Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2023, 06:56

Gradonačelnik Lazar Gojković o tri godine vlasti (prvi deo)

č: | fb:

U fotelji gradonačelnika mu je udobno i oseća se dobro kada vidi rezultat za uloženi trud i rad, kada vidi da su građani zadovoljni. Neudobno je kada umesto rezultata dođu problemi i kočenje. Nije se zapitao "šta mi je ovo trebalo", niti se pokajao što je pristao da bude gradonačelnik Valjeva. Nije neko ko lako odustaje.

 

Ne smeta mu to što ga nazivaju "pomoćni". Kroz osmeh kaže da je kao "pomoćni" postao prvak Evrope 2015. godine u košarci. Samostalan je u donošenju odluka, nema direktivu "odozgo", nema pritisaka..., tvrdi. Veruje da se niko od njegovih saradnika nije okoristio, obogatio i zloupotrebio svoju poziciju, ceni sve što su do sada uradili.

 

Lazar Gojković je za gradonačelnika Valjeva izabran 18. avgusta 2020. godine. Trogodišnjica vlasti bila je prilika za razgovor – kako je postao gradonačelnik, šta je obećano i urađeno, a šta nije. O planovima, greškama i propustima, o saradnicima, kumovima...  

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Na lokalnim izborima u junu 2020. godine kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva bio je Lazar Gojković nestranačka ličnost. Za mnoge nije bilo iznenađenje to što Aleksandar Vučić pušta niz vodu dr Slobodana Gvozdenovića, tadašnjeg predsednika valjevskih naprednjaka i gradonačelnika Valjeva, ali je kandidatura tridesetšestogodišnjeg Lazara Gojkovića, master profesora fizičkog vaspitanja, koji je izenada došao "niotkuda" bila iznenađenje.

 

Prema nekim pričama, odluka da SNS kandidat za valjevskog gradonačelnika bude mladi i nestranački Lazar Gojković pala je u decembru 2019. godine na Divčibarama prilikom otvaranja hotela "Crni vrh", koji je u vlasništvu Miloša Teodosića i njegovog brata Jovana, a na svečanosti je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Navodno je Vučić upitao Jovana Teodosića i "ekipu", da li znaju nekog mladog, ambicioznog momka koji bi bio gradonačelnik Valjeva. Teodosić je bez razmišljanja odgovorio potvrdno i rukom pokazao prema Gojkoviću, koji je bio menadžer tek otvorenog hotela. Vučić je rekao bravo i upitao: "Momak jesi li spreman", i dodao – "imaćeš moju veliku pomoć". "Momak" je klimnuo glavom. I tako je Lazar Gojković 18. avgusta 2020. godine postao gradonačelnik Valjeva. 

 

Da li je priča tačna, glasilo je moje prvo pitanje? Odgovorio je kratko: "Nije". Upitala sam, "ako to nije tačno, šta jeste? Kako je došlo do kandidature"?

 

"Mislim da uopšte nije bitno kako je došlo do kandidature. Negde se rodila ta ideja, koja mi je predložena, ja sam o tome razmislio i prihvatio. Zaista ne znam kada i gde je pokrenuta ideja, uglavnom to nije krenulo na otvaranju hotela na Divčibarama. Meni se ideja dopala, u smislu mogućnosti da se upustim u nešto drugo, da sebe dam na neki drugi način, da na jedan drugi način doprinesem svom gradu. To je bio moj motiv da prihvatim da budem kandidat SNS za gradonačelnika Valjeva i posle tri godine mogu da kažem da, naravno uz podršku i pomoć predsednika Vučića i države, radimo dobre stvari koje polako, ali sigurno, postaju vidljive", rekao je Gojković.  

 

Na pitanje kako tvrdi da se ideja nije rodila na Divčibarama, ako ne zna gde jeste, nije odgovorio. Na sva ostala pitanja o trogodišnjem poslu i njegovom učinku, Lazar Gojković je odgovorio, čini mi se, mnogo iskrenije nego na prvo pitanje.

Lazar Gojković i Darija Ranković

Lazar Gojković i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: U danu kada ste izabrani za gradonačelnika, u obraćanju sugrađanima, obećali ste da ćete raditi ulice, izgraditi privrednu zonu, dovesti investitore, povezati Valjevo sa Beogradom brzim trakama, završiti gerontološki centar... I praktično je sve od obećanog ispunjeno. Da li je za sve to što je urađeno ili se privodi kraju zasluga Vaša i valjevskog rukovodstva ili je zasluga države i predsednika, ili i jednih i drugih?

