak poveren novom rukovodstvu Opšte bolnice Valjevo te je u maju 2022. godine raspisana nova javna nabavka za izradu projekta. 

 

Pristiglo je pet ponuda, tri su bile prihvatljive, a ugovor je sredinom jula dodeljen firmama "Prostor" iz Ade i "Kapitel arhitekti" iz Niša, koje su zajednički konkurisale sa cenom od 24,6 miliona dinara sa PDV-om. Međutim, ugovor sa izabranim ponuđačem nije zaključen zbog toga što je jedan od učesnika tendera podneo zahtev o zaštiti prava. Nakon što je republička Komisija usvojila taj zahtev, posao je za 24,2 miliona dinara sa PDV-om dobila firma "Set" Šabac sa kojom je ugovor zaključen 9. decembra prošle godine.

  

Podsetimo, direktor Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić je smenjen u julu 2021. godine zbog toga, kako je tada rekao ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, što još uvek nije otpočela rekonstrukcija bolnice za koju je izdvojen veliki novac građana Srbije. "Oni ne mogu da se dogovore šta hoće, a čekaju ih spremne pare. Prošle su dve godine, a ništa nije urađeno, i jedino što možemo jeste da dovedemo novo rukovodstvo", rekao je ministar krajem juna 2021. godine da bi nakon mesec dana za v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo bila postavljena dr Branka Antić. Na čelu valjevske zdravstvene ustanove dr Antić je bila 16 meseci, ali ni za njenog mandata nije završen projekat rekonstrukcije bolnice. U novembru prošle godine dr Marija Krstivojević Mirković je imenovana za vršioca dužnosti Opšte bolnice, sada Zdravstvenog centra Valjevo.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 15 sati 42 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara