Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
07.12.2023, 08:01

U Valjevu veći porez na imovinu u 2024. godini

č: | fb:

Porez na imovinu u sledećoj godini biće veći za stanove u prve tri zone, za kuće u svih pet zona, za garaže porez će biti veći u tri zone, dok će za poslovni prostor porez na imovinu biti povećan za objekte u prvoj, drugoj i trećoj zoni.

 

Odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanja poreza na imovinu u 2024. godini na teritoriji Valjeva donela je Skupština grada.

 

Kako je navedeno u obrazloženju, osnov za utvrđivanje prosečnih cena za sledeću godinu su cene ostvarene u prometu odgovarajućih nepokretnosti uz naknadu u periodu od 1. oktobra godine koja prethodi tekućoj do 30. septembra tekuće godine za najmanje tri prometa.

 

Porez za stanove u prvoj zoni u odnosu na prethodnu godinu biće veći za 2,14 posto ili do 144 dinara na godišnjem nivou. U drugoj zoni tržišna cena je povećana za 3,24 posto u odnosu na prethodnu godinu što je povećanje poreza do 226 dinara. U trećoj zoni gde su povećane cene nepokretnosti u odnosu na prethodnu godinu, utvrđena je osnovica koja će biti povećana za 2,22 posto ili do 118 dinara na godišnjem nivou.

 

Kod kuća u prvoj zoni porez će biti veći za 9,35 posto ili do maksimalno 694 dinara, u drugoj zoni za 3,67 posto u odnosu na prethodnu godinu što je povećanje poreza do 236 dinara. U trećoj zoni gde su povećane cene nepokretnosti u odnosu na prethodnu godinu, utvrđena je osnovica koja će biti povećana za 2,78 posto ili do 127 dinara na godišnjem nivou, u četvrtoj zoni za 3,59 posto ili za 88 dinara, dok će porez na kuće u petoj zoni biti povećan za 2,39 posto ili do 45 dinara na godišnjem nivou.

 

Porez na poslovni prostor kod fizičkih lica u prvoj zoni biće veći za 3,46 posto ili do 500 dinara, a u drugoj zoni za 2,39 ili do 190 dinara na godišnjem nivou. U trećoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti, te porez ostaje isti kao 2021. godine.

 

Porez na poslovni prostor u prvoj zoni povećan je za 3,41 posto ili do 350 dinara na godišnjem nivou, u drugoj zoni za 3,72 postili ili za 350 dinara i u trećoj zoni porez na poslovni prostor iznosiće maksimalno 100 dinara na godišnjem nivou. U četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti.

 

Kod garaža u prvoj zoni porez je povećan za 3,43 posto, u drugoj zoni za 3,85 posto, u trećoj zoni za 4,18 posto, dok u četvrtoj i petoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti

 

Lokalne samouprave su po Zakonu o porezu na imovinu u obavezi da do 30. novembra donesu odluku o prosečnoj ceni nepokretnosti u zonama kako bi se odredila osnovica za plaćanje poreza na imovinu za sledeću godinu.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 28 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 28 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 50 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...