Polusrušeni objekat u centru Divčibara (foto: Kolubarske.rs)
Polusrušeni objekat u centru Divčibara (foto: Kolubarske.rs)
24.11.2023, 07:59

Za jedan odgovor gradskoj vlasti treba više od jednog mandata – četiri i po godine!

č: | fb:

U centru Divčibara, u neposrednoj blizini parka, nalazi se polusrušeni objekat, koji je u vlasništvu porodice Ilić, starosedelaca Divčibara.

 

Ilići su planirali da taj objekat rekonstruišu, ali to još uvek nisu uradili jer su čekali odgovor Gradske uprave Valjevo na zahtev koji su podneli još u martu 2019. godine, a dobili su ga tek pre mesec dana. Tačnije odgovoreno im je nakon što su Kolubarske.rs pitale gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića zbog čega je zahtev porodice Ilić u fioci već četiri i po godine.

 

Podsetili smo gradonačelnika da su Ilići, zbog ćutanja gradske administracije, pisali Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić. Dobili su odgovor da je njihov predmet ponovo vraćen na razmatranje nadležnim službama u Valjevu.

 

"Prošlo je od tada četiri godine, u čemu je problem, zbog čega se njihov zahtev još uvek razmatra? Da li su tačne nezvanične informacije da je zahtev na 'razmatranju više od četiri godine' jer je neko 'bacio oko na izuzetnu lokaciju u centru Divčibara', pa se u Gradskoj upravi traži način kako porodicu Ilić 'odvratiti od namere da rekonstruiše objekat na svojoj parceli'?", Ovo pitanje smo gradonačelniku Lazaru Gojkoviću uputili 18. avgusta 2023. godine.

 

Odgovor je stigao nakon dva mseca, tačnije 18. oktobra. "Porodici Ilić izdata je građevinska dozvola 2020. godine, za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju predmetnog objekta u postojećem gabaritu. Prijavili su početak radova, gde smo izdali potvrdu i gde je navedeno da je završetak radova do 18.10.2025. Iz ovoga je jasno da porodicu Ilić ni danas ništa ne sprečava da završi rekonstrukciju svog objekta. Tačno je da postoji i zahtev za određivanja zemljišta za redovnu upotrebu objekta, a koji se odnosi na susednu gradsku parcelu, što po mišljenju našeg nadležnog odeljenja nije u skladu sa zakonskim odredbama", piše u odgovoru.

Polusrušeni objekat u centru Divčibara

Polusrušeni objekat u centru Divčibara (Foto: Kolubarske.rs)

 

S obzirom na to da je potvrđeno da zahtev postoji, ali nije odgovoreno zbog čega je još uvek na "razmatranju", gradonačelnika smo pitali da li je Gradska uprava i, ukoliko jeste, kada je odgovorila na zahtev porodice Ilić za određivanja zemljišta za redovnu upotrebu objekta, a koji se odnosi na susednu gradsku parcelu?

 

U odgovoru, koji nam je gradonačelnik Lazar Gojković poslao 27. oktobra, piše da je "podnosilac zahteva pisanim putem obavešten dana 25. oktobra 2023. godine".

 

U tom obaveštenju, koje je porodici Ilić nadležno Odeljenje Gradske uprave poslalo četiri i po godine nakon njihovog zahteva, piše: "Na osnovu izveštaja Odeljenja za inspekcijske poslove, od 10. 2. 2021. godine, utvrđeno je da je objekat postojeći na navedenoj katastarskoj parceli srušen. S obzirom na to da objekat ne postoji na navedenoj katastarskoj parceli to se ne može odrediti zemljište za redovnu upotrebu objekta".

 

Nejasno je zbog čega porodici Ilić na zahtev, koji je podnela 2019. godine, gradska administracija nije odgovorila 2020. godine kada je objekat POSTOJAO i kada je izdata građevinska dozvola za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju postojećeg objekta? Zbog čega Odeljenje za inspekcijske poslove nije "utvrđivalo postojanje objekta" 2019, nego je odlučilo da to učini 2021. godine, i konačno zbog čega je Gradska uprava Ilićima tek u oktobru 2023. godine odgovorila na zahtev koji su podneli pre četiri i po godine?

 

Ovakvo postupanje gradske administracije, prvo ćitanje, a potom i odugovlačenje, nije u interesu građana Valjeva, niti pomaže razvoju i urbanističkom uređenju Divčibara. Da li je u pitanju nečiji privatni interes, pokazaće vreme.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...