Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2023, 07:54

Dr Živković: Nedovoljno novca za zaštitu životne sredine

č: | fb:

Odbornik u Skupštini grada dr Zoran Živković predložio je da izdvajanja za zaštitu životne sredine u budžetu za 2024. godinu budu povećana za 50 posto u odnosu na planirana sredstva, iznoseći alarmantne podatke o uticaju aerozagađenja na zdravlje građana. Nažalost, gradska vlast nije usvojila taj predlog, niti se o tome izjašnjavala.

 

U Odluci o budžetu za 2024. godinu, koju su odbornici usvojili, planirano je izdvajanje 72,7 miliona dinara, što je oko 1,3 posto ukupno planiranih rashoda u sledećoj godini, dok, prema navodima dr Živkovića, Ministarstvo finansija preporučuje pet posto izdvajanje za zaštitu životne sredine.

 

- Kao odornik ne mogu, a da ne pohvalim činjenicu završetka magistralnog gasovoda do gradske toplane i odluku da se građanima u naredne dve godine omogući besplatan priključak. Ali, činjenica da nismo usvojili Plan kvaliteta vazduha, da ne postoji javni monitoring kvaliteta vazduha u gradu, jedan je od razloga što se Valjevo nalazi na vrhu liste najzagađenijih gradova u Srbiji. Zato smatram da bi valjalo razmisliti o povećanju sredstava za zaštitu životne sredine bar za 50 posto u odnosu na planirana izdvajanja u narednoj godini. Možda ovakav predlog deluje previše idealistički, ali verujte da je to jedini način da se transparentno pruži maksimum zaštite građana Valjeva i okoline od posledica aerozagađenja – kazao je dr Živković.

Zoran Živković

Zoran Živković

 

Dr Živković je za skupštinskom govornicom izneo podatak da su u Valjevu tokom ove godine zabeležena 103 dana sa prekomernom koncentracijom PM-10 čestica preko 50 mikrograma po kubnom metru.

 

- Najugroženije grupe su deca i adolescenti. Obratimo pažnju i na biološki tip stanovništva na teritoriji Kolubarskog okruga, samim tim i Valjeva, koji je regresivan jer nažalost oko 15 posto stanovništva je uzrasta do 14 godina, dok je preko 62 posto starije od 50 godina. Programom zaštite vazduha do 2030. godine, koji je usvojila Republika Srbija u decembru prošle godine, pokazuje da država zvanično priznaje postojanje problem aerozagađenja i njegovog uticaja na zdravlje ljudi. A to govorim zbog toga što je, prema podacima Evropske agencije za zaštitu životne sredine, tokom 2019. godine u Srbiji bilo oko 12.700 prevremenih smrti uzrokovanih aerozagađenjem, a po istom tom modelu je tokom 2021. godine preminulo 17.140 osoba zbog prekomernog zagađenja vazduha, što je pet hiljada više. Udisanjem ovih štetnih PM-10 i PM-2,5 čestica se skraćuje udah, srce se napreže i neminovno dolazi do oboljevanja pluća, srčanog mišića i moždang udara – rekao je dr Živković i dodao:

 

Prema zvaničnoj statistici u 2021. godini je zabeleženo oko 4000 slučaja bronhitisa kod dece, a oko 1000 slučajeva kod odraslih, oko 1500 bolničkih prijema pacijenata zbog respiratornih i kardiovaskularnih problema. Takođe stručnjaci su utvrdili povezanost aerozagađenja sa sedam vrsta maligniteta, preko 20 posto maligniteta pluća je uzrokovano aerozagađenjem, devet posto smrti novorođenčadi se pripisije aerozagađenju, a 10 posto ukupnih smrtnosti onkoloških pacijenata se takođe pripisuje aerozagađenju – samo su neki od zabrinjavajućih podataka koje je za skupštinskom govornicom saopštio odbonrik dr Zoran Živković.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 12 sati 28 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 29 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 50 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...