Viši sud Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Viši sud Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
09.11.2023, 07:57

Sedmi put vraćena na dopunu optužnica protiv bivšeg načelnika Gradske uprave i još devetorice

č: | fb:

Viši sud u Valjevu je sedmi put vratio na dopunu optužnicu protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo i još devet lica. Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu. Na teret im se stavlja primanje i davanje mita, zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama i službenog položaja.

 

Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu, kojim je predsedavala Biljana Savić, donedavno predsednica suda, je donelo novu naredbu višem javnom tužiocu da dopuni istragu. Nova naredba je doneta šest dana pre Odluke Visokog saveta sudstva o prestanku funkcije predsednice Višeg suda Biljane Savić kojoj je mandat istekao 31. oktobra ove godine. 

 

U naredbi o dopuni istrage, u koju su Kolubarske.rs imale uvid, ponovljeno je da je "potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice Višeg javnog tužilaštva iz jula 2023. godine".

 

Veće Višeg suda našlo je da je u dispozitivu najnovije verzije optužnice nejasan opis krivičnog dela trgovine uticajem za koje se tereti okrivljeni Vujić Subotić, jer nije jasno navedeno na koji način i pod kojim okolnostima je on kao načelnik u gradskoj upravi zahtevao korist za sebe od okrivljenog Đekića (jedan od ostalih okrivljenih, prim. aut.) "da korišćenjem svog službenog položaja posreduje kod službenog lica gradonačelnika grada Valjeva svedoka Slobodana Gvozdenovića da se izvrši službena radnja, kao i koja je to službena radnja koju je lice kod kog se posreduje trebalo da izvrši kroz konkretan opis te službene radnje, kako bi na jasan način bila opisana sva bitna obeležja predmetnog krivičnog dela, a sve shodno izvedenim dokazima tokom istrage".

 

Navedeno je i da je "neophodno, radi boljeg razjašnjenja stvari kako bi se ispitala osnovanost optužnice, da se otklone napred navedeni nedostaci u činjeničnom opisu predmetne optužnice kako bi u dispozitivu bila jasno opisana sva bitna obeležja krivičnog dela trgovina uticajem iz čl. 366 st. 1 KZ za koje se tereti okrivljeni Vujić Subotić kao i da u obrazloženju optužnice bude opisano stanje stvari prema rezultatu istrage i navedeni dokazi kojima se utvrđuju činjenice koje su predmet dokazivanja".

 

Očekuje se nova verzija optužnice, a da li će biti potvrđena, odbačena ili osmi put vraćena, uskoro ćemo znati. Prethodne naredbe za dopunu istrage bile su izdate u julu 2018, aprilu i decembru 2019, oktobru 2021, junu 2022. i aprilu 2023. godine. U međuvremenu je jednu od verzija optužnice Viši sud u Valjevu u januaru 2021. potvrdio, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu, posle žalbi, vratio.

 

Skoro šest i po godina od hapšenja

 

Među deset lica obuhvaćenih optužnicom su radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više privrednih društava iz Valjeva, Šapca i Novog Sada. 

 

Oni su osumnjičeni da su, pored ostalog, tokom 2017. godine u više navrata u postupcima javnih nabavki čiji je naručilac bila Gradska uprava Valjevo dogovarali tendere za nabavku vozila, auto sedišta za decu, servisiranje i nabavku fotokopir aparata, štampača, kancelarijskog materijala...

 

Okrivljeni su par meseci posle hapšenja pušteni da se brane sa slobode. Podizanju optužnice prethodila je, dugotrajna, obimna i komplikovana istraga u kojoj je saslušano skoro 50 svedoka i obavljena veštačenja oko 50 elektronskih uređaja - kompjutera, laptopova, fleš memorija i drugih. Spisi istrage u kojoj su uz Više javno tužilaštvo učestvovali Policijska uprava Valjevo i Bezbednosno-informativna agencija, sadrže preko 700 stranica i teški su nekoliko kilograma.

 

Aktuelno

Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
Tokom prepodneva Pre 56 minuta

Inspekcija zatvorila nelegalno gradilište u Tešnjaru

U Tešnjaru, koji je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja, nelegalno je porušena istorijska građevina i započeta izgradnja spratnog objekta. Prepodne je gradilište zatvoreno i naložena...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 6 sati 20 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 21 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 42 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...