Lazar Gojković: Sve to je urađeno i radi se zajedničkim snagama i zajedničkim radom koji je dao rezultat. Meni je drago zbog toga što je ova gradska SNS vlast uradila sve ono što je obećano u kampanji za lokalne izbore, a i u danu kada smo izabrani da vodimo grad. Građani su se uverili da to nisu bila prazna, izborna obećanja. Uradili smo i ono što nismo obećali u kampanji, a to je izgradnja vrtića i dogradnja jednog postojećeg, čime će biti rešen višegodišnji problem manjka mesta u Predškolskoj ustanovi.

 

Kolubarske.rs: Da preformulišem pitanje. Da li su sve ove investicije započete i završene zahvaljujući državi, a ne gradskom rukovodstvu? Da li bi privredna zona bila urađena, da li bi došli investitori, da li bi bile izgrađene brze trake, završen gerontološki centar, vodovod i struja na Divčibarama, rekonstruisana saobraćajnica do Divčibara..., da je gradonačelnik bio bilo ko drugi, a da ima podršku predsednika i pomoć države?

Lazar Gojković: To ne mogu da znam, ali ono što znam jeste da sam srećan zbog toga što se sve to što ste nabrojali i još mnogo toga, poput rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića, sportskih objekata, realizovalo za vreme mog mandata gradonačelnika Valjeva. Takođe znam da je gradska vlast obezbedila parcele za privrednu zonu, sve neophodne dozvole, infrastrukturu..., uložila je ogroman trud i napor da ubedi Vladu i sve one koji odlučuju o stranim investitorima koliko je važno i neophodno da Valjevo dobije nove investicije. To i jeste posao gradonačelnika i njegovih saradnika da Vladi i ministarstvima ponude konkretne predloge i projekte, a mi smo to radili za ove tri godine. Priznaćete da je za Valjevo značajno to što smo dobili dva strana investitora, što je posle 13 godina završen gerontološki centar, to što će ova gradska vlast rešiti višegodišnji problem nedovoljog broja mesta u vrtićima, i mnoge druge probleme koji godinama nisu rešavani...

 

Kolubarske.rs: Priznajem. Ali da Vas podsetim. Za sedam godina koliko SNS sama vlada Valjevom ili za 10 godina naprednjačke vlasti u Srbiji, u Valjevo nije došao nijedan strani investitor, niti je izgrađen vrtić. U Valjevo su pre 20-ak godina došla tri strana investitora – Gorenje, Austoterm i Valy. Nikome od njih nije poklonjeno zemljište, kupovali su je ili su u zakupu, nisu dobili milionske subvencije za otvaranje radnih mesta, nikome Grad nije radio infrastrukturu, nego su sami sve finansirali, za razliku od dva nemačka investitora koja su sve to dobila od novca građana Valjeva. Pre 15 godina izgrađeno je novo obdaniše u Gradcu, a jedan objekat je adaptiran u vrtić... Dakle, ne stoji tvrdnja da se u proteklih 15-20 godina ništa nije radilo. U Valjevu se nije radilo u prethodnih desetak godina, tačnije od dolaska SNS na vlast.

Lazar Gojković: Ja i ne tvrdim da prethodnih 20 godina nije ništa rađeno. Ali činjenica je da se nešto radilo i u vreme bivšeg gradonačelnika Gvozdenovića, od kada je SNS na vlasti u Valjevu. A naročito je mnogo toga urađeno, ili se radi, prethodne tri godine, i biće još dosta toga. 

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs: Pored urađenog i započetog, a dosta toga jeste urađeno za vreme Vašeg mandata, ima projekata koji su još uvek na čekanju. Nije urađeno, a obećano je, kanalizacija na Divčibarama, gasifikacija Valjeva, južna obilaznica oko grada, hala sportova, zatim rekonstrukcija bolnice, pijace, zgrade Doma vojske, Valjevske štedionice...

Lazar Gojković: Pred nama je još skoro godinu dana. Ima vremena da još neke obećane projekte uradimo ili bar započnemo. Počinjemo sigurno rekonstrukciju Bolnice, to je trenutno najbitniji projekat, Grad ne može sam da isfinansira radove tako da će novac obezbediti Republika. Uskoro će biti završen kvalitetan projekat rekonstrukcije i dogaradnje Bolnice i trebalo bi sledeće godine da počnu radovi, tačnije prva faza. Ne pravdam nikoga, ali treba imati na umu i to da je dve godine bila korona, koja je sigurno usporila realizaciju tog projekta.

