Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
13.12.2023, 12:01

Vazduh u Valjevu i protekle sedmice "izuzetno loš"

č: | fb:

U Valjevu je od početka godine zabeleženo 98 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica, saopštila je organizacija Lokalni odgovor, koja sprovodi akciju "Aero alarm 2", u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

 

Kako se navodi u izveštaju, u utorak, subotu i nedelju Valjevci su udisali vazduh koji je zbog prekomernih koncentracija čestica prašine ocenjen kao "izuzetno loš".

 

U izveštaju je objavljeno i to da je dr Vesna Krstevski, lekar specijalista patologije kazala da aerozagađenje najveći negativan učinak ima na decu, adolescente, trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima. Ona ističe da su naročito ugrožena dečja pluća, srce i krvni sudovi.

 

- Kada su indeksi aerozagađenja nepovoljni, kada je vazduh zagađen, deci treba ograničiti aktivnosti na otvorenom.  U izrazito nepovoljnim okolnostima kao što je bilo nekoliko dana protekle nedelje,  preporučujem da se koriste zaštitne maske za vreme boravka na otvorenom. Prilikom dolaska i povratka u školu ili obdanište - naglašava dr Krstevski i dodaje:

 

- Deca i adolescenti su veoma osetljivi na aerozagađenje iz više razloga, najpre jer se nalaze u razvojnom dobu tela kao celine i svih unutrašnjih organa, kao štu su pluća, srce i mozak. Njihov imunitet je nezreo, slabiji u odnosu na odrasle. Deca i adolescenti brže dišu i samim tim udišu više vazduha po kilogramu telesne težine u odnosu na odrasle. Zbog niže telesne visine  udišu vazduh bliži tlu u kome se nalazi  velika koncentracija zagađujućih materija. Deca su fizički aktivnija, pojačano im  je disanje na usta (oralno), što omogućava  da čestice zagađivači prodiru u donje disajne puteve.

 

Po rečima dr Krstevski, zagađen vazduh preti i u zatvorenom prostoru, stoga preporučuje provetravanje kada okolnosti dozvoljavaju, svakako zabranu pušenja i izbegavanje osveživača prostorija. I ako je moguće upotrebu prečistače vazduha.

 

Doktorka Krstevski kaže da dugotrajna izloženost dece aerozagađenju utiče na  fizički razvoj i neurorazvoj  što se može ispoljiti  na smanjene kognitivnih  sposobnosti, kao što je pažnja, učenje, pamćenje, razumevanje. Deca zbog toga češće obolevaju od akutnih virusnih i bakterijskih infekcija gornjih i donjih respiratornih (disajnih) puteva, alergije, ekcemi, upale uha i drugo.

 

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 dan 14 sati

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara