Gradska parcela u Nušićevoj (foto: Kolubarske.rs)
Gradska parcela u Nušićevoj (foto: Kolubarske.rs)
02.11.2023, 07:56

Prodaja parcele u Nušićevoj - manipulacija ili je sve čisto?

č: | fb:

Otvaranje ponuda pristiglih na javni konkurs za kupovinu parcele u Nušićevoj ulici, koja je u vlasništvu Grada, odloženo je zbog štrajka radnika Pošte.

 

Komisija za građevinsko zemljište raspisala je oglas za prikupljanje pisanih ponuda radi otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada, i to dva placa u Valjevu i četiri na Divčibarama.

 

Najviše zainteresovanih bilo je za plac u Valjevu u Nušićevoj ulici u širem centru grada, površine 2,84 ara, za koji je određena početna cena od 37.992,66 evra. U oglasu je navedeno da su ponuđači dužni da na ime garantnog iznosa uplate 10 posto vrednosti početne cene zemljišta. Rok za dostavljanje ponuda je bio 30. oktobar, a otvaranje ponuda je zakazano za 1. novembar u 10 časova u zgradi Gradske uprave.

Sednica Komisije

Sednica Komisije (Foto: Kolubarske.rs)

U sali desetak ponuđača čeka otvaranje ponuda. Međutim, predsednik Komisije Viktor Mićić saopštava da se "sednica odlaže do daljeg zbog jedne objektivne okolnosti".

 

"S obzirom na štrajk radnika Pošte i nemogućnosti da ponude na ovaj javni oglas budu primljene, predlažem da današnju sednicu Komisije odložimo i da omogućimo da se ispoštuje prijem svih prijava. O terminu sledeće sednice bićete naknadno obavešteni, jer mi u ovom momentu ne znamo kada će Pošta početi da radi", rekao je Mićić.

 

Pravnica Ljiljana Lukić objašnjava da je rok za dostavljanje ponuda bio 30. oktobar, to je bio ponedeljak, ali da tada pa sve do danas u Gradsku upravu nije stigla nijedna pošiljka zbg štrajka radnika Pošte, tako da nije poznato da li je još neko poslao ponudu u propisanom roku ili nije. Zbog toga, kako je rekla, treba sačekati da se protest radnika Pošte okonča i tada će biti zakazana nova sednica Komisije na kojoj će biti otvorene sve prispele ponude.

 

Većina prisutnih ponuđača je negodovala. Sumnjaju da je "to manipulacija, da tu nisu čista posla i da se nešto pokušava!".

 

"Imate izvode ko je i kada uplatio depozit. Ako je stiglo, recimo, 15 ponuda i isto toliko depozita, nema razloga da odlažete sednicu. Onaj ko nije uplatio depozit do 30. oktobra, njegova ponuda, i ako stigne, nije validna, tako da nema razloga da čekate da se okonča štrajk radnika Pošte", rekli su pojedini ponuđači.

 

"Možda ste vi u pravu, ali gospođa Lukić je pravnik, ona tako tumači i njen stav je da sačekamo prijem svih prijava. Možda prijava neće biti, ali mi to sada ne znamo. Moramo ispoštovati proceduru. Manipulacije nema nikakve. Ovim odlaganjem upravo i želimo da sprečimo bilo kakve, kako kažete, manipulacije", kazao je Mićić.

 

Ponuđači su Komisiji zamerili i na kratkom roku. "Zašto je otvaranje ponuda zakazano za 1. novembar, a rok za dostavljanje ponuda je bio 30. oktobar. Ponuđačima ste, praktično, dali samo jedan dan, a znamo da ponude koje su poslate poštom putuju duže od jednog dana. Šta bi se dogodilo u slučaju da su danas otvorene ponude i da je izabran najpovoljniji ponuđač, a onda vam 2. novembra stigne ponuda koja je poslata poštom 30. oktobra, recimo, iz Loznice", upitali su, ali im na to pitanje ni predsednik Komisije Viktor Mićić, ni pravnica Ljiljana Lukić, nisu odgovorili.

Sednica Komisije

Sednica Komisije (Foto: Kolubarske.rs)

Nisu odgovorili ni na pitanje Kolubarskih.rs – koliko je do sada pristiglo ponuda na oglas za prodaju parcele u Nušićevoj ulici, koja je planirana za izgradnju poslovno-stambene zgrade. "Stiglo je dosta", rekli su kratko predsednik Komisije i pravnica.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs prsitiglo je 12 ponuda i isto toliko je uplaćeno depozita od 3.799,266 evra. 


Na placu u Nušićevoj ruinirani objekti

 

Na placu u Nušićevoj broj 19 su do pre dva meseca bila dva objekta u vlasništvu Grada za koje, kako je navedeno, nije poznata namena i izgrađeni su bez odobrenja za gradnju. Jedan površine 55 kvadrata, a drugi 28 kvadrata. Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, "imajući u vidu da su objekti bili ruinirani i neupotrebljivi, a često na meti provalnika, gradsko rukovodstvo je odlučilo da ih sruši, a zemljište proda".

Srušeni objekti (avgust)

Srušeni objekti (avgust) (Foto: Kolubarske.rs)

Rušenje dva objekata u Nušićevoj ulici koštalo je blizu 580 hiljada dinara sa PDV-om, a posao je dobilo GP "Kompresor ing".

 

U Gradskoj upravi nam je rečeno da je poziv za podnošenje ponuda poslat na tri adrese, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – nabavkama ispod pragova na koje se zakon ne primenjuje, i da su pristigle dve ponude, te da je najpovoljnija bila GP "Kompresor ing". Tražili smo, ali nam nisu dostavljene, tri adrese na koje je Gradska uprava poslala poziv za podnošenje ponuda, niti su nam dostavjene dve pristigle ponude.

Aktuelno