Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (foto: Kolubarske.rs)
Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (foto: Kolubarske.rs)
23.11.2023, 08:07

Kamp kućica na gradskoj parceli u parku na Divčibarama nevidljiva za komunalnu inspekciju

č: | fb:

Divčibare se, kao turistička destinacija, u poslednjih nekoliko godina ubrzano razvijaju, privatni investitori grade apartmane, gostiju je iz godine u godinu sve više, ali pored nedostajuće infrastrukture taj ubrzani razvoj ne prati i uspostavljanje komualnog reda ili reda uopšte na Divčibarama. Dosta toga je neuređeno, i čini se da nadležne službe to ne kontrolišu i zatvaraju oči.

 

Kolubarske rs. su sredinom avgusta gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću postavile nekoliko pitanja u vezi sa vodosnabdevanjem, javnim česmama, "uličnim" tezgama, kamp kućicom u parku, polusrušenim objektom u centru Divčibara...

Polusrušen objekat u centru Divčibara

Polusrušen objekat u centru Divčibara (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na većinu pitanja odgovoreno je nakon dva meseca, odgovor u vezi sa polusrušenim objektom u centru Divčibara, gde je nekada bila prodavnica, dobili smo tek pošto smo postavili nekoliko potpitanja, dok je gradonačelnik Lazar Gojković ignorisao pitanje o kamp kućici, koja se godinama nalazi na parceli u vlasništvu Grada, i to u parku u centru Divčibara gde nije dozvoljeno kampovanje.

 

Pitali smo ko je vlasnik i da li je u pitanju ugostiteljski objekat, što se može zaključiti da jeste po stolovima i suncobranu koji su postavljeni ispred, ili je reč o kamp kućici za odmor? Da li vlasnik ima dozvolu da je postavi na gradskoj parceli, da li ima ugovor o zakupu i dokaz o plaćenoj zakupnini?

 

"Ukliko vlasnik nema dozvolu i ne plaća zakup, molim da me informišete da li je nadležna gradska inspekcija reagovala na to što je ta kamp kućica u parku na gradskoj parceli? Ukoliko jeste, molim da mi pošaljete i zapisnik, izveštaj..., kontrole, i eventualne mere koje su preduzete za uklanjanje kamp kućice sa gradske parcele", navedeno je u pitanju koje smo sredinom avgusta postavili gradonačelniku.

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (Foto: Kolubarske.rs)

 

Tek posle našeg uporog ponavljanja zahteva da nam se i na to pitanje odgovori, krajem oktobra stigao je kratak odgovor.  "Nakon postavljenog novinarskog pitanja, nadležno Odeljenje Gradske uprave grada Valjeva za inspekcijske poslove je izašlo na teren i utvrdilo da u momentu nadzora, na navedenoj lokaciji ne postoji kamp kućica".

 

S obzirom na to da u tom odgvoru nije navedeno kada je nadležno Odeljenje Gradske uprave za inspekcijske poslove izašlo na teren, osim da je to učinjeno nakon novinarskog pitanja, niti je navedeno koji je to "momenat nadzora", od gradonačelnika smo zatražili da nam se dostavi izeštaj ili zapisnik o "inspekcijskom nadzoru da na navedenoj lokaciji ne postoji kamp kućica".

 

Pored toga, postavili smo i još nekoliko konkretnih pitanja verujući da će odgovori konačno razjasniti zagonetku kamp kućice koja je, po tvrdnji meštana, u parku u centru Divčibara postavljena pre više od deset godina i koja je, navodno, priključena na javnu rasvetu, uz sumnju da je to nelegalan priključak.

 

"Da li je tačno da je, nakon pitanja koje sam uputila u vezi sa kamp kućicom, 'nadležno Odeljenje Gradske uprave za inspekcijske poslove' pozvalo vlasnika rekavši mu da treba da skloni kamp kućicu jer je Darija Ranković uputila bezbroj pitanja o tome, i da ste tek kada je vlasnik privremeno sklonio kamp kućicu, poslali odgovor u kome ste naveli da na navedenoj lokaciji ne postoji kamp kućica? Da li nadležno Odeljenje za inspekcijske poslove nije znalo, pre 'novinarskog pitanja', da se više od deset godina na parceli koja je u vlasništvu Grada u parku u centru Divčibara nalazi kamp kućica, priključna na javnu rasvetu, ispred koje su stolovi i suncobran? Da li je tačno da je vlasnik kamp kućice otac Jelene Nikolić Lekić, direktorke Muzeja, funkcionerke SNS, doskora poverenik GrO SNS?", pitali smo Lazara Gojkovića.

 

Nakon par dana gradonačelnik odgovara: "Odeljenje za inspekcijske poslove je, nakon novinarskog pitanja, izašlo na teren i utvrdilo da u momentu nadzora na navedenoj lokaciji ne postoji kamp kućica. Inspektori prilikom svog rada, nemaju ovlašćenja da utvrđuju bilo koje druge informacije i činjenice, a koje nemaju veze sa predmetom inspekcijskog nadzora". Uz ovaj odgovor je dostavljena i službena beleška komunalnog inspektora Milana Bogutovića u kojoj je navedeno da je 11. septembra "izvršio preventivnu posetu naseljenom mestu Divčibare".

 

"Komunalnom inspektoru je dostavljeno novinarsko pitanje vezano za postojanje kamp kućice u parku u neposrednoj blizini pijace. Inspektor je obišao navednu lokaciju i nije uočio postojanje iste", piše u službenoj belešci.

Mesto gde je bila kamp kućica

Mesto gde je bila kamp kućica (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zanimljivo je to da komunalni inspektor u službenu belešku nije upisao, recimo, da "na navedneoj lokaciji nije uočio postojanje kamp kućice, ali jeste uočio da je na navedenoj lokaciji izbetoniran deo gradske parcele, koja je inače parkovska površina".

 

Pitanja bez odgovora su: zbog čega "novinarki koja je postavila pitanja" u vezi sa kamp kućicom, i uporno tražila odgovore, nije odgovoreno nakon što je "komunalni inspektor 11. septembra obišao navednu lokaciju i nije uočio postojanje iste", nego je to učinjeno tek 27. oktobra? Takođe, zbog čega uz taj odgovr "novinarki koja je postavila pitanje" nije dostavljena i službena beleška, nego je to učinjeno nakon par dana i to na naš zahtev?  

 

"Gradska uprava grada Valjeva neće dozvoliti bilo koju vrstu zloupotrebe parcela koje su u javnoj svojini grada Valjeva, niti će štititi kršenje propisa bez obzira o kome se radi", stoji na kraju odgovora gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića u vezi sa kamp kućicom u parku u centru Divčibara na gradskoj parceli koju godinama nijedan komunalni inspektor "nije uočio".

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (Foto: Kolubarske.rs)

  

Sutra o polusrušenom objektu u centru Divčibra, koji se "graniči" sa kamp kućicom, koji vlsnici pokušavaju da renoviraju, ali...


Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 22 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...