Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.leparecvaljeva)
Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.leparecvaljeva)
30.09.2023, 07:20

Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

č: | fb:

U selu Donje Leskovice obeleženo je juče 32 godine od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara.

 

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama i ove godine je organizovala pomen u slavu hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan "Sinđelićem podno Povlena".

 

Najpre je na groblju u Leskovicama održan pomen, a potom su ispred biste u školskom dvorištu cveće položili predstavnici Vojske Srbije, u ime grada Valjeva cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković, predstavnici udruženja ratnih dobrovoljaca i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića, nakon čega su učenici OŠ "Miloš Marković" pripremili prigodan program.

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (Foto: www.leparecvaljeva)

Stojadin Mirković je braneći vojni magacin, poginuo 29. septembra 1991. godine sa majorom Milanom Tepićem. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, major Milan Tepić je suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

 

Vojnika Stojadina Mirkovića, koji je poginuo zajedno sa majorom Tepićem, 31. decembra 1999. godine predsednik SRJ odlikovao je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

 

U selu Donje Leskovice 2013. godine otkrivena mu je spomen-bista, a u maju ove godine i spomen-bista u parku Vide Jocić na Jadru, čime je ispunjeno još jedno obećanje grada Valjeva, da se i na ovaj način oda počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, koji je žrtvovao svoj život.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 12 sati 43 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 44 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 23 sati 5 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...