Željko Trifunović (foto: Đorđe Đoković)
Željko Trifunović (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2023, 07:53

Odbornik Lokalnog fronta traži izveštaj o trošenju novca za kazne po rešenju sudova

č: | fb:

 

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović je predložio da u dnevni red današnje sednice Skupštine grada bude uvršten izveštaj gradonačelnika o trošenju budžetskog novca za plaćanje kazni i penala po rešenju sudova u periodu od 1. januara do 30. septembra 2023. godine.

 

U obrazloženju predloga za dopunu dnevnog reda, Trifunović je naveo da je u nekoliko navrata, pozivajući se na Poslovnik, tražio da gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković podnese izveštaj o isplatama novčanih kazni i penala po rešenju sudova iz tekuće budžetske rezerve, ali do današnje sednice takav izveštaj nije podnet Skupštini.

 

"Izveštaj o izvršenju budžeta za devet meseci 2023. godine prikazuje drastičan porast tih rashoda. Isplaćeno je ukupno 60.986.077,15 dinara, što je za 31,8 posto više od sredstava predviđenih za ove svrhe za čitavu 2023. godinu – 46.790.000 dinara", navodi Trifunović i dodaje:

 

"Obrazloženja u rešenjima za isplatu iz tekuće budžetske rezerve u ove svrhe ne ulaze u detalje čijom greškom, propustom, činjenjem ili nečinjenjem službenika Gradske uprave došlo do sudskih presuda, niti identifikuju službe ili pojedince odgovorne za izrečene kazne i penale. Postoje opravdane sumnje da se bar jedan deo ovakvih kazni i penala mogao izbeći, i time uštedeti na mala sredstva građana Valjeva".

 

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović zaključuje da je jedna od obaveza gradonačelnika, po članu 53, stav 1, tačka 25 Statuta Valjeva, jeste i informisanje javnosti o svom radu, a deo njegovog rada svakako jeste i izdavanje rešenja o isplatama iz tekuće budžetske rezerve.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...