 

Kolubarske.rs: Možda korona jeste usporila, ali su sigurno tadašnje gradsko i bolničko rukovodstvo krvi zbog toga što projekat nije završen i što je raskinut ugovor sa beogradskom projektantskom kućom kojoj je plaćeno skoro 30 miliona dinara za projekat koji će manjim delom biti iskorišćen, a sada se radi novi koji će biti plaćen još 30 miliona dinara. A za to bacanje para građana i trošenje vremena, a zgrada Bolnice u raspadanju, niko nije odgovoran. Da li će doći vreme da se utvrdi odgovornost i da odgovorni budu kažnjeni i sklonjeni sa funkcija?

Lazar Gojković: Ponekad nije moguće naći jednog krivca. Znate, u taj projekat je bilo uključno više ljudi, bila je očigledno loša komunikacija i koordinacija. Slažem se da je važno utvrditi odgovornost, pa i kazniti odgovorne. Ali, znate šta je problem? Kada bismo imali više stručnog kadra i više ljudi koji su spremni da rade i da ulože dodatnu energiju u realizaciju nekog važnog projekta, siguran sam da tada ne bi bilo grešaka i propusta. A ovako u moru projekata, a nedostatku ljudi, dolazi do grešaka... Moram da Vam kažem da me često to "ubija"; imamo podršku držve, imamo obezbeđen novac, izborili smo se za nešto, a onda zakažemo kod realizacije, propustimo priliku zbog nečije nezainteresovanosti, nemara i nerada. 

 

Kolubarske.rs: Kao da i Vi bežite od odgovornosti da utvrđujete odgovornost i da odgovorni budu kažnjeni, i umesto toga tražite opravdanje. Dobro, da se vratimo na projkete koji nisu realizovani za ove tri godine.

Lazar Gojković: Za halu, koja je neophodna Valjevu imajuću u vidu broj sportskih klubova, imamo spreman urbanistički projekat sa idejnim rešenjem. Prema projektu kapacitet hale je 5080 mesta, sa teleskopskim tribinama, pored sportskih tu bi se održavale i zabavne manifestacije. Lokacija je ranije opredeljena, zapravo tu je i započeta gradnja hale, kod Poljoprivredne škole. I to je veliki projekat koji Grad ne može sam da finansira, ali imamo obećanja iz Republike i ministarstva da će hala u Valjevu biti jedan od prioriteta sledeće godine. Što se tiče rekonstrukcije sportskih terena na Senjaku, urađen je urbanistički projekat za zatvoreni bazen, za rekonstrukciju "streljane" i terena sa veštačkom travom i atletskom stazom. Možda bi Grad taj projekat mogao sam da finansira, da se radi iz nekoliko faza više godina, ali ćemo pokušati da konkurišemo i obezbedimo novac iz Republike. Južna obilaznica jeste značajna, ali trenutno nije prioritet. Sada nam je važno da uradimo saobraćajnicu koja će povezati Privrednu zonu i brze trake. Što se tiče gasa, prema informacijama koje imam, planirano je da gas do Privredne zone stigne do kraja jeseni, a u toku je izrada urbanističkog projekta za trasu gasovoda od privredne zone do gradske Toplane i Krušika, čime bi bio rešen i problem krušikove energane koja jeste pojedinačno najveći zagađivač u Valjevu.

 

Kolubarske.rs: Nameće se zaključak: da nije bilo stranih investitora, koji su zahtevali da im se obezbedi gas, građani Valjeva bi ko zna koliko još godina čekali gas, a i pitanje promene energenta u Krušiku ko zna kada bi bilo rešeno.

