Valjevo sa divčibarskog vidikovca (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo sa divčibarskog vidikovca (foto: Kolubarske.rs)
04.01.2024, 07:51

Lepa reč i obećanja nisu doneli čist vazduh Valjevcima

č: | fb:

Poslednja nedelja decembra i prvi dani januara 2024. pokazali su da lepa reč i zvanična obećanja predstavnika lokalne vlasti ne mogu popraviti kvalitet vazduha i učiniti ga bezbednim za građane Valjeva. I poslednju nedelju u godini Valjevke i Valjevci su udisali vazduh koji je opasan po život i zdravlje, ocenjen indeksom kao "veoma loš" i "izuzetno loš", navodi se u saopštenju udruženja Lokalni odgovor.

 

Komentarišući situaciju sa zagađenjem vazduha u Valjevu, Đorđe Petković, predsednik udruženje Lokalni odgovor smatra da lokalne vlasti moraju shvatiti da građani zahtevaju odgovornost, uključivanje u planiranje i odlučivanje u pitanjima koji se tiču svih, kao i ispostavljanje računa, odnosno izveštavanje i informisanje o svemu što se radi.

 

- Ako već neće da se ponašaju odgovorno i da ispunjavaju obaveze utvrđene u zakonu, naš stav o tome možemo izraziti i na lokalnim izborima koji su veoma blizu - poručio je Petković i dodao da im ove godine to jasno i glasno moramo staviti do znanja!

 

Lokalni odgovor u svom sedmom izveštaju beleži da je protekla još jedna godina u kojoj su građani Valjeva bili izloženi prekomernim koncentracijama sitnih čestica prašine. Zbog zagađenog vazduha naš grad se u 2023. svrstao u grupu od pet najzagađenijih gradova u Srbiji, pored Beograda, Užica, Novog Pazara i Pirota, kako tvrdi Ekstremna Ekologija.

 

U 2023. godini u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 117 dana prekoračenja dnevne granične vrednosti PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Kasniji početak grejne sezone i miholjsko leto doprineli su da prošle godine zagađenje vazduha bude nešto manje u odnosu na 2022. kada je zabeleženo 144 dana se prekomernim koncentracijama prašine.

 

Uprkos tome, nastavio se niz u deceniji sa prekomernim zagađenjem vazduha. Po Zakonu o kvalitetu vazduha, kao i Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha dopušteno je da se prekoračenje granične vrednosti suspendovanih PM10čestica tokom godine dogodi samo tokom 35 dana, navodi se u saopštenju udruženja Lokalni odgovor.

 
   

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 21 sati 22 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 23 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...