Nasilje nad ženama (ilustracija Dušan Arsenić)
Nasilje nad ženama (ilustracija Dušan Arsenić)
07.09.2023, 06:55

Pretučena sugrađanka: "Ne tražim mnogo, samo pravdu"

č: | fb:

Naša sugrađanka Kristina, samohrana majka, je pre dva meseca Kolubarskim.rs uputila mejl u kome navodi da ju je pre pet meseci, ispred kuće u kojoj živi, bez i jednog jedinog razloga pretukao, tada, nepoznati maloletnik i naneo joj teške telesne povrede glave.

 

Zamolila nas je da pišemo o ovom za nju, ali i za njenu ćerku, traumatičnom i teškom događaju, koji, kako je rekla, "ne želi da se zataška i da završi u fioci". Kolubarske.rs su se prvo obratile policiji, a potom i Višem javnom tužilaštvu.

 

Kristina, u mejlu koji je poslala našoj redakciji, opisuje događaj. U večernjim satima, tačnije u 21.20 časova, 8. aprila, krenula je u kupovinu u obližnju trafiku, a u kući je ostala njena maloletna ćerka.

 

"Kada sam izasla iz dvorišta ka meni su išli dečko i devojka, starosti oko 16-17 godina. Na ulici sem njih dvoje i mene u tom trenutku nije bilo nikoga. Kada smo se mimoišli, devojka mi je nešto dobacila, ne znam šta, mahinalno sam se okrenula i videla pesnicu koja sa visine ide ka meni. Zadobila sam udarac u levo rame, pošto sam bila u polu okretu, desno koleno mi je klecnulo izgubila sam ravnotežu i počela da padam. Dok sam padala mladić me udario desnim kolenom direktno u levo uho i slepočnicu. Osetila sam da mi je u glavi nešto puklo, pala sam na leđa, udarila glavom u branik parkiranih kola, a zatim u beton. Dotična osoba me je šutirala nogama u predelu stomaka i glave. Od siline udarca izgubila sam malo svest i orjentaciju, ali sam uspela da ga uhvatim za nogu i počnem da vičem upomoć. Za to vreme on je nastavio da me šutira desnom nogom i da me udara pesnicama i laktovima u predelu glave i vrata. Zadobila sam preko 15 udaraca.

 

Kada su komšije čule izašle su na prozore i počele da me dozivaju. Osoba koja me tukla tada je naglo povukla levu nogu koju sam mu držala, uspeo je da izvuče i pobegne. Pobegao je u pravcu iz kog je dolazio skrenuvši iza ćoška kod knjižare kod koje se nalaze kamere. Tu su ga čekali drugari kojima je jasno objasnio kako me tukao, a to se sve vidi na snimku kamere, do koga sam došla. Jasno se vidi sve i lica i pokreti.

 

Ustala sam nekako, vratila se u kuću u kojoj me na stepenicama ugledalo dete i doživelo užasan stres. Istog momenta sam pozvala policiju, dobila sam odgovor: "Prijavila si šta više hoćeš?". Pošto živim sama sa detetom, nije imao ko da je čuva, otišla sam sa njom u urgentni centar. Tamo su me pregledali, dali hitne upute jer sam ostala bez sluha i vidno prebijena. Dežurna doktorka je pozvala policiju da prijavi slučaj, na šta je isti službenik odgovorio: "Dobili smo prijavu i neće niko izaći, imamo pametnija posla!". Nakon toga sam sa detetom otišla u policiju Valjevo odakle me isti službenik, preko interfona oterao rečima: "Ženo ne budi dosadna!".

 

Prvi poziv od policije sam dobila 12.04.2023. da dam izjavu, koja nije tačno napisana. Nakon 24 časa pozvali su me na prepoznavanje i naravno, odmah sam prepoznala nasilnika. Rečeno mi je da će time dalje da se bavi tužilastvo.

 

Danas je 05.07.2023. i mene niko nije pozvao. Moj advokat je podneo krivičnu prijavu i takođe poseduje snimak na kom se vidi lice i pokreti nasilnika koji je drugarima ponosno objašnjavao kako me je tukao. Posedujem sve izveštaje lekara i težine povreda, kao i izveštaje psihijtra jer sam doživela horor", navodi na kraju pisma Kristina.

 

Kolubarske.rs su se prvo obratile Policijskoj upravi Valjevo. Prosledili smo mejl koji je nama poslala naša sugrađanka i pitali da li od Policijske uprave Valjevo možemo da dobijemo više informacija u vezi sa ovim slučajem ili treba da uputimo dopis Ministarsvu unutrašnjih poslova Srbije na adresu: [email protected]? "U vezi Vaših pitanja, upućenih Policijskoj upravi Valjevo, obaveštavamo Vas da se možete obratiti Višem javnom tužilaštvu u Valjevu za odgovore", stoji u odgovoru policije. 

 

Obratili smo se i Višem javnom tužilaštvu u Valjevu. Pitali smo da li je istraga završena i da li je podiguta optužnica protiv lica koje je pretuklo našu sugrađanku (naveli smo delove pisma i ime i prezime napadnute žene).  

 

"Pred Višim sudom u Valjevu, a po zahtevu za pokretanje pripremnog postupka Višeg javnog tužilaštva, vodi se pripremni postupak prema maloletnom I. Đ. zbog krivičnog dela teška telesna povreda učinjnog na štetu navedenog oštećenog lica", piše u odgovoru Višeg javnog tužilaštva.

 

Kristima nas je u međuvremenu obavestila da je dala izjavu u Višem sudu i priložila svu zdravstvenu dokumentaciju o povredama. "I to je sve do sada. Još uvek čekam da se završi veštačenje zadobijenih povreda", napisala je Kristina koja, kako nam je rekla, "ne traži mnogo, samo pravdu!".

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...