Kablar (foto: Ozon press)
Kablar (foto: Ozon press)
20.09.2023, 14:48

Putić ili auto-put na vrhu Kablara?

č: | fb:

Drama na Kablaru traje već previše dugo i bura koja se podigla u javnosti je već prevelika da bi oni koji su namerili da grade stakleno-metalnu skalameriju koja se na engleskom jeziku naziva Skywalk, završili svoj naum.

 

Previše je tu bilo kršenja sopstvenih uredbi, pravila građenja, nepoštovanja propisa, bahatog ponašanja vlasti, iritiranja građana, omalovažavanja ekoloških aktivista, planinara i ljubitelja prirode ali i sejanja mržnje i pokušaja da se posvađaju i zavade oni koji su za i oni koji su protiv, tako što će se meštanima Kablara puniti uši kako ima onih koji im ne žele dobro, koji bi da im koče prosperitet i pokvare budućnost.

 

Na kraju je svo bezakonje lokalne čačanske vlasti kulminiralo laganjem građana da se pojavilo nekakvo klizište, pa se kao zbog toga zatvara put ka vrhu Kablara, čitavih dva kilometra pre zone izvođenja radova.

 

Posečena stabla na vrhu Kablara

Posečena stabla na vrhu Kablara (Foto: Ozon press)

Da besmislenost svega što vlast radi na Kablaru bila još veća, angažovana su dva privatna obezbeđenja, da "čuvaju saobraćajne znakove", a onda je još dovedena i čačanska policija da tom obezbeđenju asistira u sprečavanju kretanja građana javnim putem.

 

Jedina državna služba koja je pokazala integritet u ovoj predstavi apsurda koju je režirala čačanska vlast, bio je Prekršajni sud u Čačku, koji je odbio hitnost postupka u predmetu podnete prekršajne prijave protiv ekološkog aktiviste Jevđenija Julijana Dimitrijevića, jer ama baš ništa što je u toj prijavi napisano nije istina.

 

Šta je za sve ovo vreme radila čačanska opozicija, osim što troši vreme na postizanje dogovora o međusobnom nenapadanju od sada pa do sledećih lokalnih izbora. Možda opozicionari misle da je taj pakt o nenapadanju primarna i važna stvar, ali zar odbrana građana od nasrtaja vlasti na njihove građanske slobode i Ustavom zagarantovana prava, manje važno od "sloge" opozicije.

 

Ako su čačanske opozicione stranke podeljene oko toga da li vidikovac na Kablaru treba graditi ili ne, valjda oko građanskih sloboda, poštovanja Ustava i zakona nemaju dilemu, ili možda nije tako.

 

Iz Grupe građana "Čačak je naš" prošle sedmice nekoliko puta je upućen poziv opozicionim strankama da tokom vikenda izađu zajedno na Kablar i svojim očima vide šta se to gore radi i gradi.

 

Niko se ovom pozivu nije odazvao, pa su na Kablar izašli samo aktivisti ove Grupe građana i obišli područje do sada izvedenih radova na "revitalizaciji" puta kroz šumu u zaštićenom području. Da podsetimo dramatičnu seču šume gradonačelnik Čačka Milun Todorović i njegov omiljeni "novinar" predstavili su kao "proređivanje" šume radi prosecanja putića kojim će vlasnici parcela lakše dolaziti do svojih zabrana.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 8 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara