Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
04.10.2023, 07:03

Dr Zoran Živković upozorava: veliki broj obolelih od posledica zagađenja zemljišta, vode i vazduha

č: | fb:

U Valjevu je prošle godine evidentirano 839 novih slučajeva maligniteta, zemljište na samo 40 kilometara od Valjeva je zagađeno, iz godine u godinu je sve veća zagađenost voda, prekomerno je aero zagađenje, a realizacija gradskog budžetskog Fonda zaštite životne sredine je samo 28 posto! Na ovo je upozorio na sednici Skupštine grada dr Zoran Živković, lekar specijalista nuklearne medicine.

 

U okviru rasprave o šestomesečnom izvršenju budžeta Valjeva, dr Zoran Živković, šef odborničke grupe SPS, govorio je o delu budžeta koji se odnosi na izdvajanja za zaštitu životne sredine. On je naveo da realizacija sredstava gradskog budžetskog Fonda zaštite životne sredine od oko 28 odsto od januara do juna 2023. nije dovoljna, i dodao da u prvoj polovini godine nije obavljena kontrola kvaliteta zemljišta na teritoriji grada. On je podsetio da zagađenju zemljišta na našem području, gde poljoprivredno zemljište čini oko 64 posto, doprinose u najvećoj meri teški metali – cink, bakar, olovo, živa, kao i potvrđeni kancerogeni hrom i kadmijum.

 

- Na 40 kilometara od Valjeva, na teritoriji opštine Ub, u selima Vukona i Vukićevica, kao i ostalim selima prema Obrenovcu, iz plastičnih buradi zatrpanih u zemlji, u kojima je tokom bombardovanja 1999. godine lagerovan otpad "Prve iskre" iz Bariča, očito je počeo da curi taj otpad sudeći po sve većem broju dece iz ovih mesta koja su obolela od anemije i mijeloidnog sindroma, a to je bolest krvi praćena promenama na kostima, uz značajno povećan broj autoimunih bolesti stanovnika ovih područja – upozorio je dr Živković.

 

Generalno, teški metali iz industrijskih procesa i sa kontaminiranih lokacija utiču na neurološki razvoj, imaju štetna dejstva na nervni, digestivni i imunološki sistem, kao i na pluća i bubrege.

 

Dr Živković je naveo i da je povećana i zagađenost voda, iz godine u godinu je sve veća, a ono što je neprijatno iznenađenje jeste kvalitet vode reke Gradac.

 

- Ovogodišnja ispitivanja kvaliteta vode reke Gradac pokazala su da ona pripada četvrtoj kategoriji nizvodno od brane, što je i zaočekivati zbog sistema zagađenja i sve većeg broja priključenih zagađivača na terenu reke Gradac – kazao je.

 

Dr Zoran Živković je upozorio i na to da je prema statističkim podacima Opšte bolnice Valjevo tokom 2022. godine na teritoriji grada Valjeva registrovano 839 novih slučajeva maligniteta različitih lokalizacija, od kojih su 201 malignitet gastrointestinalnog trakta, 180 malignomi kože, 111 maligniteti dojke, 81 maligniteti pluća...

 

Kada je reč o aerozagađenju u Valjevu, tokom 2022. godine u gradu je evidentirano 176 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM-10 čestica, što je višestruko iznad propisanog limita od 35 dana godišnje. Dr Živković je naveo da je 23 posto od ukupnog broja maligniteta pluća uzrokovano aerozagađenjem, dok se 10 posto smrtnosti od maligniteta pripisuje aerozagađenju.

 

- Radi poboljšanja kvaliteta životne sredine, zaštite zdravlja ljudi i racionalnog korišćenja prirodnih resursa, moramo unaprediti mere za rešavanje problema u zaštiti te iste životne sredine, kao dobar početak, ali ni izbliza dovoljan za potpuno rešenje ekoloških i zdravstvenih problema grada - poručio je dr Zoran Živković.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...