Skupština grada (foto: www.valjevo.rs)
Skupština grada (foto: www.valjevo.rs)
07.11.2023, 08:04

Burazerske, kumovske i familijarne veze u trošenju budžetskog novca

č: | fb:

Samostalni odbornik Đorđe Pavlović je na sednici Skupštine grada pokrenuo pitanje izdvajanja budžetskog novca za sportske klubove u gradu, tačnije za Ženski odbojkaški klub Srbijanka čiji je predsednik i trener Milovan Rakić, suprug Snežane Rakić (SNS), predsednice valjevskog parlamenta.

 

Predsednici se to nije svidelo pa je Pavloviću zapretila da će se Skupština ponovo baviti na koji način je on trošio novac JKP Vodovod na čijem je čelu bio pre osam godina.

 

Đorđe Pavlović je na sednici održanoj u petak, kada je na dnevnom redu bio izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci ove godine, rekao da je "valjevski budžet burazerski i klijentelistički", a da bi to dokazao izneo je "samo jedan primer, a ima ih puno, prijatelji, braćo, kumovi".

 

"Jedna stavka koja to dokazuje, a nosi ogromnu količinu novca, jeste izdvajanje za sport. U budžetu grada Valjeva je za sport ili dotacije sportskim klubovima u 2023. godini opredeljen 101 milion dinara, a zaključno sa 30.09. realizovano je 80 miliona dinara. I sada svi mi očekujemo da se ulaže u sport, u ono što jesu ciljevi i strategija razvoja sporta u Srbiji – masovni sport, rekreativni, uključivanje što većeg broja ljudi u sport, međutim mi imamo, narodski rečeno, duplo golo. Niti smo razvili klubove, niti smo razvili sportsku infrastrukturu, nemamo ni rekreativce, tako da nismo postigli osnovni cilj, a to su zdravi građani Valjeva. Čuvena gradska Komisja za sport raspoređuje sredstva Valjeva i ta raspodela novca najbolje govori kako su burazerske, kumovske, prijateljske, pa i porodične veze u to uključene", rekao je Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: skrinšot)

 

Naveo je, kako je rekao, jedan živ, specifičan, plastičan i koloritan primer, koji će građani Valjeva lako razumeti.

 

"Imamo Ženski odbojkaški klub Srbijanka, koji je odlukom Komisije dobio 3.250.000 dinara ili 28.000 evra godišnje. Taj ženski odbojkaški klub slučajno, namerno, sticajem okolnosti vodi suprug gospođe predsednice Skupštine. Taj klub dobija novac iz budžeta građana Valjeva, nijedan jedini termin u sportskoj hali Student ne plaća, okupirao je tokom cele radne nedelje, ništa nikome ne plaća a koristi, a pritom se sve naplaćuje od roditelja te dece – putovanja, sportska oprema, treninzi... To je jedan primer koji pokazuje koliko građani Valjeva imaju od sporta", kazao je samostalni odbornik.

 

On je poređenja radi, "kako bi pokazao o kom redu veličina govori", naveo da je za predškolski sport odvojeno tri miliona dinara, dok je za rekonstrukciju hale Partizan u ovoj godini izdvojeno oko 4,6 miliona dinara.

 

"Ne postoji nijedan birač, ni vaš član stranke koga ćete ubediti da Ženski odbojkaški klub Srbijanka nije dobio 3.250.000 dinara zahvaljujuć tome što je na čelu tog kluba Milovan Rakić, suprug predsednice Skupštine Snežane Rakić", rekao je Đorđe Pavlović i upitao skupštinsku SNS većinu da li je to ulaganje u razvoj sporta?

Snežana Rakić

Snežana Rakić (Foto: skrinšot)

 

Reagovala je predsednica Skupštine: "Samo da Vam kažem da klub postoji deset godina i da sve ovo što ste rekli nema veze sa realnošću i istinom. A na narednoj Skupštini dobićete jednu detaljnu analizu i o broju selekcija, i o broju dece, i o rangu takmičenja. Zašto ne govrite o iznosima drugih klubova? Zašto govorite samo o ovom odbojkaškom klubi, šta je sa Odbojkaškim klubom Valjevo? Ali nema veze bavićemo se ovim klubom, ali ćemo se baviti i drugim stvarima", poručila je Snežana Rakić. Ona nije navela šta od onoga što je rekao Pavlović nema veze sa realnošću i istinom.

 

Đorđe Pavlović je pokušao da iskoristi svoje vreme za repliku, ali umesto toga usledila je polemika koju je izazvala predsenica Skupštine:

 

Pavlović: Predsednice, Vi meni odgovarate na nešto što ja Vas uopšte nisam pitao...

Rakić prekida odbornika: Ja imam potrebu, a tek ću da Vam odgovorim.

Pavlović: Mene Vaše potrebe zaista ne interesuju...

Rakić: Imam zato što iznosite gomilu laži.

Pavlović: Molim Vas nemojte me prekidati, dobio sam reč...

Rakić: Može reč, ali samo istina, ne gomila laži.

Pavlović: Ja sam poznat po tome da govorim istinu i sve što kažem lako je proverljivo i postoje podaci. Tako da, ja od Vas nisam ništa tražio, niti me zanimaju Vaše potrebe i želje. A Vi ste Vašu želju pokazali onda kada ste mužu dodelili 3.250.000 dinara.

Rakić: Nikome ja ništa nisam dodelila, klub postoji deset godina. A mi vrlo dobro znamo kako ste rukovodili javnim preduzećem i koliko je iz tog budžeta preko reprezentacije otišlo u Vaše džepove. To je već bilo izneto na Skupštini, a sve može ponovo da se iznese, da se odbornici podsete o Vašem vođenju javnog preduzeća, iako niste ispunjavali uslove za to.

 

Predsednica Skupštine grada Snežana Rakić je, u jednom trenutku polemišući sa Pavlovićem, u odbranu kluba na čijem je čelu njen suprug, rekla da je Ženski odbojkaški klub Srbijanka dobio toliko novca iz budžeta jer je "verovatno to najznačajniji klub i da je iznos u skladu sa rezultatima".

 

Izgleda da nije pravo vreme da se predsednica poziva na rezultate kluba i da proziva drugi klub

 

U Valjevu postoje dva ženska odbojkaška kluba i oba dobijaju novac iz budžeta Grada za sufinansiranje programa u sportu sa kojim klubovi konkurišu za javna sredstva.

 

Ženski odbojkaški klub Srbijanka, čiji je predsednik i trener Milovan Rakić, suprug predsednice Skupštine grada, osnovan je 2014. godine, dok drugi ženski odbojkaški klub OK Valjevo postoji skoro 50 godina, osnovan je 1975 gdine.

 

Prošle godine, kada je konkurisao za sredstva Grada, Ženski odbojkaški klub Srbijanka je bio član Prve lige Srbije i iz gradske kase je dobio 3.250.000 dinara. U istom rangu se takmičio i OK Valjevo, koji je iz gradske kase dobio 2.700.000 dinara.

 

U međuvremenu, tačnije ove godine, Ženski odbojkaški klub Srbijanka je ispao iz Prve lige Srbije, tako da se trenutno nalazi u Drugoj ligi "Centar", dok je OK Valjevo ostvarenim rezultatima zadržao mesto u Prvoj ligi Srbije i trenutno zauzima osmo od 12 mesta na tabeli.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 2 sati 46 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...