Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
15.12.2023, 09:56

Budžet Valjeva za 2024. preko 5,3 milijarde dinara

č: | fb:

Gradsko veće utvrdilo je predlog Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu u iznosu od 5.364.691.000 dinara. Kako je navedeno u Odluci, planirani su prihodi i primanja sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu od 5.237.566.000 dinara i 127.125.000 dinara prihoda iz ostalih izvora.

 

Najveći deo prohoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od oko tri milijarde dinara.

 

U gradskoj kasi biće oko 684,5 miliona dinara više u odnosu na Odluku o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu.

 

Prema Odluci o budžetu Valjeva, za kapitalne projekte u 2024. godini biće utrošeno oko 1.085.000.000 dinara ili 40 miliona dinara više nego što je bilo planirano za ovu godinu. Na spisku kapitalnih projekata za 2024. je devet dok je za ovu godinu bilo planirano 14 projekata.

 

Od iznosa opredeljenog za kapitalne projekte oko 976,6 miliona dinara obezbeđeno je u budžetu Valjeva. Najviše novca iz gradske kase i sledeće godine biće potrošeno za rekonstrukciju sa promenom namene starog objekta OŠ "Milovan Glišić" u dečju ustanovu – planirano je oko 325 miliona dinara. 

 

U izgradnju ulica u Privrednoj zoni sledeće godine će biti utrošeno 308,7 miliona dinara, za rekonstrukciju Suvoborske ulice planirano je 100 miliona dinara, za projektnu dokumentaciju i kapitalno održavanje zgrade "Štedionice" na Trgu Desanke Maksimović biće izdvojeno 95 miliona dinara.

 

Među kapitalnim investicijama su još: rekonstrukcija parkinga kod Hrama vrednost 70 miliona, izrada projekta rekonstrukcije objekta Opšte bolnice Valjevo, prva faza, - 30 miliona; izgradnja kišne i fekalne kanalizacije u Kolubarskoj ulici - 12 miliona, dok će za izgradnju vodovodne mreže u Popučkama biti izdvojeno 7,5 miliona dinara.

 

Jedini kapitalni projekat koji će sledeće godne biti finansiran i iz drugih izvora je izgradnja objekta za socijalno stanovanje u okviru projekta "Moj novi dom", za koji će država izdvojiti oko 108 miliona dinara, dok će 28,3 miliona obezbediti Grad.

 

Neki od kapitalnih projekata za 2024. godinu bili su na spisku kapitalnih i u ovoj godini, poput izgradnje ulica u Privrednoj zoni, za koje je bilo planirano 81,5 miliona iz gradsek kase i preko 468 miliona iz drugih izvora, za rekonstrukciju sa promenom namene starog objekta OŠ "Milovan Glišić" u dečju ustanovu opredeljeno je 140 miliona, a za izgradnju objekta za socijalno stanovanje u okviru projekta "Moj novi dom", država je izdvojila oko 87,6 miliona dinara, dok je 31,5miliona obezbedio Grad.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Kolubarske.rs)

 

Među 24 tačke dnevnog reda na sednici Gradskog veća, koja je održana u četvrtak, razmatran je Plan komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infastrukture grada za 2024. godinu. Prema tom planu za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture u sledećoj godini biće utrošeno 1.233.108.370 dinara, što je približno ista suma novca koja je bila planirana i ove godine.

 

Članovi Gradskog veća prihvatili su predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, zatim predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije bloka između koridora železničke pruge u Ulici Mirka Obradovića... 


Prihvaćen je predlog rešenja o imenovanju Dragutina Kuzmanovića, diplomirani inženjer šumarstva, za direktora JKP "Vidrak" Valjevo na period od četiri godine.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 45 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 46 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...