Gradonačelnik na Ljubić keju (foto: Ozon Press)
Gradonačelnik na Ljubić keju (foto: Ozon Press)
07.12.2023, 12:01

Počela izgradnja crpne stanice na Ljubić keju

č: | fb:

Prvi izlazak na teren, u prvom mandatu aktuelnog gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, bio je odlazak na Ljubić kej na razgovor sa građanima. Prva konkretna obećanja gradonačelnik je dao sugrađanima koji su pretrpeli poplave, obećanja da će u najkraćem roku biti preduzete sve potrebne mere da se meštani Ljubić Keja i Sajmišta zaštite od poplava.

 

Taj najkraći rok protegao se na skoro punih osam godina.

 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, danas je sa saradnicima, opet u funkcionerskoj kampanji posetio Mesnu zajednicu Ljubić kej, gde je konačno počela izgradnja crpne stanice, sa kompletnim mašinsko i elektro postrojenjem, kao i nove ustave, čime će višedecenijski problem plavljenja ovog područja konačno biti rešen.

 

Crpna stanica je jedino i trajno rešenje za sprečavanje izlivanja Morave pri visokom vodostaju ulsed velikih kiša i otapanja snega.

 

Meštani ovog dela Čačka svakako pamte velike poplave koje su bile 1965. i 2014. godine, kao i manja izlivanja Morave kada im je voda ulazila ne samo u dvorišta i podrume već i u prizemlja stambenih objekata i nanosila veliku štetu.

 

- Za nas poplavljene svaka godina bez poplave je jubilarna. Ove godine tako obeležavamo devetu jubilarnu godinu od poslednjeg plavljenja na Ljubić keju – rekli su članovi Udruženja "Poplavljeni 1965. i 2014." još pre pet godina.

(Foto: Ozon Press)

 

Da bi ubrzali gradonačelnika i njegove saradnike u ispunjavanju datog obećanja aktivisti Udruženja "Poplavljeni 1965. i 2014." uz prisustvo brojnih građana, svojih komšija iz naselja Ljubić kej, postavili su 12, maja 2019. godine kamen temeljac za izgradnju crpne stanice na mestu ulivanja Moravca u Moravu.

 

Iz Kabineta gradonačelnika danas su saopštili da su predstavnici lokalne samouprave na rešavanju ovog problema radili nekoliko godina unazad, kako bi se stvorili uslovi do konačne realizacije izgradnje crpne stanice. Izvođač radova je vodoprivredno predzeće "Morava" Čačak, a vrednost ove investicije je 88,5 miliona dinara sa PDV-om.

 

Iz udruženja se pozivaju i na dopis koji su dobili od JP Srbijavode od 7. novembra 2017. godine u kome je najavljeno da će prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje, kojim će biti rešena i prevencija od poplava na Ljubić keju, započeti u prvom kvartalu 2019. godine.

 

- Još 2017. godine počela je izmena planskog akta Centar, koji je 2018. godine usvojen, a 2019. je ugovorena izrada Idejnog rešenja za crpnu stanicu, za šta je, iz budžeta grada izdvojeno 600.000 dinara. Nakon izrade Idejnog rešenja, u decembru 2021. godine grad Čačak je, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, ugovorio izradu Projekta za građevinsku dozvolu, što je koštalo 2,6 miliona dinara. Kako bi se sve navedeno sprovelo u delo, skoro dve godine smo rešavali imovinsko-pravne odnose sa "Srbijavodama". To smo uradili na najbolji mogući način i ove godine u maju smo dobili dozvolu za izgradnju. Odmah nakon izdavanja građevinske dozvole raspisana je javna nabavka za izvođenje radova, nakon koje je zaključen i ugovor sa izvođačem radova – objasnio je gradonačelnik Todorović.

 

On je podsetio i na rekonstrukciju kanala za navodnjavanje Parmenac- Ljubić kej, za koj su, uz pomoć Vlade RS, preko Abu Dabi fonda, obezbeđena sredstva od šest miliona evra.

Gradonačelnik na Ljubić keju

Gradonačelnik na Ljubić keju (Foto: Ozon Press)

 

- Pre oko mesec i po dana radovi su završeni i očekujemo da već na proleće taj sistem počne da funkcioniše, kada bude potreban našim poljoprivrednim proizvođačima.  Nešto više od 400 hektara zemlje će se navodnjavati iz ovog kanala, koji je u celoj svojoj u dužini od šest kilometara, potpuno automatizoovan, a tako će biti i sa novom ustavom – rekao je Todorović.

 

Kako je istakao gradonačelnik, nakon postupka javnih nabavki, rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, parcelacije i regulisanja međusobnog odnosa grada Čačka i "Srbijavoda", što je trajalo od 2017. godine, grad Čačak ove godine počinje sa realizacijom izgradnje crpne stanice i rešavanjem decenijskog problema.

(Foto: Ozon Press)

 

- Nemerljiv je značaj ove investicije, jer će crpna stannica, zapravo, sprečiti sve ono što se dešavalo prethodnih decenija, od 1965. godine pa do sada. Plavljenja od dela "Suve Morave" pa do desne obale kanala za navodnjavanje, Ljubić keja, Suvog brega će biti prošlost. Moći će da se kontroliše kanal Moravac, što do sada nije moglo, a koji je zapravo i pravio najveće probleme tokom bujičnih voda, jer višak vode nije mogao adekvatno da "ode" u Zapadnu Moravu. Građanima ovog dela Čačka će ova investiticija svakako olakšati život, jer više neće morati da se pribojavaju plavljenja, nakon obilnih padavina – rekao je Todorović.

 

Pitanje je samo da li će obećanje staro sedam i po godina doživeti svoje ispunjenje pre odlaska Miluna Todorovića sa funkcije gradonačelnika Čačka.

Glas ZA slobodu medija

Glas ZA slobodu medija

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 7 sati 20 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 7 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara