ProGlas u Gornjem Milanovcu
ProGlas u Gornjem Milanovcu
20.11.2023, 07:54

Gornji Milanovac je čuo ProGlas

č: | fb:

Na tribini ProGlasa, koja je održana u Gornjem Milanovcu, nekoliko stotina građana podržalo je ovu inicijativu. O buđenju društvene svesti i važnosti izlaska na izbore, govorili su jedan od inicijatora ProGlasa, pesnik, književni kritičar i izdavač Gojko Božović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Baucal, izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, kao i Dorotea Vasić iz udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" i Momčilo Milošević iz udruženja UZINAT.

 

- Ne radi se ovde samo o izlasku na izbore, već i o povratku kulture dijaloga. Sistem ove vlasti je doveo do toga da više ne možemo da vodimo debatu ni o privredi, ni o litijumu i Rio Tintu, niti bilo kojoj od tema koje su ključne za našu budućnost - poručila je na početku Maja Stojanović, dodajući da su pozdrav za građane Gornjeg Milanovca poslali Anita Mančić, Seka Sablić, Nikola Đuričko, Marko Šelić Marčelo i Miodrag Zec, te da je reč o ličnostima koje su potpisnici ProGlasa.

ProGlas u Gornjem Milanovcu

ProGlas u Gornjem Milanovcu

 

Kao i na tribinama u Zrenjaninu i Pančevu, inicijativu je na licu mesta potpisao veliki broj građana. Do sada je to onlajn putem učinilo više od 115.000 ljudi.

 

- Nama nisu važni brojevi. Važni su nam ljudi. Iza svakog tog broja stoji čovek sa svojim životom, svojim poslom, svojom sudbinom, svojim pogledom na svet, ali stoji i sa svojom zabrinutošću. Svako od nas je došao na ovaj događaj pun briga u vezi sa tim u kom pravcu ide ova zemlja i u kojoj se situaciji nalazi naše društvo. To je motiv koji je stajao iza nas, dok smo nedeljama i mesecima razgovarali o tome kako da artikulišemo ta pojedinačna nezadovoljstva - rekao je Gojko Božović.

 

Na tribini je bilo reči i o problemima sa kojima se susreću mladi ljudi, pre svega srednjoškolci, ali i o situaciji u obrazovanju.

 

- Živimo u društvu u kom više ni mladi ne veruju u to da se za nešto pitaju. Do sada se naša borba ticala prvenstveno mature, ali sada smo svi počeli međusobno da ubeđujemo jedni druge u to da se zapravo svi mi pitamo. I da nas sada po prvi put pitaju. I da mi moramo da budemo tamo, da moramo da se pitamo za našu budućnost – rekla je Dorotea Vasić.

ProGlas u Gornjem Milanovcu

ProGlas u Gornjem Milanovcu

- Obrazovanje je jedini i najvažniji resurs. Mi smo zemlja prirodnih lepota, ali nemamo nijedan resurs koji brzo donosi mnogo para, tako da možemo da budemo bogati samo na osnovu nekih jednostavnih stvari. Dakle, moramo da računamo na obrazovanje. Nažalost, više od 20 godina obrazovanje se vrti ukrug, a čim se nečim ne bavite, to propada. Zato imamo kontinuiranu razgradnju obrazovnog sistema – smatra Aleksandar Baucal.

 

ProGlas će širenje Srbijom nastaviti u ponedeljak 20. novembra u Novom Sadu, od 18 časova u Radničkom domu.

 

ProGlas je moguće potpisati na:

proglas.co.rs

 

Iza inicijative "ProGlas" stoje Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Glas ZA slobodu medija

Glas ZA slobodu medija

Aktuelno

Novi betonski stub (foto: ED Valjevo)
Na Divčibarama Pre 20 sati 57 minuta

Rešen problem. Moglo je i ranije...

Redakciji Kolubarske.rs javili su se vlasnici kuća jednog dela Divčibara koji nemaju struju od novembra prošle godine. Uputili smo pitanja Centru za odnose sa javnošću - kada će biti rešen problem?...  · 1 komentar