Lazar Gojković: Ne mislim da bi Valjevo još dugo čekalo gas, radio bi se regionalni gasovod što je već duže vreme u planu, ali može se reći da su dva nemačka investitora, koja su otvorila pogone u Privrednoj zoni, doprinela da se ubrza projekat gasifikacije Valjeva. Ja se iskreno nadam da će gas do kraja godine doći do Toplane i Krušika, a onda je na njima da reše priključke i sve ostalo. Kada već govorimo o promeni energenata i smanjenju aerozagađenja, da to iskoristim i da kažem da je za ove dve i po godine 439,5 miliona dinara uloženo u zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. I to su zajednička ulaganja grada Valjeva, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva energetike. Odlazeći u Beograd u ministarstva, pokušvajući da Valjevo dobije novac za neke projekte iz republičke kase, video sam kakva je to borba. Ali zaista. Moramo da se borimo za novac koji Republika opredeljuje lokalnim samoupravama, moramo da budemo uporni, pa da kažem i dosadni. Mi smo probili glavu za privrednu zonu, bili smo uporni i da dođu investitori. Mnogo je gradova i opština, a novca u republičkoj kasi nema dovoljno za sve. Svi se mi takmičimo. Oni koji imaju dobre ideje i projekte, koji obezbede deo novca iz svojih budžeta i koji su uporni i spremni da rade, oni prolaze. Mislim da smo za ove tri godine uspeli da realizjemo značajan broj projekata uz pomoć države.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Kolubarske.rs: Da li je Dom vojske među projektima koje ćete realizovati uz pomoć države i da li će taj objekat biti rekonstuisan sledeće godine, kao i zgrada Valjevske štedionice na Desankinom vencu?

Lazar Gojković: Ako mene pitate, ja i dalje smatram da je najbolje da u zgradi Doma vojske bude biblioteka, koja zaista zaslužuje bolji i veći prostor. Znate da je biblioteka smeštena u dve neuslovne zgrade. Druga ideja je da u objektu Doma vojske bude neki multifunkcionalni centar, gde bi bilo više kulturnih sadržaja. Bliži smo odluci da to bude ipak Biblioteka, jer bi i u tom slučaju prostor mogao da se koristi za pozorišne predstave, književne večeri, promocije... Za rekonstrukciju zgrade Doma vojske, koja je pod zaštitom, mora da se uradi kvalitetan projekat. Mislim da i za te radove možemo da dobijemo finansijsku pomoć Ministarstva kulture, kao što smo ove godine dobili za rekonstrukciju unutrašnjosti Centra za kulturu. Sigurno ćemo konkurisati sledeće godine. Što se tiče rekonstrukcije Valjevske štedionice, nadam se da ćemo do kraja septembra imati završenu kompletnu tehničku dokumentaciju i da ćemo raspisati javnu nabavku za rekonstrukciju tog objekta. To će biti jedan reprezentativni gradski objekat sa svečanom salom za prijeme i sastanke sa nekim delegacijama, gde će biti organizovani i kulturni sadržaji, dok će u prizemlju biti matičari i sala za venčanja. 

 

Kolubarske.rs: Među planiranim projektima, i to kapitalnim, bila je gradska pijaca za koju je u budžetu bilo odvojeno 70 miliona dinara, međutim rebalansom budžeta te pare su preusmerene na privrednu zonu, a prošle godine ste obećali da će pijaca biti rekonstruisana 2023. godine.

Lazar Gojković: Tačno je da sam obećao, ali jednostavno ne možete uraditi sve. Imali smo nameru, ali nažalost u ovom trenutku nismo imali novac i za taj posao. Sada nam je najvažnije da završimo Privrednu zonu i vrtiće. Da ne ispadne da opet obećavam, ali uradićemo sledeće godine i rekonstrukciju gradske pijace. Nismo odustali ni od projekta "kapija Tešnjara", koji podrazumeva sređivanje celog tog poteza od Hrama do Tešnjara, tek treba da se radi projekat. Nadam se da ćemo i taj posao započeti sledeće godine, a novac će biti obezbeđen u budžetu Valjeva. Naravno da nećemo propustiti, ako se ukaže prilika, da novac obezbedimo kod nekog ministarstva ili fonda.

 

Sutra:

Da li je 14 milijardi budžeta trebalo bolje potrošiti? Ove godine novac pretežno išao u privrednu zonu, sledeće u investicije koje će popraviti kvalitet života građana. Kruna četvorogodišnjeg mandata biće kanalizacija i fabrika za preradu opadnih voda na Divčibarima.


Zašto za tri godine gradonačelnik nije održao nijednu konferenciju za novinare, kojih pitanja se plaši, šta mu govore građani, na šta je ponosan?


"Svako ko misli da ovim angažovanjem doprinese sebi lično, greši i nije mu mesto među nama", rekao je Gojković 18. avgusta 2020. nakon što je izabran za gradonačelnika i nakon što je on izborao saradnike. Ima li neko kome nakon tri godine nije mesto među njima?

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...