Velimir Ilić u polukampanji 2016. (foto: Đorđe Đoković)
Velimir Ilić u polukampanji 2016. (foto: Đorđe Đoković)
16.11.2023, 08:06

Velimir Ilić bi rekao: poluministar u polukampanji

č: | fb:

Dolazak u Valjevo ministra vojnog Miloša Vučevića, predsednika SNS, i ministarke životne sredine Irene Vujović, potpredsednice naprednjaka, pred parlamentarne izbore zakazane za 17. decembar 2023. godine, podsetio me je na dolazak, pred parlamentarne i lokalne izbore 2016. godine, lidera Nove Srbije Velimira Ilića, u to vreme ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije.

 

Tada je Ilić obišao novoizgrađeni most na Obnici za naselje Veselinovići, koji je uništen u majskim poplavama 2014. godine. Pre dolaska u Valjevo Ilić beše u Osečini, prolazeći kroz Valjevo zaustavio se na mostu gde je zakazao konferenciju za novinare na koju su pozvani svi valjevski mediji. U prvoj rečenici Ilić novinarima saopšti da je u izbornoj kampanji, međutim nakon pitanja da li je u kampanju pošao i došao vladinim, privatnim ili stranačkim automobilom, Velimir Ilić reče da je "poluministar u polukampanji!".

Konferencija za novinare (2016.)

Konferencija za novinare (2016.) (Foto: Đorđe Đoković)

Tako su ministar vojni Miloš Vučević, predsednik SNS i prvi na listi za parlamentarne izbore, i ministarka životne sredine Irena Vujović, potpredsednica naprednjaka, juče u Valjevu bili "poluministri u polukampanji", s tim što oni, za razliku od Velimira Ilića, nisu želeli susret sa valjevskim novinarima, naročito ne sa onim "nepoželjnim koji imaju nezgodna pitanja".  

 

I bez novinara javnost je "dobro informisana"

 

"Ministar odbrane Miloš Vučević obišao je kasarnu "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, u kojoj je danas pušteno u rad termoenergetsko postrojenje u okviru projekta priključenja na sistem gradskog daljinskog grejanja", objavljeno je u sredu na sajtu Ministarstva odbrane. U opširnom tekstu i video zapisima preneti su detalji posete, kao i izjave ministara.

 

"Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas rekonstruisanu kotlarnicu u kasarni Vojvoda Živojin Mišić u Valjevu, koja je prešla na sistem daljinskog grejanja, čime se značajno utiče na smanjenje aerozagađenja u ovom gradu", objavljneo je i na sajtu Ministarstva životne sredine.

 

Piše da je, pored ministarke i ministra, obilasku prisustvovao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Sudeći prema informacijama objavljenim na sajtu Ministarstva odbrane, Vučević, Vujović i Gojković su se obratili novinarima, među kojima nije bilo valjevskih jer nisu pozvani na događaj "rekonstrukcije kotlarnice u valjevskoj kasarni koja je prešla na sistem daljinskog grejanja".

Gojković, Vujović i Vučević u kasarni

Gojković, Vujović i Vučević u kasarni (Foto: skrinšot Ministarstvo odbrane)

Podsetimo, gradska toplana, u čiju je gradnju Evropska agencija za rekonstrukciju uložila oko 4,7 miliona evra, sredinom 2008. godine je predata na korišćenje Javnom komunalnom preduzeću "Gradska toplana". Taj kapitalni objekat u Valjevu, izgrađen je i pušten u rad za samo šest i po meseci. Po završetku prve faze - izgradnja toplane, podstanica i dela vrelovodne mreže, ugašeno je 30 kotlarnica. Narednih godina nastavljena je izgradnja toplovodne mreže, bila je intenzivirana 2015. godine kada je proširenjem toplovodne mreže u centru grada obezbeđeno grejanje za više od 70.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora. Radovi su koštali oko 1,2 miliona evra. 

 

Projekat izgradnje toplovodne mreže je utihnuo 2016. godine dolaskom naprednjačke vlasti na čelo Valjeva. Pre dve godine izgrađen je primarni priključni vrelovod "Železnička", sa ugradnjom toplotnih podstanica za priključenje objekata Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Tada je bilo u planu i priključenje valjevske kasarne.

 

Bez valjevskih novinara i na predizbornom stranačkom skupu

 

Valjevski novinari nisu bili pozvani ni na skup u Gradskoj kući, za koji je Kolubarskim.rs Obezbezbeđenje reklo da je u pitanju "privatan skup" i da je novinarima zabranjen ulaz. Sudeći prema pisanju jednog portala, u skupštinskoj sali u Valjevu održan je skup Srpske napredne stranke "pred 300 ljudi". Govorili su predsednik i potpredsednica SNS Miloš Vučević i Irena Vujović.

 

Vučević je poručio da su "predstojeći izbori sudbonosni i da zato 17. decembra odlučujemo da li želimo Srbiju koja neće stati ili Srbiju koja ide u ponor", prenosi portal. 

 

Nakon posete valjevskoj kasarni i nakon stranačkog skupa organizovanog u sali Skupštine grada, predsednik SNS Miloš Vučević je gostovao na TV5, dok je potpredsednica SNS Irena Vujović gostovala na TV Va plus u okviru predizbornog marketinga.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 sati 1 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...