Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
06.10.2023, 12:28

Ovog vikenda Dani gljiva na Divčibarama

č: | fb:

Tradicionalno, prvog vikenda oktobra na Divčbarama biće održana turističko-obrazovna manifestacija "Dani gljiva Divčibare". Otvaranje manifestacije, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo, biće u subotu, 7. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba na Divčibarama kada će biti nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije.

 

Pored izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, biće orgnanizovana i šetnja "U potrazi za gljivama" uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja. Prema najavi organizatora šetači i berači gljiva biće podeljeni u nekoliko grupa: "klinci, osnovci i matorci". Ko želi u branje gljiva "prevozom" do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču, može to učiniti vozićem koji kreće od "Zmaja".

Dani gljiva

Dani gljiva (Foto: Kolubarske.rs)

 

Neće izistati najposećeniji deo manifestacije, a to je takmičenje u pripremanju jela od gljiva. Za učešće u takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva kotizacija iznosi 10 eura po ekipi. Biće organizovano nadmetanje u presecanju trupčića starom testerom i gađanje lukom i strelom uz druženje sa Odredom izvidjača "Ilija Birčanin.

 

U subotu uveče od 20 časova uslediće gljivarska rok žurka na otvorenom, ispred hotela Heba, nastupa Uglješa Petković.

 

Manifestaciju "Dani gljiva na valjevskim plainama – "Divčibare 2023", koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, koja okulja preko hiljadu turista na Divčibarama, Grad je podržao sa 100.000 dinara.

 

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 44 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...