Željko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
Željko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
22.12.2023, 15:08

Odbornik opozicionog Lokalnog fronta napustio sednicu Skupštine grada

č: | fb:

Odbornik Grupe građana Lokalni front-Slobodni ljudi Željko Trifunović napustio je danas skupštinsko zasedanje zbog, kako je rekao, još jednog grubog kršenja Poslovnika Skupštne Valjeva i to u vezi sa najvažnijom odlukom, a to je budžet Valjeva za 2024. godinu.

 

"Odbornicima je u materijalu za današnje zasedanje dostavljen jedan akt Graskog veća koji se zove Program javne rasprave o Nacrtu odluke o bdžetu Valjeva za 2024. godinu, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković. Tačka osam nalaže da se izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na internet prezentaciji grada Valjeva. Ova obaveza je u skladu sa članom 153. Poslovnika o radu Skupštine. Stav 2 tog člana nalaže da se izveštaj o javnoj raspravi objavljuje na internet prezentaciji Valjeva i na drugi prigodan način. Svi oni koji su prošlog meseca pratili javnu raspravu znaju da je bilo dosta pitanja, prigovora, predloga u višečasovnoj raspravi. Tada su organizatori javne rasprave izričito obećali da će učesnici javne rasprave odgovore na primedbe, predloge, pitanja..., dobiti na kućne ili e-mail adrese. Lokalni front do danas nije dobio ni slovo od odgovora, a imam informacije da nisu dobili ni mnogi drugi učesnici", kazao je Trifunović.

 

On je potom objasnio šta se desilo na današnjoj sednici Skupštine grada i zbog čega je odlučio da napusti skupštinsko zasedanje.

 

"Ukazao sam na kršenje člana 153. Poslovnika o radu Skupštine i predložio da se rasprava o budžetu Valjeva odloži jer nije na odgovarajući način objavljena na internet prezentaciji. Predsednica Skupštine Snežana Rakić, koju inače ne interesuju prdelozi Lokalnog fronta, je odbila da pozove odbornike da se o mom predlogu izjasne, što je automatski značilo da će se o prvoj tački dnevnog reda raspravljati. Stvar je još gorom učinio načelnik Odeljenja za finansije Željko Tabašević tvrdnjom da moj zahtev nije opravdan jer je izveštaj priložen uz Odluku o budžetu. Time je u potpunosti obesmislio akt gradonačelnika Gojkovića koji je izričito propisao kako se izveštaj podnosi i gde se objavljuje. Zbog toga sam odlučio da napustim sednicu i da se obratim građanima koji jedini mogu da sude o radu odbornika", kazao je Trifunović.

 

Opozicioni odbornik je ukazao i na još jednu grubu povredu Poslovnika, a to je da je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u okviru tačke dnevnog reda – Odluka o budžetu za 2024, najmanje govorio o budžetu za sledeću godinu, a više od jednog časa je pričao u učinku aktuelne vlasti u prethodne tri godine.

 

"Ja sam više puta tražio od gradonačelnika da podnese izveštaj o svom radu na sednici Skupštine grada i da o tome raspravljamo. Međutim on to nije učinio nego se danas, nakon što je zaključena diskusija o predlogu Odluke o budžetu za 2024, hvalio uspesima koje je gradska vlast postogla od 2021. godine i to uz neki propratni video materijal, a odbornicima nije bilo omogućeno da, nakon tog jednočasovnog hvalospeva gradonačelnika, iznesu svoje mišljenje o njegovoj trogodišnjoj vladavini", kazao je Željko Trifunović.

 

 

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 14 sati 47 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 22 sati 3 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara