Registracija Prijava preko FB
Ministri i predsednik Uba (foto: Dragana Nedeljković)
Ministri i predsednik Uba (foto: Dragana Nedeljković)
26.05.2014, 09:21

Ubljanima će pomoći i država

č: | fb:

Prema prvoj proceni više od 1.500 domaćinstava odnosno stambenih objekata je oštećeno u poplavama na području ubske opštine, nastradalo je preko 1.000 grla stoke, poplavljeno je na stotine hektara oranica, bašti i povrtnjaka. „Nije moguće sanirati štetu i otkloniti  posledice nezapamćenih poplava bez pomoći države“, poručio je predsednik Uba Darko Glišić nakon razgovora, krajem prošle nedelje, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ministrom  finansija Lazarom Krstićem i ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički

- Napravili smo prvi preliminarni plan šta ćemo da radimo. Opština Ub još utvrđuje ukupnu štetu, jer zaista želimo da taj podatak bude precizan i tačan, jer to ministarstva od nas i traže. Oni koji budu paušalno procenjivali, nikada neće  dobiti sredstva od države, jaasna je poruka ministara. Dogovorili smo načine kako ćemo to da realizujemo, da bismo što više izbegli zloupotrebe do kojih može da dođe ako nekome date novac. Svima kojima je stoka postradala, gledaćemo da se kupi stoka, i to će biti procentualno od onoga što im je stradalo,naravno u zavisnosti od toga koliko novca bude bilo. Pomoćićemo i onima koji su imali štetu na usevima, tako ćemo povrtarima štetu nadoknaditi kupovinom najlona i neophodnih  preparata. Ministarstvo tek treba da definiše na koji način ćemo nadoknaditi štetu za stambene objekte i da li će se i koliko to nadoknađivati. To sve zavisi od stepena procene ugroženosti objekata. Ako je stepen ispod kriterijuma koje postavi ministarstvo, onda se, verovatno, neće ići u nadoknadu, a ako je stepen ugroženosti toliki da zahteva i pomoć države, onda će je svakako biti. Narednih dana sa komisijom ćemo obići sve poplavljene objekte i ja molim građane za strpljenje. Ne možemo u danu sve da obiđemo, jer mnogo je toga – kaže  Darko Glišić.

Ubska opština pomaže seljacima

Kako je Kolubarskim.rs rekao Darko Glišić, predsednik opštine, zemljoradnici kažu kako će domove i sami obnavljati ali im je neophodna pomoć u onome od čega žive!

"Nastojim da oformimo poseban fond za obnovu stočnog fonda, a uz pomoć iz Srbije očekujemo solidarnost Ubljana koji žive u inostranstvu", kazao je Glišić, potvrđujući činjenicu da je bilo poplavljeno dve trećine plastenika i povrtnjaka iz kojih je "zeleniš" stizao na pijace u Beogradu, Šapcu i Valjevu.

"Ima, srećom, domaćinstava, čije su bašte na višim kotama, pa ih nisu plavile Tamnava, Ubača ili Gračica", dodaje Glišić. Ta domaćinstva će, pošto ih posete nadležne opštinske komisije, dobiti potvrde da njihovi proizvodi nisu bili plavljeni kako bi mogli da se pojave na pijacama.

Novoustanovljenim propisima nadležnih republičkih organa, proizvodjači voća i povrća u Srbiji ne mogu tu robu prodavati na pijacama bez potvrtda iz opština u kojima žive da njihova domađinstva nisu bila poplavljena.

 

Aktuelno

Palata pravde u Beogradu (foto: Kolubarske.rs)
Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Pre 14 sati 29 minuta

Sudski izvršitelji pušteni na slobodu

Rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za svih pet osumnjičenih, među njima četvoro sudskih izvršitelja iz Valjeva, koji su uhapšeni u utorak 4. avgusta ujutro, ukinuto je policijsko...  · 4 komentara

Radnja za kućne ljubimce Pet zona (foto: asmedia.rs/Nenad Živković)
PR tekst Pre 12 sati 19 minuta

Na usluzi životinjama i ljudima

U Valjevu je otvorena najveća radnja za kućne ljubimce pod nazivom Pet zona. Ovo je treći po redu prostor namenjen kućnim ljubimcima u našem kraju preduzeća Sano doo.

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 28 minuta

U Valjevu još devet osoba pozitivnih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 5. avgusta, u Valjevu je još devet osoba zaraženo koronavirusom, tako da je od početka pandemije ukupno 1081.