Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
09.01.2024, 07:57

Rekordno zagađenje vazduha u Valjevu na Badnji dan

č: | fb:

Na Badnje veče u 20 časova dostignuta je rekordna satna koncentracija za celu grejnu sezonu od 280,16 mikrograma po metru kubnom za suspendovane PM10 i 209,24 mikrograma po metru kubnom za suspendovane PM 2,5 čestice.

 

Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama "loš", "veoma loš" i "izuzetno loš", navodi u saopštenju udruženje "Lokalni odgovor".

 

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao doživeti zdravstvene tegobe, posebnoosobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

 

Od početka godine, na dan 8.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo sedam dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM 10  čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom. 

 

Prva nedelja januara je donela i rekord u visini aerozagađenja od početka ove grejne sezone. U subotu, 6. januara 2023. uređaji državne Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su rekordnu srednju dnevnu koncentraciju suspendovanih PM 10 čestica u vrednosti od 156,74 mikrograma po metru kubnom. Istog dana zabeležena je i rekordna srednja dnevna koncentracija veoma opasnih suspendovanih PM 2,5 čestica u vrednosti od 117 mikrograma po metru kubnom.

 

U trenucima kada je značajan broj sugrađana uključujući i decu boravio na otvorenom na dan 6.1.2023. u periodu 17-20 časova, izostalo je upozorenje nadležnih službi o visini aerozagađenja i preporuka građanima za zaštitu zdravlja. 

 

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje 29.04.2024

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 29.04.2024

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara