Čiste Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Čiste Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
20.10.2023, 06:44

Projekat "čiste Divčibare" je "u završnoj fazi pregledanja"

č: | fb:

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović nije precizirala kada će konačno početi radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže na Divčibarama. "Nada se izboru izvođača radova početkom godine".

 

Svečanost u Kaleniću povodom početka radova na izgradnji reginalne sanitarne deponije, bila je prilika da novinari pitaju u kojoj je fazi projekat, najavljen još pre četiri godine, a koji je od velikog značaja za Divčibare. Odgovarajući na pitanje ministarka je kazala da se taj "projekat nalazi u završnoj fazi pregledanja".

 

"Prema nekim informacijama projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže na Divčibarama je urađen i nalazi se u Ministarstvu zaštite životne sredine, i očekuje se Vaše odobrenje. Šta se dešava sa tim, da li ćemo dobiti 12 kilometara kanlizacione mreže i postrojenje za prečišćavanje otpdnih voda i kada?", glasilo je pitanje novinarke valjevske TV5.

 

"Hvala Vam na tom pitanju. I mi se trudimo da što više ulažemo u zelenu infrastrukturu. Kao što je predsednica Vlade rekla ne samo kada govorimo o upravljanju čvrstim otpadom već i kad govorimo o postrojenjima za preradu otpadnih voda i nedostajuće kanalizacione mreže. Pomenuta kanalizaciona mreža i postrojenje nije da stoji kod mene da se potpiše, a da nema ko da ga potpiše, nego već od trenutka kada su gotovi projekti mi imamo mesece gledanja tih projekata, ponovnih merenja i verifikacija od strane inženjera koji su angažovani i konsultnti. Nekada su ti projekti stari i po nekoliko godina, da ne kažem i desetak, i onda se samim tim menja i struktura stnovništva i tehnologija i sve ostalo. Tako da, svakako, projekat na Divčibarama je u završnoj fazi pregledanja i odobravanja, i nadam se da ćemo početkom sledeće godine krenuti u izbor izvođača", odgovorila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Irena Vujović

Irena Vujović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, otvarajući hotel "Crni vrh" na Divčibarama u decembru 2019. godine, najavio "značajna ulaganja u ovu planinu" i da će "država ubrzano preduzimati mnoge infrastrukturne radove, a među njima i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže".

 

Ggradsko rukovodstvo je u junu 2020. godine raspisalo javnu nabavku Izrada projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama. Međutim, postupak je obustavljen u novembru iste godine jer je Gradska uprava zatražila stručno mišljenje i ocenu izrađene Studije izvodljivosti "Tehnologije prerade otpadnih voda – Divčibare" i dopunjene Studije izvodljivosti. U obaveštenju o obustavi javne nabavke je pisalo da će biti ponovo pokrenuta kada se steknu zakonski uslovi.

 

Zakonski uslovi su se stekli u aprilu 2021. godine, kada je ponovo raspisana, i uspešno okončana, Javna nabavka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda sa pripadajućom kanalizacionom mrežom na Divčibarama. Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije, za koju je iz budžeta Valjeva plaćeno 17,6 miliona dinara sa PDV-om, bio je kraj 2021. godine.

 

"Krajem 2021. godine očekujemo izdavanje građevinske dozvole, a zatim i raspisivanje tendera za izvođenje prvih radova odmah od proleća. Okvirna procena projektanta je da kompletni radovi mogu da se izvedu za nešto više od godinu dana", izjavio je u oktobru 2021. godine gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

S obzirom na to da radovi nisu ni počeli, a najavio ih je i krajem februara 2022. godine tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kroz projekat "Čista Srbija", Kolubarske.rs su sredinom juna ove godine pitale gradonačelnika Gojkovića zbog čega još uvek nisu počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže, kada će konačno početi i kolika će biti vrednost tih radova?

Čiste Divčibare

Čiste Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Projektovanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom kanalizacionom mrežom ugovoreno je 01.06.2021. god. Izrada idejnog projekta morala je da sačeka izmene i dopune plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare (trećaizmena) koja je i urađena zbog projekta fekalne kanalizacije jer starim planom umnogim planiranim ulicama nije planirana fekalna kanalizacija, ovom izmenom plana otklonjeni su ti nedostaci.

 

Nakon usvajanja plana pristupilo se izradi idejnog rešenja i pribavljanju saglasnosti na projekat od strane svih institucija koje su trebale da daju saglasnost. Utoku je izdavanje urbanističkih uslova za izgradnju postrojenja za prečišćavanje odpadnih voda sa pripadajućom kanalizacionom mrežom. Pored postrojenja za preradu odpadnih voda projektuje se 12 km fekalne kanalizacije.

 

Obaveza grada Valjeva je da finansira izradu projekta i izda građevinsku dozvolu, a izgradnju će finansirati Republika Srbija. Vrednost radova još nije poznata, a znaće se njena vrednost nakon izrade projekta za građevinsku dozvolu", odgovorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković krajem juna ove godine.

Čiste Divčibare

Čiste Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 13 sati 26 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 27 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...