Penzioner (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Penzioner (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
19.11.2023, 08:34

Svetska zdravstvena organizacija proglasila usamljenost zdravstvenom pretnjom

č: | fb:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost globalnom zdravstvenom pretnjom, a stručnjaci upozoravaju da je njen uticaj na smrtnost jednak pušenju 15 cigara dnevno.


"Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalni problem javnog zdravlja koji utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje ni godine, ni granice", rekla je izaslanica Afričke unije pri SZO Kido Mpemba, prenosi Gardijan.

 

Američki hirurg Vivek Marti ističe da su posledice usamljenosti po zdravlje loše koliko i pušenje 15 cigara na dan, kao i da su ozbiljnije od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću.

 

Iako se usamljenost često doživljava kao problem stanovništva u razvijenim zemljama, Marti je rekao da je jedna od četiri starije osobe usamljena u svim regionima sveta.

 

Kod starijih odraslih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od moždanog udara.

 

Usamljenost utiče i na živote mladih ljudi – između pet i 15 odsto adolescenata je usamljeno (u Africi 12,7 odsto, a u Evropi 5,3 odsto).

 

Podatke je objavila međunarodna komisija Svetske zdravstvene organizacije, koju predvode Marti i Mpemba. a prenosi Gardijan.

.


Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 4 sati 52 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...

 (foto: )
Jubilej Pre 5 sati 50 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 1 dan 1 sati

GIK se poigrava sa izbornim listama!?

Gradska izborna komisija usvojila je prigovor na Rešenje o proglašenju izborne liste "Pokret sad" i donela odluku o poništenju te izborne liste. Prigovor podneli revnosni birači, a predsednik GIK...  · 7 komentara